AKİT MENÜ

Gündem

Suriye’de verem salgını

Suriye Yardım Konseyi Başkanı Samir Hafez, Akit’e yaptığı açıklamada, 21 aydır karışıklığın olduğu ülkede verem salgınının başladığını söyledi. Başkan Hafez, Halep’in köylerinde ve kasabalarında geçen ay 150 kişide verem vakası tespit ettiklerini ve bu sa

2013-01-28 21:53:01

HÜSEYİN KULAOĞLU
Tunus ile başlayan Arap Baharı’nın son durağı olan Suriye’deki ayaklanma her geçen gün daha da karışık bir hale dönüşüyor. İran ve Rusya’nın Suriye rejimine olan desteği nedeniyle hâlâ diktatör Beşşar Esed ayakta kalıyor. Ancak; Suriye halkı ise her geçen gün daha fazla batağa saplanıyor. Açlık ve yokluğun pençesindeki Suriye halkı şimdi de salgın hastalıklarla boğuşmak zorunda kalıyor. Suriye’den yeni gelen Suriye Yardım Konseyi Başkanı Samir Hafez ile ülkedeki son durumu konuştuk. Hafez, Esed’in Suriye’den kaçmayacağını düşündüğünü belirterek, Lazkiye tarafına sığınacağını ve orada kendisine bir devlet kurabileceğini öngörüyor. Ülkenin ise dörde bölünebileceğini ifade eden Hafez, bir yıl içerisinde bölünmelerle karşılaşabileceğimizi kaydetti. Samir Hafız ülkede son aylarda salgın hastalıklarında baş gösterdiğini bunun da önemlilerinden birinin de verem olduğunu ifade etti.
- Öncelikle Suriye’de şu anki durum nedir? Halkın rejime karşı belli bir üstünlüğü var mı, Suriye’nin şu anda yüzde kaçı kurtarılmış bir bölgedir?
- Suriye’de kurtarılmış bölgelerde sürekli olarak değişiklik oluyor. Suriye Özgür Ordusu’nun aldığı bölgeler bazen çoğalırken, bazen ise geri çekilmek zorunda kalıyor. Suriye’nin şu anda yaklaşık yüzde 70’i bizim elimizdedir. Şam ve Halep gibi büyük şehirlerin ise girişleri ve etrafı kuşatılmış olmasına rağmen rejimin askerleri zar zor ayakta kalmaya çalışıyor. Suriye’nin sahil kesimi olan Lazkiye ve Tartus gibi şehirler çok sakin bir durumdadır. Çünkü rejimin birçok gücü ile Rus filosu burada konuşlanmış bir haldedir.
- Suriye’de ayaklanma başlayalı 21 ay oldu. Suriye halkı, silahlı mücadeleye başlayalı ise yaklaşık bir yıl oldu. Şu anda halk, çeşitli mahalle ve ilçe düzeyindeki yerleri ele geçirdi ama il düzeyinde bir yer ele geçiremediler. Bunun sebebi nedir?  
- Bu durumun en büyük sebebi Suriye halkının elindeki silahların hafif olması ve azlığıdır. Kaleşnikof ile tanklara veya uçaklara karşı mücadele edemezsiniz. Suriye halkı, Esed rejimine ait istihbarat veya karakol gibi yerlere yaptıkları baskınlar sonucu elde ettikleri ganimetlerle zaman zaman ağır silahlara sahip olabiliyor. Yani bir bakıma bu silahlarla ayakta kalabiliyoruz. Yoksa bize silah gelmiyor.
“DIŞARDAN SİLAH YARDIMI YOK”
- Suriye halkına çeşitli ülkelerden silah yardımı yapılmıyor mu?
- Suriye halkına dış ülkelerden herhangi bir silah yardımı söz konusu değildir. Suriye halkı silahları arabalarını ve değerli eşyalarını satarak, elde ettiği paralarla kaçakçılardan aldı. Irak, Lüban ve Ürdünlü kaçakçılardan çok fahiş fiyatlarla silah satın aldılar. Bir kaleşnikof bin 500 dolar, bir mermi 5 dolar, bir doçka ise 15 bin dolar civarındadır. Bir de az önce dediğim gibi ganimetler sayesinde silah sahibi oluyoruz.
- Dış güçlerin size ne tür yardımları söz konusudur?
- Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye gibi ülkeler bizlere gıda ve kıyafet gibi alanlarda yardım ediyorlar.
- Amerika Suriye halkını destekliyor mu?
- Amerika’nın Suriye halkını desteklemesi söz konusu değildir. Amerika’dan herhangi bir destek gelmiyor. Amerika sözel olarak kamuoyuna bunu deklare ediyor ama böyle bir şey söz konusu değildir.
“İLAÇ YARDIMI BEKLİYORUZ”
- Türkiye’nin Suriye halkına desteği nasıl?
- Türkiye’nin desteği oldukça iyidir. Türkiye, ister maddi ister manevi olarak desteklerini esirgemiyor. Suriye’nin şu anda en çok un ihtiyacı söz konusudur ve Türkiye’den un yardımı yapılıyor. Halep’te köylerde ve kasabalarda geçen ay 150 kişide verem vakası tespit ettik. Bu ay ise bu sayı bine çıktı. Bu konuda Türkiye’deki yetkililerle irtibat kurduk ve en kısa zamanda ilaç yardımına da başlanacaktır. Bu yüzden Türkiye’nin hakkı ödenmez...
- Suriye halkı Türkiye’nin yardımlarını görüyor mu, nasıl bir tepki veriyorlar?
- Suriye halkı Türkiye’nin desteğini çok iyi görüyor. Suriye’nin kurtarılmış bölgelerinde Türkiye sevgisi var. Gıda ve kıyafet gibi yardımlar yapılıyor ama şunu da söyleyelim Suriye halkı silah yardımı da yapılmasını istiyor. Bugün Suriye halkına silah yardımı yapılsa Esed düşer.
EN BÜYÜK DESTEKÇİLERİ
- İran veya Rusya’nın Suriye rejimine desteği ne zaman biter?
- Beşşar Esed’in düşeceği kesin olursa Rusya desteğini çekebilir ama İran kesinlikle desteğini hiçbir zaman çekmez. Esed düşse bile İran ülkenin karışması için elinden geleni yapar. Rusya ve İran şu anda Esed’in düşmemesi için elinden geleni yapıyor. Bu iki ülkeden rejime çok iyi anlamda silah yardımı yapılıyor. Rusya’nın Suriye rejimine sattığı silah 19 milyar doları aştı.
- Suriye’deki gidişat ne olur?
- Suriye’nin Şam bölgesi, Halep bölgesi, Lazkiye’de Alevi bölgesi, kuzeyde Kürt bölgesi şeklinde dört bölgeye bölünebileceğini düşünüyorum. Bir yıl sonra bu durum belirginleşecektir. Bu durum bizim için çok üzücüdür ve biz Suriye’nin bölünmemesi için mücadele edeceğiz. Ayrıca Suriye’ye dış müdahale yapılmasına da karşıyız...
- Suriye’nin kuzeyinde nasıl bir oluşum olur?
- Suriye’nin kuzeyinde rejimin oluşturduğu boşluğu PYD çok iyi bir şekilde kullanarak, doldurdu. Çünkü PYD bir yapılanma içerisindeydi ve bu konularda çok da tecrübeliydi. Suriye’deki bazı Kürt aşiretler ise bölünmek istemiyor. Bu aşiretler, PYD’yi kendi yerleşim yerlerine sokmuyor. Çeşitli nedenlerden dolayı kuzeyde bir tehlike çıkabileceğini düşünüyorum.  
ESED’İN OYALAMA TAKTİĞİ
- Esed ile anlaşılabilinir mi?
- Şimdi bu çok kritik bir konu. Dayak yiyen, sopaları sayan gibi değildir. Suriye halkı sürekli bombalar altında ve kanlar içerisindedir. Suriye’de çocukları ölen ve aile üyeleri yaralanan kişiler, tekrar barışık yaşanabileceğini düşünemez. Belki Suriye diasporası gevşeyebilir.
- Esed’in kız kardeşi ve annesi Birleşik Arap Emirlikleri’ne kaçtı. Esed’in ise Venezuella gibi ülkelere siyasi sığınma konusunda başvurduğu iddia edildi. Bu gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?
- Bu bir oyalama taktiğidir. Önümüze bir kemik atıyorlar ve biz bununla uğraşırken, onlar bir oyalama taktiği yapıyor. Esed’in Venezuella’ya gitme veya Ukrayna’ya yerleşme gibi bir niyeti yok. Esed’in en son düşündüğü şey Suriye’nin sahil bölgesine sahip olmaktır. Esed, Suriye’den ayrılmaz.

Yorumlara Git

Bakanlık ve 6 üniversiteye atama kararları Resmi Gazete’de!

İstanbul’da peş peşe uyarılar!

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’dan Netanyahu’ya uyarı!

Bakan Bayraktar’dan doğalgaz müjdesi!

İslam Memiş elinde 1 lirası bile olanları uyardı! 12 bin seviyesine çıkacak, uçup gidecek