AKİT MENÜ

Ekonomi

Türkiye’nin ekonomik başarısını gördük

Türkiye’nin diğer yatırım yapılabilir seviyesinde reytingi olan ülkelerle kıyaslandığında farklılaştığı noktalar olmakla birlikte notunu BBB-’ye çıkardıklarını söyleyen Fitch Ratings Türkiye Direktörü Gülcan Üstay, Merkez Bankası’nın uyguladığı yeni siste

2013-03-22 19:50:46

İSTANBUL - Fitch Ratings Türkiye Direktörü Gülcan Üstay, Türkiye’yi izlemeye devam ettiklerini belirterek, “Türkiye’nin, diğer BBB- (Yatırım yapılabilir) seviyesinde reytingi olan ülkelerle kıyasladığımızda, farklılaştığı noktalar var. Bunları bildiğimiz halde Türkiye’yi BBB- seviyesine çıkardık” dedi. Anadolu Ajansı (AA) Finans Masası’na konuk olan Üstay, 2012’de kendi web sitelerinde en fazla talep gören ülkeler arasında Türkiye’nin ilk sıradan inmediğini belirterek, Türkiye’ye yatırım yapan yatırımcıların çoğu Londra’da olduğundan, Londra’da bulanan yatırımcılara yönelik bir toplantı yapmaya karar verdiklerini söyledi.
Üstay, geçen yıl kasım ayında Türkiye’de yaptıkları toplantıya değinerek, “Biz Türkiye’yi, kasım ayında yatırım yapılabilir seviyeye çıkardık. BBB- seviyesinden bir üst seviyeye çıkarttığımız ülkelerin ilk 3 yıl içerisinde, yüzde 10 olasılığında bir üst seviyeye çıktığını gördük. Ancak, bu Türkiye’yi 3 yıl bekleyeceğiz, ya da 3 yılın sonunda veya daha öncesinde bir değerlendirme yapmayacağız anlamına gelmiyor” diye konuştu.
2013 VE 2014
PERFORMANSI ÖNEMLİ
Türkiye’de oluşan gelişmeleri izlemeye devam ettiklerini, geçen yıl kasım ayında Türkiye’nin kredi notunu BBB- seviyesine çekerken bazı öngörülerde bulunduklarını vurgulayarak, şunları kaydetti: “Şu anda yakın geçmişte gerçekleşen bazı rakamalar bizim bu öngörülerimiz dahilinde gerçekleşiyor. Tabii ki, Türkiye’nin 2013 ve 2014 performansı çok daha önemli. Türkiye’nin performansındaki başarı bir tek kendisiyle de doğru orantılı değil. Yurt dışı piyasalardaki gelişmeler de olacak onları da görmemiz gerekiyor. Bunların doğrultusunda reyting konusunda ne yapılacak yönünde bir görüş açıklanacak. Ancak şuan bir şey söylemek için çok erken.”
Teröre yönelik çözüm sürecini  değerlendiren Üstay, “Türkiye’deki barışı ve civar ülkelerle olan barışı, eğer olumlu etkileyecekse, bu da politik risk açısından olumlu bir gerçekleşme olacaktır. Pozitif gelişmeler uzun vadede Türkiye’nin ekonomisini ve politik riskini olumlu bir şekilde etkileyecek” görüşünü dile getirdi.
Merkez Bankası’nın uyguladığı yeni sistemin ekonomiyi kontrol etmede başarısını gördüklerini ve not artırımında bunu da dikkate aldıklarının altını çizen Üstay, bununla birlikte yüzde 5 enflasyon hedefini ihtimal dahilinde görmediklerini ancak bu başarıldığı taktirde çok güzel ve başarılı olacağını ifade etti.

Yorumlara Git

Tel Aviv alev alev! İstifa sesleri yükseliyor, Netanyahu köşeye sıkıştı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York’ta!

AB, Google’a ültimatom verdi! Ağır cezalar geliyor

ABD’den vatandaşlarına ‘acil kodlu’ çağrı: Derhal terk edin!

Kaldırılan gizemli video yeniden ortaya çıktı! Google'ın eski CEO'sundan şok eden tahminler