AKİT MENÜ

Gıda

Ayçiçeği yağı nasıl yapılır?

Ayçiçeği bitkisinin tohumlarının preslenmesi ile üretilen Ayçiçek yağı ev yemekleri başta olmak üzere kozmetik alanında da kullanılır. Ayçiçek yağına büyük indirim marketlerden gelse de evde yapmak isteyenler olabiliyor. Mutfakta en çok kullanılanlardan olan salça dışında yağda vazgeçilmez malzemelerden. Peki, evde ayçiçek yağı nasıl yapılır? İşte ayçiçek yağına ilişkin merak edilen tüm detaylar...

2023-01-08 15:02:53

Ayçiçek yağı nedir?

Ayçiçek yağı, ayçiçeği bitkisinin tohumlarından elde edilir ve hafif bir tada sahip açık renkli bir bitkisel yağdır. Ağırlıklı olarak beslenme amaçlı kullanılan yüksek miktarda doymamış yağ asitleri içerir. Ayrıca ilaç endüstrisinde ve biyodizel üretiminde de kullanılmaktadır. Ayçiçek yağı, dünyadaki en verimli dört bitkisel yağdan biridir.

Ayçiçek yağı faydaları

Ayçiçek yağının astıma karşı koruma, iltihabı azaltma, kolesterolü düşürme, kanseri önleme, cilt sağlığını iyileştirme, bağışıklık sistemini güçlendirme, enerjiyi artırma ve kalp sağlığını iyileştirme gibi faydaları bulunur.

Evde ayçiçek yağı tarifi

Ayçiçek yağı ayçiçek bitkisinin tohumlarının prenslenmesi ile üretilmektedir.

Öncelikle ayçiçek bitkisi pişirilerek özü alınır ve sonra prenslenerek yağı çıkartılır. Daha sonra çıkan yağ 48 ayrı bezden süzülerek yağ oluşturulur.

Gerekli malzemeler

35 kilo ayçiçek tohumu

Evde ayçiçek yağı nasıl yapılır?

35 kilo ayçiçek tohumunu 5 dakika boyunca karıştırılarak tohumlar kavrulur. Daha sonra soyulmuş ve öğütülmüş çekirdeklerden prenslenerek yağ elde edilir. Daha sonra parçacıklardan kurtulmak için süzme arıtma işlemi yapılır.

3 kilo çekirdekten 1 litre yağ çıkabiliyor.

Ayçiçek yağının rengi nasıl olmalı?

Özellikler. Soğuk presleme yöntemiyle elde edilmiş ayçiçek yağı genel itibarıyla açık sarı renginde olur. Bunun yanında sıcak presleme yoluyla elde edilmişi ise kırmızımsı renkte olur. Preslemeden sonra uygulanan Ekstraksiyon ve arıtma işlemlerin uygulanmasıyla yağın rengi tekrar sarımsı ve açık bir rengi alır.

Yorumlara Git

Türkiye ile yapılan anlaşma Yunanistan'a bayram ettirdi! 'Ülkeye huzur getirdi' diyerek duyurdular

CHP ve yavrularının tek amacı! Darbe anayasasına dokundurtmayız!

Acun Ilıcalı’yı çileden çıkarttı! Bakalım cevabı ne olacak? Derbi öncesi kılıçlar çekildi…

Barbar İsrail’i her alanda boykot edelim

Lübnan’da yeni düzenleme Uçaklarda resmen yasaklandı