AKİT MENÜ

Ekonomi

Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır? Kıdem tazminatı 2023 tavanı belli oldu! Asgari levazım bedeli hesaplama: Levazım bedeli nedir?

Kıdem tazminatı 2023 ile ilgili son dakika açıklaması yapıldı. Memur ve emekli ocak ayı zammının açıklanmasının ardından gözler kıdem tazminatı tavanına çevrilmişti. Asgari ücretli olan olmayan herkesi ilgilendiren konu ile ilgili açıklama geldi. Hazine ve Maliye Bakanlığı, 1 Ocak 2023 tarihinden geçerli olmak üzere yeni kıdem tazminatı tavanını 19 bin 982,83 TL olarak belirledi. Kıdem tazminatı tavanının daha önce 17 bin 904,62 TL olarak ilan edildiği 5 Ocak 2023 tarihli genelge ise yürürlükten kaldırıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin imzasıyla yayımlanan genelgeye göre kıdem tazminatı tavanı belli olması ve duyuru ardından milyonlarca vatandaş ve asgari ücretliler merak etti. Asgari levazım bedeli değişti mi? Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır? İşte tüm merak edilenler ve son dakika gelişen detaylar...

2023-01-13 23:54:22

Kıdem tazminatı tavanı ile ilgili yapılan açıklamada Ocak-Temmuz 2023 döneminde tavan ücretin ne kadar olacağı duyuruldu. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin imzasıyla yayımlanan genelgeye göre kıdem tazminatı tavanı 19 bin 982 lira 83 kuruş olarak açıklandı. Öte yandan kıdem tazminatının nasıl hesaplanacağı ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından açıklama yapıldı. İşte detaylar

KIDEM TAZMİNATI TAVANI NE KADAR OLDU?

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin imzasıyla yayımlanan genelgeye göre kıdem tazminatı tavanı belli oldu. Ocak-Temmuz 2023 döneminde kıdem tazminatı tavanı 19 bin 982 lira 83 kuruş olarak açıklandı.

Kıdem-tazminatı-2023

KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?

Herhangi bir iş sözleşmesinin kıdem tazminatını gerektiren bir nedenle feshi durumunda, çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenmektedir. Bir yıldan artan süreler de oranlanarak hesaplamaya dahil edilmektedir. Kıdem tazminatı hesaplamaları sırasında işçiye ödenen ücretin yanı sıra, kendisine düzenli olarak sağlanan tüm para ve para ile ölçülebilen menfaatler (yol parası, yemek parası, düzenli olmak koşuluyla ikramiye ödemeleri vb.) de dikkate alınmaktadır. mynet'in aktardığı haberde: Her tam çalışma yılı için ödenen kıdem tazminatı tutarı, fesih tarihinde geçerli olan kıdem tazminatı tavanı ile sınırlandırılmıştır. 

KİMLER KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR?

Bir çalışanın kıdem tazminatı alabilmesi için kendi isteği dışında işten ayrılması gerekiyor. Ayrıca aynı işyerinde en az 1 yıl çalışmış olma şartı da bulunuyor. İstifa halinde ise kıdem tazminatı hak edilmiyor. Ancak bunun istisnaları da var. belli şartlarda çalışanlar istifa ettiklerinde de kıdem tazminatı alabiliyorlar. Erkek işçi askerlik, kadın işçi evliliği nedeniyle (askerlik ve evliliği takip eden bir yıl içinde) işten ayrılırsa kıdem tazminatını alabilir.

Emekli olmak için işten çıkanlar da kendi istekleriyle ayrılsalar bile kıdem tazminatı alabiliyor. Bunların dışında İş Kanunu'na göre haklı fesihle işten ayrılana da kıdem tazminatı ödenir. SGK'dan yazı alarak istifa halinde kıdem tazminatı alma yolları da bulunuyor.

KIDEM TAZMİNATININ ÖDENMESİ GEREKEN KOŞULLAR

İşçinin, 1475 sayılı İş Kanunun 14’üncü maddesine göre, aynı işverene bağlı olarak en az 1 yıl çalışması ön koşulu ile birlikte;
İşveren tarafından iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırılık nedenleri dışındaki nedenlerle iş sözleşmesinin feshedilmesi,
İşçi tarafından sağlık, iyi niyet ve ahlak kuralarına aykırılık veya işyerinde işin durması ve benzeri nedenlerle sözleşmesinin feshedilmesi,
Askerlik görevi nedeniyle işten ayrılma,
Emeklilik hakkının elde edilmesi veya bu kapsamda yaş dışında gereken sigortalılık süresi ve prim gününün doldurulması nedeni ile işten ayrılma,
Kadının evlenmesi halinde 1 yıl içinde kendi arzusu ile işten ayrılma,
İşçinin ölümü,
koşullarından birinin gerçekleşmesi halinde kıdem tazminatı ödenmesi gerekmektedir.

KIDEM TAZMİNATI HESAPLAMA FORMÜLÜ

29/12/2020 tarihli ve 3342 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla yürürlüğe konulan Kamu İktisadi Teşebbüslerinde Uygulanacak Ücretlerin Tespitine İlişkin Karara ekli listede gösterilen grupların 31/12/2022 tarihi itibarıyla en düşük ve en yüksek temel ücretleri ile bu gruplara göre temel ücreti belirlenen personelin anılan tarih itibarıyla geçerli olan temel ücretleri %30 oranında artırılmıştır.

Özelleştirme programında bulunan kuruluşlarda 527 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 31’inci maddesine istinaden istihdam edilen sözleşmeli personelin 31/12/2022 tarihi itibarıyla geçerli olan sözleşme ücretleri %30 oranında artırılmıştır. Ancak, bunların sözleşme ücreti tutarları, ilgili dönemde 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (II) sayılı cetvele dahil emsali personelin toplam sözleşme ücreti tutarını geçmeyecektir.

Yıllara göre asgari ücret, Net asgari ücret, Yeni asgari ücret ne kadar 2023? Brüt asgari ücret detaylar...

Kısaca: 2 bin lira artırıldı. Hazine Maliye Bakanlığı, 17 bin 904,62 TL olan kıdem tazminatı tavanını 19 bin 982 TL olarak belirledi. Asgari ücretli: Asgari ücret 2022 yılının ikinci yarısına göre yüzde 55 artarak 8 bin 507 liraya yükseldi. 

İŞVERENLERE KIDEM TAZMİNATI ÖDEMELERİ İÇİN 25 MİLYAR TL'LİK PAKET

8/2/2002 tarihi ve 2022/3729 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının, 2’inci maddesinde yer alan ortalama ücret toplamı üst sınırı 43.194,95 TL’ye yükseltilmiş ve 3’üncü maddesi kapsamındaki personelin mali ve sosyal hakları söz konusu maddede yer alan usul ve esaslar dahilinde %30 oranında artırılmıştır.

1/1/2023 tarihinden itibaren işçilere ödenecek kıdem tazminatının yıllık tavan tutarı 19.982,83 TL’dir.

19/4/1990 tarihli ve 3628 sayılı Kanun uyarında yürürlüğe konulan Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yönetmeliğin 8’inci maddesi uyarında Bakanlığımızca ilan edilmesi gereken genel idare hizmetleri sınıfında birinci derecenin birinci kademesindeki şube müdürüne ödenen her türlü zam ve tazminatlar dahil net aylık tutarı 1/1/2023 tarihi itibarıyla 19.340,69 TL’dir.

5/1/2023 tarihli ve 1818123 sayılı Bakanlığımız Genelgesi yürürlükten kaldırılmıştır.

Aylık ve ücretlerin hesaplanması, yukarı maddelerde yer alan açıklamalar dikkate alınmak suretiyle gerçekleştirilecek olup fark tutarları ise hesaplamalarını müteakiben ödenecektir.

Asgari ücret ne kadar?

2022 Ocak ayında 4 bin 253 TL, temmuz ayında 5 bin 500 TL olan net asgari ücret..

 Kısaca

Ocak ayına göre yüzde 94, temmuza göre yüzde 54,5 artış olacak." Asgari ücret 2023'de brüt 10 bin 8 lira, net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak belirlendi. Yeni rakamın işverene aylık maliyeti 11 bin 759 lira 40 kuruş oldu.

Levazım bedeli nedir?

Bu ifadeden anlaşılması gereken Asgari Levazım Bedeli bir binanın yapımında kullanılan malzemelerin yapım yılına göre amortisman düşüldükten sonraki değeridir.

Asgari levazım bedeli hesaplama: Hayır, asgari levazım bedeli belirli bir formüle (ALB = 0,70 x (YYMB – MK) x (1 – YPO) ) göre hesaplandığı için ihale bedeli artsa da yapı sahibine ödenecek asgari levazım bedeli değişmez.

Asgari ücretin bir tık üstü ne kadar?
Asgari ücret, işçinin bir iş günü çalışması karşılığında ödenmesi belirlenen en düşük ücrettir.

Cumhurbaşkanı, asgari ücret açıklaması son dakika: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022 yılı asgari ücret rakamının 4,250 TL olduğunu açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada "Asgari ücreti 4 bin 250 olarak belirledik.

↓ Emekli maaşı ve asgari ücret karşılaştırması | Ne kadar emekli maaş alırım, hesaplama? Ocak emekli maaşları ne zaman hesaplara yatacak? TIKLAYINIZ ↓

Enkaz bedeli nedir? Merak edildi

Enkaz bedeli, yıkım sonucu malzemeden elde kalacak iktisadi değeri ifade ederken, asgari malzeme değeri, tüm yapı malzemesini ifade etmektedir.

Yorumlara Git

Bi’ bitmediler! Başörtülü kadına çirkin muamele

Mutlu Akü 200 milyon dolara o ülkeye satıldı

Türkiye’yi sallayan iddia! “Torbacınızı belediyede işe aldığınız doğru mu Lal hanım?”

Birbirlerine girdiler: Mansur Yavaş'tan İmamoğlu medyasına isyan!

CHP yandaşı Ruşen'den Ekrem'e Atatürk ayarı