AKİT MENÜ

Teknoloji

Batman Üniversitesi'nden 'susam soyma makinesi'

Batman Üniversitesi Teknoloji Fakültesi, kentte üretim yapan bir firma ile Sanayi Tezleri (San-Tez) Programı kapsamında aldığı destekle susam soyma makinesi geliştirdi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca, üniversitelerdeki bilgi birikimini sanayiye aktararak, sanayicinin var olan sorunlarını çözmek ve teknoloji seviyesini yükseltmek amacıyla uygulamaya konulan San-Tez Programı, önemli projelerin hayata geçirilmesini sağlıyor.

Daha önce tuzda bekletildikten sonra elle üzerindeki zarı soyulan susamın, makinede soyulmasını sağlamak için Batman Üniversitesi Teknoloji Fakültesi, San-Tez Programı kapsamında proje hazırladı. 

''TEKNOLOJİK YÖNDEN MAKİNEMİZİN BİR BENZERİ YOK''

Susam sayma makinesinin yaklaşık 400 bin liraya mal olacağını ifade eden Durmuş, "Su da bekletilerek susam soyma yöntemi maliyeti artırıyor ve çevre kirliliğine neden oluyor. Bu sorunun giderilmesi için teknolojik bir ürün geliştirdik. Bunu Batman'da yerel bir firma ile yapıyoruz. Batman'ın adını bu makine ile önce Türkiye'de sonra da dünyada duyuracağız. Türkiye'de bu makine ilk defa üretiliyor. Literatürü taradık teknolojik yönden makinemizin bir benzeri de yok. Bir nevi dünyaya teknoloji pazarlamış olacağız." şeklinde konuştu.

 

Yorumlara Git

Bir kayıp çocuk haberi daha! Her yer didik didik aranıyor

İngilizler 'Erdoğan bastırıyor' diyerek duyurdu: Türkiye o savaş uçaklarına 5 milyar Euro ödemeye hazır

Milli Futbolcu Batuhan Karadeniz hakkında yakalama kararı çıkartıldı!

Rus savaş uçakları harekete geçti! ABD kıyılarında uçtular

Körfez ülkesinde Türkiye hazırlığı! Yakında duyuracaklar!