AKİT MENÜ

Ekonomi

Markalaşmadaki 100 yıllık açığı teknoloji kapatıyor

Dünyanın en zenginlerinin servetini teknoloji ve telekoma borçlu olduğunu söyleyen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, internetin artık dünyayı birbirine bağladığını belirterek, “Geleneksel şirketlerin 100 yılda eriştiği marka bilinirliğine teknolojiyi iyi kul

2013-03-22 19:51:19

İSTANBUL - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, sektörle beraber bir Dijital Ekonomi Konseyi oluşturacaklarını belirterek, “Ümit ediyorum ki sektörle beraber, işin ekonomi boyutunda biz birlikte önemli çalışmalar yapacağız” dedi.
Bakan Çağlayan, “Türkiye’nin Dijital Ekonomide ve Zorlu Düzenleyici Ortamda Bölgesel Rolü” konulu panelin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’deki gelişmeleri görmek istemeyenlere, dışarıya çıkıp başkalarının gözüyle Türkiye’yi görmelerini tavsiye etti. İnternetin artık dünyayı birbirine bağladığını söyleyen Çağlayan, “Zamanın daha hızlı, verimli geçtiği bir çağı beraber yaşıyoruz. İletişim ve teknolojilerin ortaya çıkardığı imkanlar, muazzam bir ekonominin doğmasına sebebiyet verdi. Sanayi devrimi üretimde nasıl bir değişiklik yaptıysa, internetin yaygınlaşması ve diğer teknolojik gelişmeler de satış, pazarlama ve işletmecilikte aynı tür değişikliklere sebebiyet veriyor. Geleneksel şirketlerin 100 yılda eriştiği marka bilinirliğine teknolojiyi iyi kullanan firmalar birkaç yılda rahat bir şekilde erişebiliyor” diye konuştu.
Facebook kullanıcılarının sayısının 1 milyarı aştığını anımsatan Çağlayan, yaklaşık 700 milyon kişinin cep telefonunda Facebook uygulaması olduğunu, bu 700 milyon kişinin aynı ülkede yaşasa Çin ve Hindistan’dan sonra dünyanın 3. büyük nüfusuna sahip bir ülke olacağını, Twitter’da da durumun aynı olduğunu dile getirdi.  Dünya üzerinde 1426 dolar milyarderi olduğunu ifade eden Çağlayan, “Bu kişilerin toplam servetinin 5,4 trilyon dolar olduğu ifade ediliyor. Bu milyarderlerden 95’i 521 milyar dolarlık servetini teknoloji, 18’i ise 134 milyar dolarlık servetini telekom sektöründe biriktirmiş. Dünyanın en zengin insanı 73 milyar dolarlık servetiyle Osmanlı kökenine sahip Meksikalı iş adamı Carlos Slim Helu da servetini telekoma borçlu. İki numarada 67 milyar dolarlık servetiyle Microsoft’un kurucusu Bill Gates var. O da servetini teknolojiye borçlu.”
“Dijital Ekonomi
Konseyi oluşturacağız”

Sektörün kendilerine dijital ekonomi konseyi kurulması düşüncesini ilettiğini belirten Çağlayan, şöyle konuştu: “Dijital ekonomi konseyi kurulması noktasında bir düşüncemiz var. ‘Ne dersiniz?’ dediler. ‘Allah derim’ dedim. Şimdi bu noktada çalışma arkadaşlarımı görevlendiriyorum. Arkadaşlarımızla, sektörle beraber bir Dijital Ekonomi Konseyi oluşturacağız. Aynen Vergi Konseyi olduğu gibi. Bu noktada ümit ediyorum ki sektörle beraber, işin ekonomi boyutunda biz birlikte önemli çalışmalar yapacağız. Bu konuda devletimizin diğer kurum ve kuruluşlarının da içinde yer aldığı, birlikte hep beraber bu süreci yöneteceğimiz bir çalışmayı da ümit ediyorum hep birlikte gerçekleştirme imkanına sahip olacağız. Bunu da şeker gibi bir müjde olarak vermek istiyorum.”
Türkiye’nin 2023 hedeflerine değinen Çağlayan, şunları söyledi: “Gözümüzün üstünde kaşımız olduğunu eleştiren muhalefet bile, bu konuda tek bir kelime söylemiyor. Herkes bu hedefe inandı ve güvendi. Hedefimiz 2023’te 1 milyar doların üzerinde yazılım ihracatı yapabilmektir.”

Yorumlara Git

Tel Aviv alev alev! İstifa sesleri yükseliyor, Netanyahu köşeye sıkıştı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York’ta!

AB, Google’a ültimatom verdi! Ağır cezalar geliyor

ABD’den vatandaşlarına ‘acil kodlu’ çağrı: Derhal terk edin!

Kaldırılan gizemli video yeniden ortaya çıktı! Google'ın eski CEO'sundan şok eden tahminler