AKİT MENÜ

Ekonomi

TCMB'nin rezerv varlıkları arttı: Dolar ve Euro ne kadar oldu? Gram ve çeyrek altın ne kadar oldu? 15 Aralık güncel döviz fiyatları

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın resmi rezerv varlıkları, kasımda bir önceki aya göre yüzde 7,8 artarak 122,4 milyar dolara yükseldi. ABD enflasyon verilerinin açıklanmasıyla beraber beklentinin altında kalınması çok sert hareketlere tepki gösterdi. Yurt içinde dolar TL kuru 18,55 seviyelerinde gerilerken gram altının ise 1093 seviyelerine gelerek rekor kırması herkesi şaşırttı. Son altın tahminleri ve fiyatları neler merak edildi.

2022-12-15 19:15:41

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından, Kasım 2022 dönemine ilişkin "Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi Gelişmeleri" verileri yayımlandı.

Buna göre, resmi rezerv varlıkları kasımda bir önceki aya kıyasla yüzde 7,8 artarak 122,4 milyar dolara yükseldi. Aynı dönemde döviz varlıkları yüzde 7,2 artışla 72 milyar dolara, altın cinsinden rezerv varlıkları da yüzde 10,1 yükselişle 43 milyar dolara çıktı.

Vadesine 1 yıl veya daha az kalmış Merkezi Yönetim ve Merkez Bankasının önceden belirlenmiş döviz çıkışları (döviz kredileri, menkul kıymetler ve mevduat işlemlerinden doğan yükümlülükler) kasımda bir önceki aya göre yüzde 1,5 artarak 29,1 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu tutarın 22,9 milyar doları anapara, 6,2 milyar doları faizden oluştu.

Aynı dönemde, Merkez Bankasının yurt içi ve yurt dışı yerleşik bankalarla yaptığı finansal türev işlemlerinden kaynaklanan net döviz ve altın yükümlülükleri yaklaşık 68,4 milyar dolar düzeyinde gerçekleşirken, bu tutarın 37,2 milyar doları bir ay vadeli olarak kayıtlara geçti.

Şarta bağlı döviz çıkışları, 1 yıl içinde ödenecek Hazine garantili dış borçlar ile diğer yükümlülüklerden (döviz ve altın cinsinden zorunlu karşılıklar bloke hesabı ve akreditifler) oluştu. Söz konusu yükümlülükler kasımda bir önceki aya göre yüzde 1,4 azalarak 55,7 milyar dolara indi.​​​​​​​​​​​​​ Kaynak: AA

2023 ALTIN TAHMİNLERİ

2022 yılı boyunca altın ve dolar dirençli yol izlediği uzmanlar tarfından gözlemlenirken yatırımcıların merkez bankalarının enflasyonu kontrol altına almalarındaki başarısızlıklara karşı korunma arayışına girdi. Yoğun talep olduğu belirtildi. Uzmanlar ve piyasa önderleri altının 2023 yılında 2 bin doların çok üzerinde yer alarak rekor kırması gerektiği yönünde tahminler yapıldı.

ALTIN, DOLAR,  FİYATLARINDA SON DURUM

FED faiz kararı açıklanırken yılın son günlerine yaklaşıldı. Dolar kuru sabah saatlerinde 18,64 TL'den işlem görürken ons altın ise 1820 dolar olarak kayıtlara geçti. Gram altın 1084 lira olması ise ayların rekorunu kırdı.

FED FAİZ KARARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Aralık ayına ait faiz kararı yarın Türkiye saatine göre 22.00'da durulurken FED Başkanı Jerome Powell'in basın açıklaması ise 22.30'da yapılacak. Piyasa beklentisi, FED'in 50 baz artırımı yönünde tahminler yapılırken son 4 toplantıdan alınan karar 75 baz artırımı olmuştu. Başkan Powell konuşmasında ise önümüzdeki toplantılarına yönelik önemli imzalar atması bekleniyor.

Yorumlara Git

İstanbul’da peş peşe uyarılar!

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’dan Netanyahu’ya uyarı!

Bakan Bayraktar’dan doğalgaz müjdesi!

İslam Memiş elinde 1 lirası bile olanları uyardı! 12 bin seviyesine çıkacak, uçup gidecek

İflas ettiği söylenen Türkiye'nin 63 yıllık otobüs isyan etti: İflas etmedik, buna son verin