Oruç
Uzman isim oruç tutmayı kolaylaştıracak 4 pratik öneri hazırladı! Bu kez farklı bilgiler var! Bir kere bile....
Uzman isim açıkladı! Uzun ömürlü reçetenin vücudunuza verdiği faydalara inanamayacaksınız...Sağlıklı bir Ramazan için bunları unutmayın. Yeterli protein alamama, susuzluk durumunda bağışıklık sistemi çökertebilir. Su tüketmek de son derece önemlidir. İşte bu bilgileri bir kere bile okursanız oruç ne kadar kolaymış farkı anlayacaksınız... "Uzun süre tokluk hissi sağlayın: Yüksek lif ve protein içeren besinlerin bu dönemde daha fazla tercih edin. Protein kaynağı olarak, sahurda ve iftarda; Az yağlı olan et ürünleri ve hem yüksek lif hem protein kaynağı olan kuru baklagiller porsiyon kontrolü tüketin! Uzman isim tek tek açıkladı! Oruç tutanlara öneriler ve sağlıklı oruç tutmanın sırrı.
Ramazanda oruç tutan bireylere hem istikrarlı beslenmeyi hem de bağışıklık sistemini muhafazaya yardımcı olan besinleri tüketmelerini öneren uzmandan tavsiyeler...
Uzman diyetisyen Maria Tanoğlu Abdülmesih, oruç tutarken dikkat edilmesi gerekenlere yönelik bilgi verdi. Vücudu oluşturan hücrelerin düzenli ve dengeli çalışması için sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çeken Abdülmesih, "Dengeli beslenmek için de ara ve ana öğünler yapılıyor. Normal dönemlerde herhangi bir öğünde eksik alınan bir besin ögesini gün içinde ara öğünlerde tamamlama fırsatı oluyor. Ama ramazan ayında öğün sayısı ikiye düşüyor. Bu nedenle iki öğünden oluşan ramazan ayında beslenmeye daha da dikkat etmek gerekiyor. Uzun süre tokluk hissi sağlayın, vücudun su dengesini koruyun, tuz tüketimini azaltın, metabolizmanızı hızlandırın" dedi.
Medicana Sağlık Grubu Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Uz. Dyt. Maria Tanoğlu Abdülmesih, “Ramazan ayında, günlük yenilen öğün sayısı üçten ikiye düşer ve iki öğün arasındaki süre uzar. Oruç tutulan saatler boyunca vücut, gece boyunca tüketilen gıdalardan enerji alır. Bu besinlerden aldığı enerji bittiğinde, karaciğerde ve kaslarda depolanan karbonhidrat ve yağlar yakılarak vücuda enerji sağlanır. Genelde oruç tutulmaya başlandığı gün ilk altı saatte karaciğerde depolanan şekerler tüketilir. Bu şeker (glikoz) deposu tükenince vücut hücreleri kendi yağ depolarından beslenirler. Glikoz gibi esas şekerleri vücut yağ yakarak kendisi üretebilir ve bu sayede günlük enerji sağlanır. Yani insan vücudu oruç tutmaya çok elverişlidir. Yapılması gereken şey depoları yeterli ve dengeli bir şekilde doldurmaktır" diye konuştu.
İlginizi çekebilir→ İftara ne çorbası pişirsem diyenler için vitamin çorbası nasıl yapılır? Bakın ne: Ramazan sofralarını lezzetle açıyoruz! Haberi için→ TIKLAYINIZ
"VÜCUDUN SU DENGESİNİ KORUYUN"
Abdülmesih, Ramazan ayında oruca hazırlanmanın yollarına yönelik şunları söyledi:
"Uzun süre tokluk hissi sağlayın: Yüksek lif ve protein içeren besinlerin bu dönemde daha fazla tercih edin. Protein kaynağı olarak, sahurda; yumurta, az yağlı peynir ve süt ürünleri, İftarda; az yağlı olan et ürünleri ve hem yüksek lif hem protein kaynağı olan kuru baklagiller porsiyon kontrolü yapılarak tüketilebilir.
"Vücudun su dengesini koruyun: Vücudun su ihtiyacı için iftar ve sahur arasında 2-2,5 litre su içmeye özen gösterilmelidir. Ayrıca, orucu 1 bardak su ile açmak, şeker ilavesiz kompostolar ve çorbalardan destek almak, sebze ve meyve tüketimini atlamamak sıvı alımınıza katkıda bulunacaktır. Çay ve kahve gibi kafein içeren içecekler vücuttan sıvı atımını arttırabileceğinden tüketim miktarlarına dikkat edilmeli, en az 8-10 bardak su içmeye özen gösterilmelidir.
İlginizi çekebilir→ Canan Karatay'dan beyin çalıştıran su çıkışı: Tek rakibini, duyurdu: Süper besin kaynatıp için! Sırrını açıkladı→ TIKLAYINIZ
"Tuz tüketimini azaltın: 1 gram tuz vücudunuzda 200 ml. su birikmesine ve ödeme neden olur. Fazla tuz tüketimi da hipertansiyona neden olur. Hem ramazan döneminde hem de diğer günlerde tuzu olabildiğince azaltmalısınız. Tuzun tamamen kesilmesi iyot eksikliğine neden olacağı için ölçülü miktarda kullanmak daha sağlıklı seçim olacaktır. Günlük 1 çay kaşığı tuz tüketimi önerilmektedir.
"Metabolizmanızı hızlandırın: Oruç tutulmaya başlandıktan sonraki ilk birkaç gün, vücut yeni beslenme düzenine adapte olmaya çalışacağından metabolizmada yavaşlama söz konusu olabilir. Bunun önüne geçmek için İftardan sonra basit egzersizler, 15-30 dakikalık yürüyüşler yapılması önerilir."
İlginizi çekebilir→ Dünyanın en ölümcül gölü Natron: Yaklaşan 'taş'a dönüyor! Teması olanlar için büyük bir tehlike! Duyanlar şaşkın Haberi için→ TIKLAYINIZ
İlginizi çekebilir→ Kıyma, kuşbaşı ile evde pide tarifi: Beklenmedik misafirlere olay hamle! Pratik tarifleri hemen yapın→ TIKLAYINIZ