AKİT MENÜ

Gündem

Kumpas emri bir ay önceden verilmiş

Adana'da yürütülen MİT TIR'larıyla ilgili soruşturmada yeni bir bilgi ortaya çıktı.

Güncelleme Tarihi:

Adana'da yürütülen MİT TIR'larıyla ilgili soruşturmada yeni bir bilgi ortaya çıktı. Suriye'ye yardım götüren TIR'ları koordine eden MİT mensuplarının takibine 1 ay önce başlandığı belirlendi. MİT'çiler için üç kez mahkemeden dinleme kararı alındı. İlk ihbarda 'El-Kaide' ifadesi olmamasına rağmen terör örgütünün ismi sonradan tutanağa eklendi TIR'lara baskın yapan askerler, MİT mensuplarının takılan kelepçelerle kendi kendilerini yaraladıklarını iddia etti.

Suriye'ye yardım götüren MİT TIR'larına operasyon yapan askerlerin ifadeleri komployu gözler önüne serdi. Şüphelilerin verdiği ifadelerle TIR'ların gönderilmesini organize eden MİT mensuplarının telefonlarını dinlemek için 3 kez mahkemeden karar alındığı ve takibe baskından bir ay önce başlandığı ortaya çıktı. İtiraflarla Ankara ve Adana Jandarma İstihbaratları ile Adana Savcısı'nın olayından başından beri birlikte hareket ettiği belirlendi. Ankara İl Jandarma Komutanlığı'nda İstihbaratçı olan Gültekin Menge, 'Şahısların aralarındaki görüşmeyi detaylandırmak amacıyla 14 Ocak günü yeni bir talepte bulundum. Mahkemeden karar aldım. 17 Ocak günü ise şahısların görüşme ve hareketlerini daha da detaylı olarak tespit etmek amacıyla bir kez daha mahkemeden karar aldım' dedi.

BİLGİ ARALIK'TA GELDİ

İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde 'dini istismar eden terör örgütleri unsur komutanlığında' görev yaptığını ifade eden şüpheli Halil İbrahim Köse ise, 'Aralık ayının 12'sinde Mahmut Özcan Astsubay ile beraber bir görüşme gerçekleştirdik. Bu görüşmede haber elemanı bize uyuşturucu madde konularıyla ilgili Hatay bağlantılı birkaç kişinin telefon numarasını verdi. 18 Aralık 2013 tarihinde yine bu şahıs ile Mahmut Astsubay ile beraber tekrar bir buluşma gerçekleştirdik. Kaçakçılık olayları ile ilgili kaçakçılık yapıldığını öğrendiği bazı telefon numaraları ve isimleri bize verdi' ifadelerini kullandı.

KARARI KOMUTAN VERDİ

TIR'ların MİT'e ait olduğundan haberi olmadığını öne süren şüpheli Bekir Karataş ise şu ifadeyi verdi: 'İhbarı 07:35 gibi öğrendim. bana Ankara'dan gece 02:30 sıralarında plakası da belirtilerek 3 tane tırın patlayıcı madde ve mühimmat yüklü olarak yasa dışı şekilde Adana'ya doğru yol aldığı söylendi, ben bunu 07:35'te öğrendim. İhbarda El-Kaide sözü yoktu. Üsteğmen Önder Kır ile görüşülmüş. El-Kaide kelimesi de belirtilerek arama talebinde bulunulmuş, arama talebinde sabah 08-08:30 sıralarında bulunuldu, talepte bulunan Önder Kır'dı. Arama kararında yer yazmıyordu, bu yerin Ceyhan gişeleri olmasına İl Jandarma Özkan Çokay karar verdi.'

ZORLA KELEPÇE TAKTIK

12:00'da TIR'lara müdahale edildiğini anlatan Adana Jandarma'da İstihbaratçı olarak çalışan Önder Kır ise, 'TIR'ların olduğu yere köpek timi getirmiştik. Ben Audi marka aracın yanına geçtim görevli arkadaşlar şahısları kontrol altına almaya çalışıyorlardı. Kendilerine kelepçe takılmasına direniyorlardı. Şahıslar iri yapılı ve çok güçlüydü. Personel kontrol altına almakta zorlanıyordu bundan dolayı bende müdahil oldum ve şahıslara kelepçe takılmasına yardım ettim' şeklinde konuştu.

MİT KİMLİĞİNİN GERÇEK OLDUĞUNU ANLAMADIM

Kır, ifadesinde şunları söyledi: 'Şahıslardan bir tanesi devriye aracına doğru götürüldüğü esnada 'arabada paralarım vardı, gizli belgelerim vardı çaldınız' diye iftira atarak bağırıyordu. Şahsa kim olduğunu sordum, O da kimmişim ara bak dedi. Kimliğiniz nerde diye sorduğumda yeleğinin cebindeki kartlığı çıkarttım, kendisine göstererek açtım, kartlığın içerisinde kartlar vardı. Tek tek bu mu bu mu diye sordum. Kartlardan bir tanesinin kimlik kartı olduğunu, kartı çıkartmamı söyledi, çıkartıp baktığımda MİT kartı olduğunu gördüm fakat gerçek olup olmadığını anlayamadım.'

Kendilerini yaraladılar!

MİT mensuplarının kimlik göstermediğini öne süren Önder Kır, 'Şahıslar kimliklerinin tespit edilmesine müsaade etmediler. Şahıslara kelepçe takıldıktan sonra bileklerini bilerek kelepçeye sürterek bileklerinin zarar görmesini sağladılar. MİT mensubu olduğunu iddia eden şahıslardan uzun boylu ve kel şahsın her 3 TIR'ın da kontak anahtarlarını topladığını öğrendim. Ben de anahtarı kaptırmamak için elimde bulunan anahtarı arkadaşların olduğu yere doğru fırlattım. Bu arada yaşanan arbedeyi arkadaşlar ayırdılar. MİT mensubu olan kişilerle görüşmelerde 2 TIR'ın anahtarı alınamayınca savcı ile görüştüm durumu bildirdim. Talimatı Erdal yüzbaşıya ilettim. O da çekici çağırdı' dedi.

El Kaide neden eklendi

Adana Jandarma Harekat Merkezi Vardiya Amiri Özcan Aydın'ın olay günü kendisini arayıp bir kaç araç plakası söyleyip ihbar olduğunu söylediğini anlatan şüpheli Hakan Kaplan, 'Bana bombalı araç olduğu söylendi. Gelecek TIR'larla ilgili arama talebini ben imzaladım, ancak yazıyı İstihbarat Şube hazırladı, El-Kaide sözünü onlar ekledi, ancak hangi görevli ekledi bilmiyorum. Savcıyla görüşen Önder Kır Üsteğmendi, ancak El-Kaide olabileceğini düşündüm, ancak ben eklemedim, yazıyı ben imzaladım. Olay çok hızlı geliştiği için niçin eklendiğini sormaya vaktim olmadı, bana bu yazıyı Önder Kır Üsteğmen getirdi ben de imzaladım. Önder Kır yazıyı alıp savcıya gitti gerisini bilmiyorum' dedi.

İHBARDA ADI GEÇMEDİ

Savcıya tanık sıfatıyla 3 kişi ifade verdi. Tanıklardan Bestami Filik, 'Ben Adana İl Jandarma Komutanlığı'nda 156 Harekat Merkezi'nde görevli Uzman Jandarma Çavuşum, 19/01/2014 günü sabah saat 07:30 sıralarında Ankara kodlu bir telefon çaldı, ben telefonu açtım, karşıdaki kişi direk bilinçli bir şekilde 'Not alıyor musun' dedi, bana üç tane TIR plakası söyledi, bu TIR'ların geceleyin 02:00'da Ankara'dan çıktığını, Adana iline girmiş olabileceğini ve silah taşıdığını bildirdi, ben de ona Ankara'dan buraya geliyorsa başka illere bildirdiniz mi dedim. Şahıs soru sormama izin vermeden telefonu kapattı. Bu ihbar sırasında ihbar eden kesinlikle El-Kaide gibi bir söz kullanmadı' dedi.

(kaynak:yenişafak)

Yorumlara Git

THY ve Pegasus’tan son dakika kararı! Seferler iptal edildi

Araç sahipleri yandı! Akaryakıta büyük zam

Ülke olarak çileden çıkmıştık! Yunanistan Türkiye kararını duyurdu: Bir daha tekrarlanmayacak

Saadet Partili isimden kan donduran 15 Temmuz sözleri

Türkiye’den BM’ye İsrail çağrısı: Derhal harekete geçilmeli!