AKİT MENÜ

Ekonomi

Türkiye'den dikkat çeken kararı, bir hamle daha: Geleceğin yakıtı, enerjide sınırsız kaynak! Türkiye'den fışkırıyor

Petrol ve doğal gazın yerini alması beklenen, geleceğin yakıtı gaz hidrat Türkiye'de adeta fışkırıyor. Mavi vatan da yer alan enerji rezervlerinden biri olan gaz hidrat Akdeniz'de Karadeniz'dekinin iki misli bulunuyor.

2023-04-26 23:29:52

20. Yüzyıl buharlı makinalar ve içten yanmalı motorların yaygın olduğu bir dönemdi. Petrol bu yüzyılın kilit enerji kaynağıyken 21. yüzyılda işler değişti. İklim değişikliği, daha temiz enerji kaynakları ile beraber teknoloji yeşil enerji kavramına doğru hızla değişiyor.

Elektrikli araçlar, yenilenebilen enerjiler için tüm dünya yoğun bir çaba sarfediyor.

Aslında dünya gaz hidrat çalışmalarına çok önceden başladı. Rusya, Japonya, Hindistan, ABD, Çin ve Güney Kore bu konuda en çok kaynak aktaran ülkeler..

İçine metan gazı hapsolmuş buzlardan oluşan gaz hidrat, metan gazı içeriyor ve katı formda olduğu için kolayca taşınabiliyor.

DOĞALGAZDAN DAHA İYİ

Gaz hidrat (donmuş metan) doğalgazdan 6 kat daha az hacim kaplıyor. Bu nedenle 1 metreküp gaz hidrattan 164 metreküp doğalgaz elde etmek mümkün olabiliyor. Ayrıca doğalgazdan farklı olarak boru hatlarına ihtiyaç duymadan nakledilebiliyor. Kullanım yerinde içindeki doğalgaz kolayca çıkarılıp dağıtılabiliyor.

Oruç Reis ve Piri Reis gemilerinden yollanan sinyaller ile Karadeniz ve Doğu Akdeniz'de gaz hidrat yatakları saptandı.

Denizlerden gaz hidrat çıkararak kullanan Japonya, Rusya ve ABD'de de ekonomiye büyük katkı sağlıyor.

DENGELERİ DEĞİŞTİREBİLİR

Gittiğikçe yayılan bu yeni enerji kaynağı enerji alanında da bir oyun değiştirici olabilir.

Batılı devletler Yunanistan'ı kullanarak Doğu Akdeniz'deki gaz hidrat yataklarını kendileri işletmek isterlerken, ABD'li, İngiliz, Fransız, İtalyan ve Hollandalı şirketler ile şimdiden Yunanistan ve Güney Kıbrıs Cumhuriyeti arasında gaz hidrat üretimi için anlaşmalar imzalandı. turkiyegazetesi aktardığı haberde: Ucuz ve ekonomik şekilde çıkarma konusunda başarılı olunursa, Türkiye'nin bu alanda birinci konuma gelebileceği öngörülüyor.

İlginizi çekebilir→ Brent petrolde sürpriz: Petrol devi OPEC+ kararı öncesine döndü! Akaryakıt sektörünü, akaryakıtı etkileyecek→ TIKLAYINIZ

İlginizi çekebilir→ İkinci el araç fiyatlarında, petrol ve yakıtta araç sahiplerini heyecanlandıran yeni trend: Şimdi de bu→ TIKLAYINIZ

Yorumlara Git

CHP ve yavrularının tek amacı! Darbe anayasasına dokundurtmayız!

Acun Ilıcalı’yı çileden çıkarttı! Bakalım cevabı ne olacak? Derbi öncesi kılıçlar çekildi…

Barbar İsrail’i her alanda boykot edelim

Lübnan’da yeni düzenleme Uçaklarda resmen yasaklandı

Dünyanın en zengini bile olsa başı dertte!