AKİT MENÜ

Gündem

‘Çocukların dağa götürülmesinden kaygı duyuyoruz’

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde son zamanlarda “lise öğrencilerinin örgütün dağ kadrosuna gönderildiği” iddiası, başta sivil toplum kuruluşları, uzman ve akademisyenler olmak üzere vatandaşlar arasında kaygıya sebeb oldu.

Güncelleme Tarihi:

DİYARBAKIR - Lise öğrencilerinin terör örgütünün dağ kadrosuna gönderildiği iddiası, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki sivil toplum kuruluşları, uzman ve akademisyenler ile vatandaşlar arasında kaygıya yol açtı. Çözüm süreciyle yaklaşık 1,5 yıldır huzur ve güvenin hakim olduğu bölgede son zamanlarda 18 yaşından küçük çocukların örgütün dağ kadrosuna götürüldüğü iddiaları, endişeye neden oldu.

YOĞUN PROPAGANDA ETKİLİ OLUYOR

Çoğunluğu lise öğrencisi olan bu çocukların, yaşadıkları bölgede örgüte yakın bazı çevrelerce “sosyal etkinlik” adı altında düzenlenen faaliyetler sırasında maruz kaldıkları yoğun propagandadan etkilendiği öğrenildi. Bu arada, Diyarbakır’da örgüte götürülen çocukların kimliklerinin belirlenmesi için liselerde, uzun süreli devamsızlığı bulunan öğrencilerin isimlerinin tespit edilmesi yönünde çalışma başlatıldı.

BÖÇKÜN AİLESİ CESARET VERDİ

Diyarbakır’da “piknik etkinliği” adı altında dağa götürüldükten sonra serbest bırakılan lise öğrencisi Mehmet Sinan Böçkün’ün annesi Ayser Böçkün’ün başlattığı eylem, çocukları kaçırılan diğer aileleri de cesaretlendirdi.

Şırnak’ın Silopi ilçesinde oğlu M.Ö’nün, PKK tarafından kaçırıldığını Hatay’ın Dörtyol ilçesinde bulunduğu sırada öğrenen TIR şoförü baba Neşet Öngün de yetkililerden yardım istedi. Oğlunun Silopi Lisesi’nde okuduğu sırada kaçırıldığını belirten baba Öngün, “Daha 15 yaşında. Okul çıkışında alıp dağa kaçırmışlar. Onu kurtarın” dedi.

“ÇOCUKLAR SİLAH     ORTAMINDA BULUNMAMALI”

Diyarbakır’daki bazı sivil toplum kuruluşları da PKK’ya 2013’te imzaladığı ileri sürülen “Çocukların Silahlı Çatışmaların Etkilerinden Korunmasına Dair Taahhütname”yi içeren Cenevre Çağrısı’na uyması yönünde çağrıda bulundu. AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, “Biz insanları dağdan indirmeye çalışırken çatışmaların olmadığı bir ortamda dağa çıkışları anlamlı bulmuyoruz” derken,  Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, “Çocuk yaşta olanların hiçbir koşulda silah ve çatışma ortamında yer almaması gerekmektedir. Bu açıdan kaygı duyuyorum” şeklinde konuştu. Mazlum-Der Şube Başkanı Abdürrahim Ay ise, “Ailelerle görüşüyoruz, bu konuda ciddi bir çalışma içerisindeyiz” dedi. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mazhar Bağlı, “Örgüt daha çok bilimsel olgunluğa gelmemiş, kendi kaderini belirleyebilecek yaşta olmayan, heyecanlı, macera arayan çocuklar üzerinden bir güç elde etmeye çalışıyor” ifadelerini kullandı.

Yorumlara Git

Araç sahipleri yandı! Akaryakıta büyük zam

Ülke olarak çileden çıkmıştık! Yunanistan Türkiye kararını duyurdu: Bir daha tekrarlanmayacak

Saadet Partili isimden kan donduran 15 Temmuz sözleri

Türkiye’den BM’ye İsrail çağrısı: Derhal harekete geçilmeli!

Korkulan olmak üzere! Shell çekilme kararı aldı