AKİT MENÜ

Ekonomi

Siyasi istikrarsızlıktan en az etkilenecek proje

TANAP’ın bölgedeki gelişmelere göre önemini daha da yükselttiğini vurgulayan Enerji Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin boru hattıyla ilgili doğru tercihinin yakın zamanda dünya tarafından kabul göreceğini söyledi.

2014-05-10 10:17:14

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya ile Ukrayna arasındaki krizin, Güney Akım Projesi’ni iptal ettirmesini öngörmediğini, ancak Türkiye’nin Azerbaycan’a hayata geçireceği Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’nin (TANAP) gelişmeler karşısında daha da önemli olmaya başladığını söyledi. Bakan Yıldız, Ankara’da Yemen Elektrik ve Enerji Bakanı Saleh Somae ile görüşmesinin ardından soruları cevapladı.

GÜNEY AKIM’A RAKİP DEĞİL

Türkiye ile Avrupa’nın gaz ihtiyacını karşılamak üzere Türkiye ile Azerbaycan ile müşterek başlatılan ve 2018 yılında tamamlanması hedeflenen TANAP hakkında görüşlerini açıklayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “TANAP, her zamanki gücünü artırarak devam ettirecektir. Siyasi istikrarsızlıklardan en az etkilenecek projelerden biri olacaktır. Türkiye doğru bir tercih yapmıştır” dedi.

Rusya’nın Güney Akım Projesi’nin önemli bir proje olduğuna işaret eden Yıldız, bunun TANAP ile birbirine rakip olmadığını dile getirdi.

Yıldız, 2035’e kadar Avrupa’nın alacağı doğalgaz miktarının yaklaşık 700 milyar metreküp civarında olduğuna dikkati çekerek, her bir projenin bundan yararlanacağını ifade etti. Yıldız, “Bu kriz, AB ile Güney Akım Projesi’ni iptal ettirir mi derseniz, ben böyle bir şey öngörmüyorum. Rusya ve AB, bu boru hatlarının yapılmasına ilişkin bir süreci yaşayacaklarına inanıyorum ama önümüzdeki günleri dikkatle takip etmemiz lazım. Türkiye coğrafyasını iyi kullanacak” dedi.

YARIM MİLYAR DOLARLIK GELİR

Kuzey Irak ve Irak’ın kendi petrolünü ihaleler ve ikili anlaşmalarla dünya piyasalarında mutlaka satacağını ifade eden Yıldız, “Orada günlük 1,5 milyon varil geçtiğinde 1,5 milyon dolarlık ciro yapmış olacağız. Bu yılda tam kapasiteyle dolması halinde yaklaşık 500 milyon doların üzerinde bir gelirdir. Bu geliri BOTAŞ’ın doğalgaz fiyatlarında dengeleme unsuru olarak kullanıyoruz. Petrol onların, satacak olan onlar, biz yarın dahi sevkıyat yapabiliriz” şeklinde konuştu.

Yorumlara Git

23 Eylül 2024: Günün Âyet ve Hadisi

Duyunca çok şaşıracaksınız! Metal dedektörü ile 6 milyon liralık hazine buldu

İsrail Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğünü iddia etti

Müşteriler apar topar paralarını çekmeye başladı! Dev banka için iflas alarmı

De Rossi’nin ayrılığı sonrası tehdit edilmişti! Roma CEO’su istifa etti!