AKİT MENÜ

Dünya

Çin'den diplomasi atağı: İsrail ve Filistin'e arabuluculuk teklifi! Suudi Arabistan ve İran kararları iyi bir örnek...

Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang şok eden açıklamalarla gündemi yine alt üst etti! Çinin yeni hamlesi: Çin'in İsrail ve Filistin arasındaki barış görüşmelerinin yeniden başlaması konusunda arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu ifade etti. Çin yine yeni bir adıma hazırlandığı belli oldu! O bölgesinde aktif rol oynamaya istekli olduğunu söyledi. İlgili çok önemli açıklamalar yaptı. Öte yandan Çin'de merkezi ve yerel yönetim bütçe gelirleri, bu yılın ilk çeyreğinde 2022'nin aynı dönemine göre yüzde 0,3 artış kaydetti. İşte ilgili flaş açıklama ayrıntısı... Çin’den İsrail ve Filistin’e arabuluculuk teklifi...

2023-04-18 17:51:21

İran ile Suudi Arabistan'ın 7 yıl aradan sonra diplomatik ilişkileri yeniden başlatması yönündeki tarihi anlaşmaya arabuluculuk eden Pekin yönetimi bu kez Filistin ve İsrail için devreye girdi. Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang, İsrail ve Filistinli mevkidaşlarıyla telefon görüşmesi gerçekleştirerek iki ülke arasındaki barış görüşmelerinin yeniden başlatılması için arabuluculuk teklifinde bulundu. Qin, İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ile görüşmesinde Çin'in İsrail ile Filistin arasındaki mevcut gerilimden endişe duyduğunu, şu anki önceliğin durumun kontrol altına alınması ve şiddetin artmasının, hatta kontrolden çıkmasının önlenmesi olduğunu söyledi. Tüm tarafların sükuneti koruması, provokatif söz ve eylemlere son vermesi gerektiğini söyleyen Qin, anlaşmazlıktan temel çıkış yolunun barış görüşmelerinin yeniden başlatılması ve "iki devletli çözüm" yolunun uygulanması olduğunu vurguladı. Qin, "Doğru olanı yapmak için hiçbir vakit geç değildir" dedi. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in dünya genelinde güvenliğin sağlanmasına ilişkin ilkelerin yer aldığı Küresel Güvenlik Girişimi'ni ortaya koyduğunu söyleyen Qin, Çin'in İsrail-Filistin sorununun çözümüne yönelik anahtarın ortak güvenlik vizyonunu desteklemekte olduğuna inandığını belirtti. Qin, Suudi Arabistan ve İran'ın diplomatik ilişkileri yeniden tesis etme kararıyla farklılıkları diyalog yoluyla aşmanın iyi bir örneğini sergilediklerini vurguladı. Qin ayrıca tüm tarafların diyaloğun ilerletilmesi, İran'ın nükleer sorununa ilişkin Kapsamlı Ortak Eylem Planının uygulanması, Orta Doğu'da barış ve huzurun korunması için fırsat yakalamasını umduğunu söyledi. Qin, Çin'in İsrail ile her düzeyde ilişkiyi güçlendirmeye, karşılıklı siyasi güveni artırmaya ve karşılıklı yarar sağlayan iş birliğini teşvik etmeye istekli olduğunu vurguladı.

Filistinli mevkidaşı Riyad el Maliki ile görüşmesinde de Qin, Çin'in iki ülke arasında müzakerelerin yeniden başlamasında aktif rol oynamaya istekli olduğunu söyledi.

İSRAİL: "SORUNUN KISA VADEDE ÇÖZÜLMESİ MÜMKÜN DEĞİL"

İsrail Dışişleri Bakanı Cohen ise görüşmede İsrail-Filistin ihtilafının çözümünü desteklemede istekli olduğu için Çin'e teşekkür etti. Cohen, İsrail'in mevcut durumu istikrara kavuşturmada kararlı olduğunu ancak sorunun kısa vadede çözülmesinin mümkün olmadığını dile getirdi. Cohen, İsrail'in Çin'in nüfuzuna ve İran'ın nükleer meselesine büyük önem verdiğini, Çin'den olumlu bir rol oynamasını beklediğini söyledi. Covid-19 salgınının ardından Çin ile İsrail arasındaki kültür, turizm ve diğer alanlardaki iş birliğinin tam olarak iyileşmesini dört gözle beklediğini ifade eden Cohen, ikili ilişkilerin ilerletilmesi için Çin ile yakın çalışmaya istekli olduğunu kaydetti.

İlginizi çekebilir→ Dolar, euro ve altın için uzman isim son tahminini 'Dolarda henüz tahtından inmedi' diyerek duyurdu! Güncel dolar kuru, altın fiyatları (Lira)→ TIKLAYINIZ

Öte yandan Çin'de bütçe gelirleri ilk çeyrekte yıllık bazda yüzde 0,3 arttı

Çin'de merkezi ve yerel yönetim bütçe gelirleri, bu yılın ilk çeyreğinde 2022'nin aynı dönemine göre yüzde 0,3 artış kaydetti.

Maliye Bakanlığı verilerine göre, bütçe gelirleri, ocak-mart döneminde yıllık bazda yüzde 0,3 artarak 6,23 trilyon yuana (yaklaşık 905 milyar dolar) çıktı.

Merkezi hükümetin bütçe gelirleri yüzde 4,7 azalırken, yerel yönetimlerin bütçe gelirleri yüzde 5 arttı.

Bütçe gelirleri içinde en büyük paya sahip olan vergi gelirleri, yüzde 1,4 artarak 5,17 trilyon yuana (yaklaşık 750 milyar dolar) yükseldi.

Söz konusu dönemde bütçe harcamaları da yüzde 6,8 artışla 6,79 trilyon yuan (yaklaşık 990 milyar dolar) oldu.

Maliye Bakanlığı, ekonominin toparlanma ivmesine girmesiyle bütçe gelirlerinde istikrarlı artış beklendiğini belirtti.

Çin ekonomisi, 2023'ün ilk çeyreğinde yıllık bazda yüzde 4,5 büyüme kaydetmişti.

İlginizi çekebilir→ Petrol ve doğalgazın geleceği: Dünyadaki keşfi sonrası vanalar açılacak mı? Çarpıcı tahmin! Talep 2050’ye kadar düşecek!→ TIKLAYINIZ

Yorumlara Git

İstanbul’da peş peşe uyarılar!

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’dan Netanyahu’ya uyarı!

Bakan Bayraktar’dan doğalgaz müjdesi!

İslam Memiş elinde 1 lirası bile olanları uyardı! 12 bin seviyesine çıkacak, uçup gidecek

İflas ettiği söylenen Türkiye'nin 63 yıllık otobüs isyan etti: İflas etmedik, buna son verin