AKİT MENÜ

Kadın - Aile

Patatesin en şifalı hali kabızlığa reçete: Basit bir şişkinlik deyip geçmeyin! Kabızlığa karşı beslenme önerileri

Uzmanlar Fizyolojik ve hormonal farklılıklar nedeniyle kadınların erkeklerden daha çok sindirim sistemi problemi yaşadığına dikkati çekiyor. Patates çok sevilen bir sebze. Kızartması, haşlaması, yemeği... Binbir çeşit olan patatesli tarifler birbirinden lezzetli. Peki ama en şifalı patatesli tarif hangisi? Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Elif Serenay Sağıroğlu, ‘kabızlık neden olur, kabız olmamak için nasıl beslenilmeli’ konusunda önemli bilgiler verdi. İşte yanıtı...

2022-12-20 00:18:51

Patates vazgeçilmez bir besin. Her hali patates severler tarafında tüketilen patates en çok hangi tarzda sağlıklı? İşte tarifi ve uzmanından kabızlığa karşı beslenme önerileri...

PATATESİN EN SAĞLIKLI HALİ

Patates haşlaması patatesin en sağlıklı formudur. Patates haşlaması püre haline getirilip zeytinyağı ile harmanlandığından mide ağrılarına iyi gelir. Sindirimi rahatlatır. Bağırsakları çalıştırır. Patates haşlama usulü ile pişirildiğinde içerisindeki vitamin değerleri korunur.

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Elif Serenay Sağıroğlu, kabızlıkta düzgün bir beslenme profili kurmanın çok olduğunu belirterek, “Tedavi için de ilgili hekim ve beslenme profili oluşturmak için de diyetisyen hekimden destek alınmalıdır” ifadelerini kullandı.

Dyt. Sağıroğlu, "Normal dışkılama süresi haftada 3 ila 12 arası değişmektedir. Bu durumun azalması veya dışkının zorlaşması gibi durumlara kabızlık denilmektedir. Çoğu zaman bireyde baş ağrısı, sinirlilik halleri, karın gerginliği, karın şişliği olarak günlük hayatı olumsuz olarak etkilemektedir. Kabızlık sıvının yetersiz alınması, posanın az tüketilmesi, gebelik, yaşlılık veya bazı ilaçların kullanılması, hareketin az olması kabızlığı tetiklemektedir. Kabızlıkta dikkat edilmesi gereken, sorgulanması gereken noktalardan biri, fiziksel aktivite yeterli mi yani günlük hareket çok önemlidir. İkinci faktör ise yeterli sıvı tüketimi, sıvı ihtiyacını özellikle sudan karşılamalıdır. Kilo başına 30 ml söylenmekte, fakat bu kişinin sıvı kaybına bağlı olarak değişebilmektedir. Üçüncü olarak yeterli posa alınıyor mu? Posanın içeriği kuru bakliyatlar, tahıllar olarak kepekli ürünler, tam buğday ürünleri beslenmemize dahil etmeliyiz. Özellikle mevsim sebzeleri, yeşillikler, mevsim meyveleri, özellikle de kabuklu tüketilenleri kabuklu tüketerek posa artırılabilmektedir” şeklinde konuştu.

KABIZLIĞI ÖNLEYEN BESLENME

Kabızlığı önleyen beslenme yollarını anlatan Sağıroğlu, “Kabızlık durumlarda özellikle sabah aç karnına tüketilebilen kuru kayısı, kuru erik bu durumda yardımcı ürünlerdir. Bağırsak sağlığı için florayı düzenleyici yararlı bakterilerden oluşan özellikle doğar probiyotik kaynaklarıyla beslenmeye yer verilmelidir. Örneğin yoğurt, kefir gibi gibi gıdaları da beslenmede önemli yer tutmaktadır. Probiyotikler bunlardan doğal olanlar kuşkonmaz, soğan, sarımsak beslenmede yeterince var olmalıdır. Probiyotik takviyesine başlarken kullanılan bakteri türü ve miktarı çok önemlidir. Bu konuyla alakalı yapılmış çalışmalarının var olması çok önem arz etmektedir. Düzgün bir beslenme profili kurmak çok önemli, bu tarz durumlarda tedavi için hekiminizden ve beslenme profilini oluşturmak için diyetisyen hekime başvurulmalıdır" diyerek sözlerini tamamladı.

 

Yorumlara Git

Emekliler aman dikkat! Maaşınız kesilebilir

Milli takıma çok şey kazandırmış zaten! Şimdi de Süper Lig devine mi gelecek? Akıl tutulması bu olsa gerek…

‘İsrail 2 yıl içinde…’ Umarız dediğin olur siyonist yalakası Trump

''Makas atarak'' 5 kişinin ölümüne neden olmuştu! Trafik teröristine komik ceza

Sözcü’yü dansöze çevirdiler! Instagram’ın borazanı olursan böyle rezil olursun