AKİT MENÜ

Gündem

7'si yabancı 255 sanıklı Gezi kalkışması davası başladı

Gezi Parkı kalkışmasına ilişkin soruşturma kapsamında 1 Haziran ile 4 Ağustos 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilen eylemlerle ilgili 7'si yabancı uyruklu 255 sanık hakkında açılan davanın ilk duruşması yapıldı.

2014-05-06 18:29:17

Taksim'deki Gezi kalkışmasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında 1 Haziran ile 4 Ağustos 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilen bazı eylemlerle ilgili 7'si yabancı uyruklu 255 sanık hakkında açılan davanın görülmesine başlandı.

AA'nın haberine göre; İstanbul 55. Asliye Ceza Mahkemesi'nce, sanık sayısının fazla olması nedeniyle ağır ceza mahkemesine ait salonda görülen duruşmaya, 32 sanık ile müşteki Ali Çezik ve taraf avukatları katıldı.
Duruşmada, kimlik tespitlerinin ardından savunması alınan sanıklardan Görkem Celiloğlu, amatör kameraman olduğunu ve bazı televizyon kanallarına görüntü çekmek için eylem alanlarına gittiğini belirterek, "Polis müdahale ettiğinde herkes geri çekilince ortada kaldım. Bu sırada polis tarafından gözaltına alındım" dedi.

Sanık mimar Gizem Ünek de eylem sırasında arkadaşının gözaltına alınmasına tepki göstermesi üzerine polislerin kendisini de gözaltına aldığını söyledi.

Sanık Deha Okyay ise "Gezi Parkı'ndaki ağaçların kesileceğini duyduğum ve buna çok üzüldüğüm için barışçıl bir protesto amacıyla Taksim'e gittim'' dedi.

Polisin müdahalesi üzerine Osmanbey'e doğru kaçtığını anlatan Okyay, ''Burada polisler beni yere düşürerek yakaladı. Düşünce yaralandım. Ancak polislerden şikayetçi olmadığımı ilk ifademde de söylemiştim. Sivil polisler sadece ayağıma çelme takarak durdurmak ve yakalamak istedi. Çevik Kuvvet polislerinin de yüzlerini göremediğim için şikayetçi olmadım" diye konuştu.

ELİNDE BİRA DEĞİL KOLA VARMIŞ!

Olay günü Dolmabahçe Bezmialem Valide Sultan Camisi'nde bira içtiği öne sürülen sanıklardan Emre Öztürk ise çekilen fotoğrafla birlikte Türkiye'nin üçüncü gündemi olduğunu belirterek, "İnsanlara 'elinde bira vardı' diye yansıtıldı. Hayatıma kastedildi. Eğlenmek için Beşiktaş'a gitmiştik. Birden müdahale oldu ve biz de insanlara yardım etmek istedik ama böyle bir haber çıktı. Elimde bir kola var ve 'camide bira içildi' diye servis edildi. İnsanlar minibüste falan beni tanıyorlar'' dedi.

İDDİANAMEDEN

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, 7'si yabancı uyruklu 255 sanığın, "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet", "görevi yaptırmamak için direnme", "kamu görevini usulsüz üstlenme", "kamu malına zarar verme", "özel kıyafetleri usulsüz kullanma", "suçluyu kayırma", "ibadethaneyi kirletmek suretiyle zarar verme"  ve "hırsızlık" gibi suçlardan çeşitli oranlarda değişen hapis cezaları istemiyle yargılanmaları talep mişti.

İddianamede, Dolmabahçe'deki Bezmialem Valide Sultan Camisi'ne girilmesi olayının da aralarında bulunduğu, çeşitli tarihlerdeki Gezi Parkı odaklı eylemlere de yer verilmişti.

DURUŞMA ERTELENDİ

İstanbul 55. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada haklarındaki suçlamaları kabul etmeyen sanıklar, hiçbir ikazda bulunulmadan polisin gazlı müdahalesi olduğunu ve gözaltına alındıklarını öne sürdü.

Sanıkların ifadelerinin tamamlanmasının ardından duruşmada müşteki Ali Çezik ifade verdi.

Çezik, olaylar sırasında Dolmabahçe Bezmialem Valide Sultan Camisi'ne hakaret edildiği gerekçesiyle manevi zarar gördüğünü ifade ederek, katılma talebinde bulundu.

Dolmabahçe Bezmialem Valide Sultan Camisi'ne ayakkabıyla girildiğini, bira içildiğini ve zarar verildiğini savunan Çezik, "Nüfusunun yüzde 99'u Müslüman bir ülkede bir camiye ayakkabıyla girmenin hakaret olacağını herkes biliyor. Camiye yapılan hakaretle manevi zarar gördük” dedi.

Salondaki bazı sanık avukatları, "O zaman camiye gaz atanlara da dava açın. 'Biz' diyor, biz kim burada? Müslümanları temsilen mi burada?" diyerek, müştekiye tepki gösterdi.

Sanık avukatları, bir kişinin davaya müdahil olabilmesi için suçtan doğrudan zarar görmesi gerektiğini anımsatarak, Ali Çezik'in olaylar sırasında camide olmadığını belirtti ve bu nedenle katılma talebinin reddedilmesini istedi.

İstanbul Sağlık Müdürlüğü de suçtan zarar gördüğü gerekçesiyle davaya katılma talebinde bulundu.

Duruşma, diğer sanıkların ifadesinin alınması için yarına ertelendi.

Yorumlara Git

Lübnan hükümeti Beyrut’taki acı bilançoyu açıkladı!

Hakan Fidan'ı protesto etmişti! Hükümet o ismin bakanlığını düşürdü

Haddini aşarsan böyle ağlarsın!

ABD'ye alçak mektup: Türkiye'nin F-35 talebini reddedin, savaş uçaklarını vermeyin

Baykar'dan Ukrayna ile ilgili skandal iddialara cevap: Bu tarz anlaşmaların parçası olmadık