AKİT MENÜ

Ekonomi

Seçim sonrası dolar kuru: 19,81 TL! Merkez Bankası'nın kararı bekleniyor! Döviz kuru: Gram, çeyrek, yarım altın ne kadar?

Birçok ülkenin ABD'nin doları bir 'silah' olarak kullanması ülkeleri peş peşe harekete geçiriyor. Dolar yerine yerel para birimlerini kullanma kararı alan bir çok ülke var. İran ve Rusya, doları ticari işlemlerden çıkarmayı planlıyor! Dolar, Euro gibi evrensel para birimleriyle ve altın kuruyla ilgilenen yatırımcı ve vatandaşlar, arama motorlarında döviz ve altın kurlarını araştırıyor...Borsa'da yaşananlar: TÜFE'deki artış beklentisi yüzde 37,17 oldu. Dolar/TL 19,8123. Dolarla işlem yapma yasağı kararı alan ülkeler yanı sıra seçimden önce dolar düşer mi, dolar yükselir mi, 2023 yılında dolar kaç TL olacak merak konusu oldu. Peki dolar ne kadar oldu? 21 Mayıs Pazar 2023 Döviz Kuru - Euro, dolar, sterlin, gram, çeyrek, yarım altın fiyatlarını ve 1 dolar kaç TL? sorusunun cevabını haberimizde derledik. İşte detaylar.

2023-05-21 17:46:06

Gelecek hafta yurt içinde pazartesi günü Yurt Dışı ÜFE, Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi ve Tüketici Güven Endeksi, salı günü Finansal Hizmetler Güven Endeksi, çarşamba günü kapasite kullanım oranı, perşembe günü ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararı ve cuma günü de turizm istatistikleri verileri takip edilecek. Önümüzdeki hafta ne olacak merakla bekleniyor.

Yurt içinde geçen hafta BIST 100 endeksi, yüzde 6,13 değer kaybıyla 4.501,73 puandan kapanırken, gelecek hafta için gözler TCMB'nin politika faizi kararına çevrildi.

Öte yandan, AA Finans'ın anketine katılan ekonomistler, TCMB'nin gelecek haftaki toplantısında politika faizini sabit bırakmasını bekliyor.

Borsa'da yaşananlar

Geçen hafta Borsa İstanbul, henüz halka arza hazır olmayan ancak ilerleyen dönemde halka arz yapmak isteyen şirketlerin finansman ihtiyacının karşılanması için "Girişim Sermayesi Pazarı" oluşturdu.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) da Sasa Polyester Sanayi AŞ ve Çemtaş Çelik Makina Sanayi ve Ticaret AŞ'nin bedelsiz sermaye artırımını onayladı.

TÜFE'deki artış beklentisi yüzde 37,17 oldu

Geçen hafta yurt içinde açıklanan TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre, yıl sonu TÜFE'deki artış beklentisi yüzde 37,17 olurken, TCMB Finansal İstikrar Raporu'nda da, bankacılık sektörünün aktif kalitesi göstergelerinin iyileşmeye devam ettiği bildirildi.

Öte yandan İran ve Rusya, doları ticari işlemlerden çıkarmayı planlıyor!

İran Merkez Bankası Başkanı Ali Salihabadi, yaptırımlar altındaki Tahran ile Moskova arasında bankacılık, finans ve ekonomik alanlarda bazı önemli anlaşmalar sağlandığını ve iki ülkenin karşılıklı ticari işlemlerde ABD doları yerine ulusal para birimlerini kullanmayı planladığını söyledi.

İran'ın yarı resmi Mehr Haber Ajansına göre, Rusya'dan dönüşünde başkent Tahran'da basına açıklamalarda bulunan Merkez Bankası Başkanı Salihabadi, Rus yetkililer ile yaptığı görüşmelerde iki ülkenin finans ve bankacılık alanlarındaki ilişkilerini geliştirme yönünde önemli adımlar attığını belirtti.

Karşılıklı ticarette dolar ve euronun devreden çıkarılarak ulusal para birimlerine geçiş yapılmasıyla ilgili atılacak adımların da görüşmelerde ele alındığını aktaran Salihi, "Ulusal para birimlerinin kullanılması, Rus yetkililerle yapılan görüşmelerde önemli istişare eksenlerinden biriydi ve yakında varılan anlaşmaların uygulanmasını göreceğiz" dedi.

Salihabadi, Moskova ziyareti sırasında Rusya ile ticari ilişkileri kolaylaştırmak için varılan anlaşmaların yakın gelecekte hayata geçirileceğini ve olumlu sonuçlarının iki ülkede de hissedileceğini ifade etti.

İRAN'A UYGULANAN YAPTIRIMLAR

İki günlük ziyaret kapsamında beraberindeki heyetle Rusya'ya giden Salihabadi, Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak ile bir araya gelmişti. Görüşmede iki ülke Merkez Bankaları arasındaki bankacılık iş birliğinin geliştirilmesi için anlaşmaya varılmıştı.

Uzmanlar ise küreselcilerin sanal para dayatması ile insanlık üzerinde sinsi planları olduğunu ifade ederek yeni dünya düzeninde vatandaşların parasını korumak için tarla ve altına yatırım yapması gerektiğini vurguluyorlar.  Dolarsızlaştırma konusunda ise ayrıca, döviz mevduat ve KKM hesaplarına atıfla liralaşma iddialarının aksine dolarizasyon eğiliminin arttığına işaret ettiler.

İran, 2018'den bu yana ABD'nin tek taraflı yaptırımlarına maruz kalırken Rusya ise şubatta Ukrayna'ya karşı başlattığı savaş sonrasında uluslararası yaptırımların hedefi olmuştu.

Dolar/TL 19,8123

Dolar/TL, haftayı bir önceki haftalık kapanışın yüzde 1,2 üzerinde 19,8123'ten tamamladı.

21 MAYIS 2023 DÖVİZ VE ALTIN KURU | Yatırımcılar ve vatandaşların iç ve dış piyasaya hakim olmak için yakından takip ettiği altın ve öviz kurundaki son ve güncel veriler merak ediliyor. Ekonomik ve finansal kararlar üzerinde önemli etkilere sahip olan dolar, euro ve altının ülkemizdeki değerini öğrenmek isteyenler arama motorlarında Euro, dolar, sterlin, gram, çeyrek, yarım altın kaç TL? sorularının cevabını araştırıyor. İşte 21 Mayıs 2023 canlı ve anlık Döviz Kuru takibi...

(Dolar-Euro-Sterlin Kaç TL?) CANLI DÖVİZ HAREKETLERİ 

ABD Doları: 19,81 (Alış) - 19,82 (Satış)

EURO: 21,38 (Alış) - 21,45 (Satış)

STERLİN: 24,58 (Alış) - 24,71 (Satış)

1 DOLAR = 19,82 TL

CANLI - Güncel altın fiyatları için tıklayın! (Gram altın, çeyrek altın ne kadar?)

21 Mayıs Pazar 2023 canlı altın fiyatları...

GRAM ALTIN NE KADAR?

Gram altın alış: 1.259,21

Gram altın satış: 1.260,46

ÇEYREK ALTIN NE KADAR?

Çeyrek altın alış: 2.245,00

Çeyrek altın satış: 2.309,00

YARIM ALTIN NE KADAR?

Yarım altın alış: 4.504,00

Yarım altın satış: 4.646,00

TAM ALTIN NE KADAR?

Tam altın alış: 9.021,00

Tam altın satış: 9.265,00

CUMHURİYET ALTINI NE KADAR?

Cumhuriyet altını alış: 9.159,00

Cumhuriyet altını satış: 9.294,00

ATA ALTIN NE KADAR?

Ata altın alış: 9.255,00

Ata altın satış: 9.487,00

Dolarizasyon ne anlama gelir?

Bir ülkedeki yerleşiklerin ekonomide değişim aracı, hesap birimi ve değer biriktirme aracı olarak kendi ulusal paraları yerine yabancı para kullanmasına “dolarizasyon” deniyor.

Tam dolarizasyon nedir?

Tam dolarizasyon kendi ulusal parasını tamamen terk edip yabancı bir para birimi kullanması durumudur.

Ters dolarizasyon Nedir?

ülkenin para birimi, döviz değeri karşısında üstünlüğünü geri kazanmakta ve ters dolarizasyon meydana gelmektedir.

İlginizi çekebilir→ Ne altın ne dolar ne euro para piyasaları 'seçim belirsizliğini' yönetecek: Puan desteği, rakam önemli→ TIKLAYINIZ

Yorumlara Git

Sözcü’yü dansöze çevirdiler! Instagram’ın borazanı olursan böyle rezil olursun

Türkiye tarihinde böylesi olmamıştı! Selçuk Bayraktar müthiş rakamı verdi

Kamala Harris ABD'yi karıştırdı! "Çekinmem vururum"

Ajanslar son dakika geçiyor! İsrail vuruldu

Cihat Yaycı Paşa uyarıyor! Yunanistan şimdi de Gökçeada'ya göz dikti!