AKİT MENÜ

Gündem

Annesiz Anneler Günü ne demek bilir misiniz?

Anneler Günü'nü, mezarlıklarda annelerinin kabirleri başında geçiren aileler, duygu dolu anlar yaşadı.

Güncelleme Tarihi:

This browser does not support the video element.

Annelerinin kabirlerini ziyaret eden aileler, Kur'an-ı Kerim okudu, dua etti, çiçek bıraktı. Hatice Uyar, Asri Mezarlık'ta defnedilen annesinin kabrine her geldiğinde duygulandığını söyledi.

Annelerin çok değerli olduğunu, hayattayken kıymetinin bilinmesi gerektiğini belirten Uyar, "Annemle çok iyi anlaşıyorduk. Benim için sırdaş gibiydi. İki yıl önce kaybettim. Anneler gününde de onunla olmak istedim. Onun hakkını hiçbir zaman ödeyemem. Allah mekanını cennet etsin" dedi.

Ayşe Soylu da beş ay önce annesini kaybettiğini, ilk kez annesiz anneler günü yaşadığını belirtti.

Annesinin kabrinde kızlarıyla dua eden Soylu, "Annemin benim yaşantıma kattığı değeri, ben de iki kızıma vermeye çalışıyorum. Onlar için hiçbir fedakarlıktan kaçınmıyorum. Biliyorum, anne olmak zor. Annem beni çok zor şartlarda büyüttü. Bana emek veren, büyüten annemin kabrini, sadece anneler gününde değil, her zaman ziyaret ederek, onun için dua yapmak benim evlatlık borcum" ifadelerini kullandı.



YAZARIMIZ ERSOY DEDE DE "ANNESİNİ" YAZDI...

Gazetemiz yazarı Ersoy Dede de "Anneler Günü"nü konu edindiği bugünkü yazısında, geçtiğimiz yıl vefat eden annesine olan özlemini hatırlatarak okuyucularına önemli tavsiyelerde bulundu.

"Siz bu yazıyı okurken muhtemelen ben annemin kabri başında olacağım.." diyen Dede, şunları yazdı:

Geçen yıl anneler günü için “zor bir gün” başlıklı yazıyı yazdığımda annem hayattaydı.. Sadece empati kurarak isyan ediyordum anneler gününe.. Bugün ise siz bu yazıyı okurken muhtemelen ben annemin kabri başında olacağım..  

*
Anneler günü dediğimiz şey de tıpkı diğerleri gibi,  Amerika’dan çıktı.. Anna Marie Jarvis’in 1908’de kaybettiği kendi annesi için başlattığı bir etkinliğin ABD Kongresi’nden geçerek “anneler günü” olarak tespit edildiğini biliyoruz. Demek ki aşağı-yukarı 100 yıllık bir etkinlik bu... Aslında Antik Yunan’dan beri insanlar, Yunan mitolojisindeki pek çok tanrı ve tanrıçanın annesi olarak kabul edilen Rhea’yı anarlar.. Antik Roma’da ise ilkbahar festivalleri kapsamında ana tanrıça Kibele onuruna anneler günü kutlanırdı.. (Bir Çocuk Öldü / Ersoy Dede - Profil Yayınları) Dolayısıyla elbette bugün piyasanın tepe tepe kullandığı ticari bir gün ama bugünün işi değil.. Daha da önemlisi bize ait değil.. Ve de işin içinde anne kutsiyeti olduğu için kimse cepheden itiraz edemiyor.. Oysa o; “bugün annenize bu ekmek kızartma makinesini alın, yanağından öpün” türü kampanyaların kaç evde yangına sebeb olduğunu düşünmüyor kimse..

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Yorumlara Git

Araç sahipleri yandı! Akaryakıta büyük zam

Ülke olarak çileden çıkmıştık! Yunanistan Türkiye kararını duyurdu: Bir daha tekrarlanmayacak

Saadet Partili isimden kan donduran 15 Temmuz sözleri

Türkiye’den BM’ye İsrail çağrısı: Derhal harekete geçilmeli!

Korkulan olmak üzere! Shell çekilme kararı aldı