AKİT MENÜ

Gündem

Paralel yapı somutlaşmış oldu

Paralel yapılanmayı aklamak için, ‘gazete kupürleriyle delil oluşturacaklar, Paralel yapı varsa delillerini gösterin’ gibi paralel propaganda yapan paralel medyanın çabaları boşa çıktı.

2014-05-07 10:24:33

NAİM TAŞBAŞI – HASAN ÜNAL / İSTANBUL-ANKARA - Paralel yapılanmayı aklamak için, ‘gazete kupürleriyle delil oluşturacaklar, Paralel yapı varsa delillerini gösterin’ gibi paralel propaganda yapan paralel medyanın çabaları boşa çıktı. Önceki gün Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesinde hâkim ve savcıları dinleyen çeteyle ilgili kabul edilen ilk iddianame, hayal ürünü olduğu iddia edilen paralel örgütü somutlaştırdığı şeklinde yorumlandı.

İNKAR POLİTİKASI BOŞA ÇIKTI

Konya Barosu Eski Başkanı Avukat Hasip Şenalp, paralel medyanın bugüne paralel yapılanmayla ilgili inkâr politikası izleyerek propaganda yaptığını, Adana’da hazırlanan bu ilk iddianame paralel medyanın inkâr politikasının boşa çıkarmış olduğunu ve paralel yapının varlığının da kabul edilen iddianameyle somutlaştırılmış olduğunu söyledi.

“Paralel yapının varlığı Türk kamuoyunda kabul edilerek kamu vicdanına mahkum edilmiş bir olaydı. Gerek bürokraside gerek yargıda gerekse siyasette olan bu paralel yapı biliniyor. Bu bir vakadır ve inkârı söz konusu olamaz. Ancak bunlara ne kadar delil gösterilse de onlar yine inkar politikalarına devam edecekler” diyen Şenalp, “Paralel yapıyla ilgili imha edilmek üzereyken ele geçirilen birçok belge var. Ancak ilk defa Adana’da bu paralel çeteyle ilgili bir iddianame kabul edildi ama bu da nöbetçi paralel hâkime düşürülerek sanıklar serbest bırakıldı. Kamu vicdanı noktasında bu kişilerin tekrardan tutuklanması gerekir ki, paralel yapının diğer uzantıları için de caydırıcı bir mesaj olsun” dedi.

YAPTIKLARININ HESABINI VERECEKLER

AK Parti eski Milletvekili Avukat Hüsnü Tuna ise, Ceza Hukuku’na göre bir örgütün var olup olmadığının mahkeme kararının ardından net bir şekilde ortaya çıkacağını ancak Adana’da kabul edilen iddianameyle paralel yapının varlığı hakkında kuvvetli şüphenin olduğunu da ortaya konulduğunu söyledi.

Paralel örgüt denilen çete yapılanmasının kendisini aklamak için çaba sarf edeceğini de belirten Hüsnü Tuna, “Görünen köy kılavuz istemez. Ortalıkta bir sürü yasadışı işlemler kol geziyor, her taraf delil ancak ortada bunları toplayacak yargı mensubu, savcı yok” dedi.

Paralel medyanın sadece kamuoyunu yalan yanlış haberlerle yönlendirmekle kalmadığını, aynı zamanda paralel yapıya karşı yeni davaların açılmasını da engellemeye çalıştığını ifade eden Tuna, “Adana’daki davada bunu gördük. İddianameyi hazırlayan savcı, kendisinin takip edildiği, özel hayatının kamuoyu önüne serilmesiyle tehdit edildiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Ancak ben bundan kurtuluş olmadığını düşünüyorum. Yasa dışı paralel çete yapılanmasının er geç yargı önüne çıkacağını ve bu güne kadar yaptıklarının hesabını vereceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

PARALEL ÇÖKÜŞ HIZLANACAK

AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, Adana’da açılan davanın paralel yapı ile hesaplaşmak için önemli bir adım olduğunu belirterek, “Bu dava paralel yapı ile hesaplaşmanın daha başlangıcı. Ama bu yapı çok teknik çalışıyor. Teknik konularda uzmanlar ve arkalarında çok fazla delil bırakmıyorlar. Bu nedenle diğer illerdeki ayakları ile ilgili de bir an önce davalar başlamalı. Çünkü milletimiz de bunu bekliyor.” dedi.

DAVAYA ÖRGÜT LİDERİ DE DAHİL EDİLMELİ

Paralel yapı ile ilgili hesaplaşmanın yakın zamanda diğer illeri, kurumları da içine alarak yaygınlaşacağını ifade eden Metiner, “Adana’da açılan dava Pensilvanya’daki şahsı da içine alacak yargılamayı beraberinde getirecek bir süreç olması gerekir. Bir örgüt varsa, örgüt lideri de bu davaya dahil edilmeli. Çünkü böylesi bir dava inandırıcı olur. Zaten açılan davada da buraya doğru bir yönelim var. Yakın bir zamanda paralel örgütün başındaki liderin de dahil edildiği bir yargılamanın başlayacağı kanaatindeyim. Adana’daki dava da bunun ilk halkası.” diye konuştu.

PARALEL ÇETEDEN  HERŞEYİN HESABI TEK TEK SORULACAK

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, Adana’da açılan davanın paralel yapı ile ilgili mücadelenin önemli bir adımı olduğunu vurgulayarak, “Paralel yapıya yönelik ilk açılan dava. Paralel yapı çok kirli işler yapmış; dinlemelerin dışında çok çirkin işler yaptıkları biliniyor. Bunların kimler tarafından yapıldığı, yaptırıldığı tam anlamıyla ortaya çıkarılacak ve bunların hesabı sorulacak. Paralel yapı ile sonuna kadar mücadele edilecek.” dedi.

Yorumlara Git

Lübnan hükümeti Beyrut’taki acı bilançoyu açıkladı!

Hakan Fidan'ı protesto etmişti! Hükümet o ismin bakanlığını düşürdü

Haddini aşarsan böyle ağlarsın!

ABD'ye alçak mektup: Türkiye'nin F-35 talebini reddedin, savaş uçaklarını vermeyin

Baykar'dan Ukrayna ile ilgili skandal iddialara cevap: Bu tarz anlaşmaların parçası olmadık