AKİT MENÜ

Aktüel

Bor nedir, nerelerde kullanılır ve özellikleri neler? Bor Türkiye'de nereden çıkarılır? Türkiye bor ve toryum madeni açısından zengin

Bor'un pazarı için bir anavatandan bahsetmek gerekseydi bu şüphesiz ki Türkiye olurdu. Ülkemiz bor rezervleri bakımından dünyanın bir numaralı ülkesidir. Türkiye, dünya bor rezervlerinin %73'üne sahiptir. Yer altından gelen bu güzelliğin kullanım alanı da oldukça geniştir. Yüksek oranda bulunan madenlerden birisi de bor olmaktadır. Bor nedir, nerelerde kullanılır ve özellikleri neler? Bor Türkiye'de nereden çıkarılır? İşte, detaylar...

2023-08-18 01:07:26

Bor kelimesinin kökeni kimyasal olarak benzetildiği mineral borakstan gelmektedir. Yarı metalik ve yarı iletken özelliklere sahiptir. 4000 yıl öncesine uzanan köklü tarihiyle bu element ilk olarak Tibet’te kullanılmıştır. Bor nedir? Nerelerde kullanılır? Türkiye’de nereden çıkarılır? Bor madeni kullanım alanları nelerdir ve nerede kullanılır? Bor madeni ne işe yarar? İşte, bor elementi ile ilgili merak edilen detaylar.

Bor Nedir?

Bor sert ve ısıya dayanıklı bir elementtir. Hitit ve Sümerliler madeni gümüş ve altın işçiliğinde kullanmışlardır. Periyodik tabloda “B” simgesiyle gösterilir ve atom numarası 5’tir. Doğada hiçbir zaman serbest olarak bulunmazlar; çeşitli metaller ya da ametal elementlerle bileşik haldedirler. Saf bor elektriksel iletkenliğe sahiptir. Kristalize bor ise hem görünüm hem de özellikler bakımından elmas kadar serttir. Bor eski Yunan’da temizlik alanında, Romalılarda cam yapımında, eski Mısır’da mumyalamada, Araplılar tarafından ise ilaç yapımında kullanılmıştır. Kullanım alanı geniş bir listeye yayılmaktadır. Doğada tam 230 çeşide sahiptir.

Bor Nerelerde Kullanılır?

Bor elementinin genel bir tanımından sonra nerelerde kullanıldığı da merak konusudur. Bor elementinin kullanım alanı geniştir; eşyalarımızın küçük detaylarında bor elementinden bir parçaya rastlayabiliriz. Kullanım çeşitlikleri ülkeler arasında da farklı göstermektedir. Amerika’da bor askeriyede kullanılırken Türkiye’de daha çok deterjan ve sabun imalatında kullanılmaktadır.

Bor Türkiye'de Nereden Çıkarılır?

Kullanım alanı oldukça geniş olan bor madeni son zamanların en önemli madenleri arasında görülmektedir. Ülkemizde önemli bor yatakları bulunmaktadır. Türkiye’deki bor rezerve zenginliğini ABD, Rusya ve Güney Amerika izler. Ülkemizde; Eskişehir(Kırka), Kütahya (Emet), Bursa (Kestel) ve Balıkesir (Bigadiç) bölgelerinden çıkarılmaktadır. Ülkemizdeki toplam bor rezervi 3.3 milyon tondur.

Bor Madeni Kullanım Alanları

Bor, bitkilerin hücre duvarları için gerekli bir elementtir. Hayvanlar için zehirli değildir ancak yüksek miktarlarda verilmesi metabolizmayı bozabilir. Her gün yediklerimizden yaklaşık 2 miligram kadar bor alıyoruz. Yani canlılar için hem hayati hem de işlevsel öneme sahiptir. Bor madeninin kullanım alanları ise şu şekildedir:

İlaç ve kozmetik sektörü
Mumyalama
Boya sanayisi
İletişim alanı
Elektrik ve elektronik sektörü
Havacılık ve uzay araştırması
Kâğıt sanayi
Tarım sektörü
Seramik ve cam yapımı
Plastik sektörü
İnşaat sektörü
Manyetik cihazlar
Askeriye ve zırhlı araçlar
Tekstil
Kimya sektörü
Patlayıcı maddeler
Bilgisayar sektörü
Fotoğrafçılık
Kauçuk sektörü
Metalürji
Nükleer sanayi
Fiber optikleme
Otomobil sektörü

Bor Nerede Kullanılır?

Nötronları absorbe edebilme özelliği, bor elementinin benzersiz bir yapıda olduğunun göstergesidir. Ayrıca bor elementi bazı maddelerin iletkenliklerini azaltmak için de tercih edilir. Amorf formda kahverengi bir tozdan oluşan bor elementinin kullanımı geniş alana yayılmaktadır. Sabun ve deterjan üretiminde, bitki ve böcek öldürücü olarak, ilaç ve kozmetik ürünlerinde, askeri alanlarda, patlayıcı madde olarak ve bilgisayar teknolojilerinde bor elementinden yararlanılır.

Bor Madeni Ne İşe Yarar?

Bor elementinin küresel üretiminin yarısı, cam elyafının katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. Bir sonraki kullanım alanı ise ısıya dayanıklı malzemelerdeki polimerler ve seramiklerdir. Kısacası günümüzdeki kullanım alanlarında seramik ve cam sanayi başı çekmektedir. Bor mineralleri; tarım, yanmayı önleyici madde yapımı, otomotiv sektörü, kurutucu olarak, su artıma ve diğer alanlarda kullanılmaktadır. (Habertürk)

İlginizi çekebilir→ Ülker Türkiye'ye üretim hedefini duyurdu: Ülkemizde öncülük edici marka olmak! 19,6 milyar TL ciro yapıldı→ TIKLAYINIZ

Yorumlara Git

Sözcü’yü dansöze çevirdiler! Instagram’ın borazanı olursan böyle rezil olursun

Türkiye tarihinde böylesi olmamıştı! Selçuk Bayraktar müthiş rakamı verdi

Kamala Harris ABD'yi karıştırdı! "Çekinmem vururum"

Ajanslar son dakika geçiyor! İsrail vuruldu

Cihat Yaycı Paşa uyarıyor! Yunanistan şimdi de Gökçeada'ya göz dikti!