AKİT MENÜ

Gündem

AB'ye başvurular geriledi

- "Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi nezdindeki davalarda, yakın zamana kadar Rusya'dan sonra vatandaşları en fazla başvuran ikinci ülkeydi ancak şu anda 5'inci durumda"

2014-05-06 17:26:53

RUSYA'DAN SONRA VATANDAŞLARI EN FAZLA BAŞVURAN İKİNCİ ÜLKEYDİ

Avrupa Birliği (AB) Bakanlığı Siyasi İşler Başkanı Ege Erkoçak, "Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi nezdindeki davalarda, yakın zamana kadar Rusya'dan sonra vatandaşları en fazla başvuran ikinci ülkeydi ancak şu anda 5'inci durumda" dedi.

Erkoçak, "İnsan Hakları Alanında Bireysel Başvuru Usullerinin Tanıtılması Projesi" kapsamında Eskişehir'de bir otelde düzenlenen eğitim toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, AB'ye tam üyelik sürecinde son yıllarda önemli adımlar attığını söyledi.

TÜRKİYE ETKİN KATILIM SAĞLAYAN BİR ÜLKE

Projeyi, insan hakları alanındaki kurumsallaşma çalışmalarını tanıtabilmek amacıyla geliştirdiklerini belirten Erkoçak, "Bu projeyi gerçekleştirirken de Anayasa Mahkememiz, Adalet Bakanlığımız, Kamu Denetçiliği Kurumu ve İngiltere Büyükelçiliği ile ortak bir çalışma yürüttük ve sunumlar hazırladık. Daha aktif bir şekilde çalışmalarda bulunmaya devam ediyoruz" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin, uluslararası arenada insan haklarının gelişmesi sürecine çok etkin katılım sağlayan bir ülke olduğunu vurgulayan Erkoçak, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkına değindi.

 

Geliştirilen yeni başvuru mekanizmalarının, AB'ye tam üyelik sürecinde Türkiye'deki zihniyet dönüşümünü de temsil ettiğini anlatan Erkoçak, şöyle konuştu:

"Zihniyet dönüşümü sadece toplumsal anlamda değil bütün kurumlarda, üniversitelerde, kamu kurumlarda, okullarımızda, ilköğretim okullarında, hepsinde sürmekte. Bu dönüşümün bir parçası olarak biz de elimizden geldiğince bu tip projelerle katkı sağlamaya çalışıyoruz. Örneğin Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi nezdindeki davalarda, yakın zamana kadar Rusya'dan sonra vatandaşları en fazla başvuran ikinci ülkeydi ancak şu anda 5'inci durumda. Rusya, Ukrayna, Sırbistan, İtalya vatandaşları, Türkiye'den daha çok başvurur duruma geçti. Nüfusa oranladığımızda 47 ülkede 30'uncu sırada yer almakta. Aşağıya doğru eğilimi de göstermekte. Tabii ki hedefimiz, bu başvuruların azalmasıdır muhakkak."

Erkoçak, Adalet Bakanlığınca hazırlanıp Bakanlar Kurulunda kabul edilen sözleşme çerçevesindeki insan hakları ihlallerinin önlenmesine yönelik eylem planında çok kapsamlı 46 hedef ve 140 eyleme yer verildiğini sözlerine ekledi.

Yorumlara Git

Lübnan hükümeti Beyrut’taki acı bilançoyu açıkladı!

Hakan Fidan'ı protesto etmişti! Hükümet o ismin bakanlığını düşürdü

Haddini aşarsan böyle ağlarsın!

ABD'ye alçak mektup: Türkiye'nin F-35 talebini reddedin, savaş uçaklarını vermeyin

Baykar'dan Ukrayna ile ilgili skandal iddialara cevap: Bu tarz anlaşmaların parçası olmadık