AKİT MENÜ

Ekonomi

G-20 olimpiyatlardan daha büyük bir fırsat

İlk kez bir İslam ülkesi ve iki kıtada toprağı bulunan bir ülke olarak Türkiye’nin G-20’nin dönem başkanlığını üstlenecek olmasının önemine dikkat çeken İSO Başkanı Bahçıvan, “Türkiye’nin G-20’ye ev sahipliği yapması tarihi bir fırsat. G-20, olimpiyatlarla boy ölçüşen ve dünyanın yüzde 80’nin buluştuğu bir platform” dedi.

2014-05-07 22:07:32

İBRAHİM ACAR - İSTANBUL - İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, önümüzdeki hafta düzenleyecekleri İSO 12. Sanayi Kongresi vesilesiyle dün ulusal gazetelerin ekonomi yöneticileriyle bir araya geldi. Dünyaca ünlü düşünürlerin katılımıyla yapılacak kongrenin önemine dikkat çeken İSO Başkanı Bahçıvan, Kongrenin başlığını “21. Yüzyılla Büyük Yüzleşme” olarak belirlediklerini ve kongre sonunda açıklayacakları bildirgenin gelecek kongrelere ışık tutacak nitelikte olmasını beklediklerini ifade etti.

YENİ BİR HİKÂYE YAZMANIN VAKTİ GELDİ

Toplantıda soruları da cevaplandıran İSO Başkanı Bahçıvan, “Türkiye’nin gelişmiş sanayi toplumu olma yolunda yeni bir hikâye yazmasının vakti geldi. Türkiye’de ekonomik, sosyal ve politik arayış süreci, sanayideki arayışla örtüşen bir süreç oluşturdu. 12. Sanayi Kongresi de Türkiye’nin yeni hikâyesinin kilit rolünü üstlenecek” dedi.

HERKES KENDİ PAYINA DÜŞENİ YAPMALI

21. Yüzyılla Büyük Yüzleşme kapsamında, herkesin kendi üzerine düşen görevler için yüzleşme içinde olması gerektiğini vurgulayan Bahçıvan, “Tüm paydaşlar, bütüne katkı açısından neler yapmadığını görmek zorunda. Toplum olarak içine girmiş olduğumuz vasatlığı ortaya çıkarmamız gerekiyor. Vasatlığı kabullenmeden, gerçeklerle yüzleşmeden atlatmak, Türkiye olarak yeni hikâye yazmamız mümkün değil. Kendimizle hesaplaşmanın vaktinin artık şimdi olduğunu kabul etmeliyiz. Bazen insanların hayallerini zorlayacak bir talebi ortaya çıkarmak mümkün. Türkiye, dünyadaki eğitim, sağlık ve daha birçok insani gelişmişlik endekslerinde farklı noktalarda yer alıyor. İSO olarak, sadece ekonomi boyutuyla değil, gelişmişlik noktasında bizi tanımlayacak hukuk, sağlık, eğitim ve yaşam kalitesinin bütününde vasatlığı aşmayı önemsiyoruz. Çünkü Türkiye pek çok alanda bir vasatlık kısırdöngüsü içinde” diye konuştu.

GELECEKTE BM’YE ALTERNATİF OLABİLİR

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, 1 Aralık 2014’te Türkiye’nin bayrağını devralacağı G-20 dönem başkanlığının önemine de vurgu yaptı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın yapması beklenen G-20 dönem başkanlığının olimpiyatlardan da büyük bir fırsat olduğunu anlatan Bahçıvan, “Türkiye’nin 2014 yılında seçimlerle ilgili gündemi kapatıp, 2015 yılına siyasetten arınmış olarak girmesi gerekiyor. Bu vurgumuzun nedeni; 2015’in G-20 senesi olmasından dolayı. Türkiye’nin G-20’ye ev sahipliği yapması tarihi bir fırsat. G-20, dünyada artık olimpiyatlarla boy ölçüşen ve dünyanın yüzde 80’nin buluştuğu bir platform. Belki de yakın gelecekte BM’ye alternatif olacak” dedi.

Doğru kullanabilirsek İstanbul doktrini olur

Türkiye’nin daha yedinci senesinde G-20’nin ev sahibi olmayı başardığını anlatan Bahçıvan, şunları kaydetti: “Bu gelişme, Türk toplumunun henüz hissedemediği çok önemli bir fırsat. Bence G-20’ye ev sahipliği yapacak olmamız, olimpiyatları almamızdan daha önemli bir kazanım. Doğru kullanırsak, gelecek G-20’lere İstanbul Doktrini bırakabiliriz. İstanbul doktrini demek, uzun yıllar ülkemize katkı sağlayacak bir gelişme ile eş anlamlı. İSO olarak bu konuda farkındalık yaratmak adına her fırsatı kullanacağız. Çünkü bu gelişme, AB üyeliği ve daha pek çok faklı ekonomik arayışların temel problemlerinin çözümüne katkı sağlayabilir.”

FUKUYAMA İLE HAİYAN DA KONUŞACAK

İSO 12. Sanayi Kongresi, dünyaca ünlü iki önemli ismi de konuk olarak ağırlayacak. Dünyanın önde gelen sosyal ve politika düşünürlerinden olan Stanford Üniversitesi Siyasal Bilimler Profesörü Francis Fukuyama ve Çin-Hindistan Enstitüsü Kurucu Ortağı Haiyan Wang kongre için Türkiye’ye gelecek. Fukuyama konuşmasında, “Kalkınma Modelleri ve Jeopolitiğin Geridönüşü” konusunu, Wang de “Akıllı Küreselleşme”yi ele alacak.

 

Yorumlara Git

Duyunca çok şaşıracaksınız! Metal dedektörü ile 6 milyon liralık hazine buldu

İsrail Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğünü iddia etti

Müşteriler apar topar paralarını çekmeye başladı! Dev banka için iflas alarmı

De Rossi’nin ayrılığı sonrası tehdit edilmişti! Yollarını ayırdı: Roma CEO’su istifa etti!

Irak'taki Şii milis gruptan Ürdün Vadisi'ndeki İsrail yerleşimine saldırı