AKİT MENÜ

Ekonomi

Ekonomiye ‘süper’ teşvik

Türkiye’de yatırım ortamı, reformlarla uluslararası alanda çıtayı yükseltti. 2012 ve 2013 yıllarında yerli ve yabancı toplam 9 bin 296 teşvik belgesiyle 151,5 milyar liralık yatırımın önü açıldı.

2014-05-11 22:19:10

Türkiye’yi dünya devleri arasında yükseltecek en önemli aktörlerden biri yatırım. Bir ülkede yatırım ortamının siyasi ve hukuki olarak uluslararası standartlarda olması ekonomide önemli sıçramalara neden oluyor. Yerli ve yabancı yatırımcının bu alanda ilgisini artırmanın yolu ise teşvik belgesi. Türkiye de son 10 yıldır teşvik belgeleriyle yatırım çekerek ekonomisinde yapısal bir dönüşüm sağladı. Türkiye’de yerli ve yabancı yatırımları hızlandırmak için 2012 yılında yeni bir teşvik sistemi hazırladıklarını ve sistem kapsamında müteşebbise ciddi bir destek sağladıklarını belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, sistemle hem millet hem de uluslararası topluma güven verdiklerini söyledi.

GELİŞENLERDE 14. SIRADAYIZ

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü’nün 2013 Dünya Yatırım Raporu’na göre Türkiye’nin uluslararası yatırımlarda 24. sırada yer aldığını vurgulayan Yazıcı, Türkiye’nin gelişen ülkeler arasında yatırımlar bakımından 14’üncü sırada yer aldığını hatırlattı. 

Hayati Yazıcı, 2012 ve 2013 yıllarında uluslararası sermaye şirketlerinin projeleri için 476 teşvik belgesi verdiklerini, bu projelerde öngörülen yatırım tutarının yerli müteşebbisler için 131 milyar 200 milyon lira, yabancılar için 20 milyar 300 milyon lira olduğunu belirtti.

PAZARLARDA DERİNLEŞİYORUZ

Güçlü bir ekonomi için güven istikrarın son derece önemli olduğuna vurgu yapan Yazıcı, kamunun ekonomideki ağırlığını azaltarak özel sektörün öncülük ettiği, rekabete dayalı, verimlilik artisan esas alan, sağlıklı, sürdürülebilir bir kalkınma zemini oluşturduklarını kaydetti.  Türkiye’nin son 10 yıldır dünya ile ekonomik ve ticari anlamda sağlam bir bütünleşme sürecinde yürüdüğüne dikkati çeken Bakan Yazıcı, son dönemde Avrupa’nın durgunluk yaşamasını pazar çeşitlendirme stratejisiyle aştıklarını söyledi.

BÜYÜMEYİ YÜZDE 5'E OTURTTUK

Türkiye’nin söz konusu çizgide istikrarlı büyümesini sürdürdüğünü, 2013 yılında ekonominin yüzde 4 büyüdüğünü belirten Yazıcı, “Türkiye ekonomisinin 1993-2002 yılları arasında 10 yılda büyüme oranı yüzde 3 iken 2003-2013 arasında ekonomimiz küresel krize rağmen ortalama yüzde 5 civarında büyüdü” dedi.

Yazıcı, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve dünyanın diğer bölgelerinde önemli pazarlar elde ettiklerini belirterek, aynı trend doğrultusunda dünyada yeni pazarlarda derinleşmeyi sürdüreceklerini kaydetti.

Yorumlara Git

23 Eylül 2024: Günün Âyet ve Hadisi

Duyunca çok şaşıracaksınız! Metal dedektörü ile 6 milyon liralık hazine buldu

İsrail Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğünü iddia etti

Müşteriler apar topar paralarını çekmeye başladı! Dev banka için iflas alarmı

De Rossi’nin ayrılığı sonrası tehdit edilmişti! Roma CEO’su istifa etti!