AKİT MENÜ

Ekonomi

OVP hedefini yakalarız

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ülke tarihinde bir ilke imza atarak dış ticareti tüm yönleriyle ele alan detaylı bir rapor hazırladı. Rapora göre, 2014 yılı küresel görünümü Türkiye ihracatı için yepyeni fırsatlar içeriyor. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Dış ticarette bir fırsat yılı olmasını beklediğimiz 2014’te Orta Vadeli Program (OVP) hedefi olan 166,5 milyar dolarlık ihracatı gerçekleştireceğiz” dedi.

2014-05-12 23:27:05

HALİL CÖMERT / İSTANBUL - İhracatta belirlediği 2023’te 500 milyar dolarlık hedefi devlet politikası haline gelen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye’nin küresel rekabet gücünü artırması için Türkiye tarihinde bir ilke imza atarak dış ticareti tüm yönleri ile analiz eden kapsamlı bir rapor hazırladı. Dün İstanbul’da açıklanan “Ekonomi ve Dış Ticaret Raporu”na göre; Türkiye’nin Avrupalı partnerlerinin milli gelirlerindeki artışın güçlenmesi, 2014 yılında ihracatımız için önemli bir fırsat olacak. Gerek gelişmiş, gerekse de gelişmekte olan ülke ekonomilerindeki büyüme, küresel ticarete de ivme kazandıracak.

BÜYÜKEKŞİ: BU YIL 166,5 MİLYAR DOLAR İHRACAT RAKAMINI YAKALARIZ

Raporun tanıtım toplantısında konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “İthalat ve ihracatımızı, fasıl, ülke, bölge ve illere göre ayrıntılı olarak incelerken; net ihracatçı olduğumuz sektör ve fasılları açığa çıkararak cari açığın sürdürülebilirliği noktasında net bir tablo ortaya koyduk” dedi. Büyükekşi, dünyadaki küreselleşme eğilimlerinin dış ticaretin önemini gittikçe artırdığına dikkat çekerek, dış ticaretini artıran ülkelerin ulusal gelir ve refah artışına vurgu yaptı. 2014 yılına dair göstergelerin olumlu sinyaller verdiğini ifade eden Büyükekşi, “Dış ticareti bir bütün olarak inceledik. 2014 bir fırsat yılı olacak. OVP hedefi olan 166,5 milyar dolarlık ihracat hedefini gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

KARAHAN: İHRACATTA DOĞRU ADIM İÇİN REHBER OLACAK

Raporu hazırlayan ekipten TİM Ekonomi Danışmanı Dr. Hatice Karahan ise, sayısız veri ve analizle dış ticaretin mevcut durumunu ve beklentileri içeren detaylı bir fotoğraf çektiklerini belirterek, “Rapor, ihracatta doğru adımları atabilmek için önemli bir rehber niteliği taşıyor” dedi.

ALTIN; NET İHRACATI % 18 DARALTTI

Rapora göre, 2013 yılı ihracat rakamında altın ihracatındaki keskin düşüş etkili oldu. Bir önceki yıl sekiz kat ihracat artışı gerçekleştiren altın, 2013 yılında yönünü ithalata çevirdi. Net ihracatın yüzde 18 daralmasına yol açan altın, Türkiye’nin ithalatını da artırarak cari açığı olumsuz etkiledi.

İHRACATIN LOKOMOTİFİ OTOMOTİV

Motorlu kara taşıtlarının lider olarak bitirdiği 2013 yılı ihracatında, birçok ürün grubu çift haneli ihracat artışı gerçekleştirdi. İhracat artışını olumlu yönde etkileyen sektörler; otomotiv, makine, örme giyim, plastik ve mobilya olurken, daralmaya yol açanlar demir-çelik, mineral yakıt ve yağlar oldu. Net ihracatın pozitif olduğu pazar başta Irak olurken, bu ülkeyi Azerbaycan, İngiltere, Libya ve Mısır takip etti.

AB’NİN PAYI ARTTI

Ülke grupları incelendiğinde, Türkiye’nin en büyük ticari partneri, toplam ihracattaki yüzde 41 pay ile yine Avrupa Birliği (AB) oldu. Ortadoğu’ya yapılan ihracatın düşüşünde altın faktörü öne çıkarken, en fazla ihracat gerçekleştirilen ilk beş ülke sırasıyla Almanya, Irak, İngiltere, Rusya ve Fransa oldu.

ENERJİ İTHALATI HIZ KESTİ

2013’te Türkiye ekonomisinde büyüme ve ithalat paralel hareket ederken, kronik bir şekilde ithalatın en büyük kalemini oluşturan enerji ithalatında ise yavaşlama yaşandı. Enerji ithalatındaki yüzde 7’lik düşüş; genel ithalatın artış oranını da 1,6 puan aşağı çekti.

Yorumlara Git

23 Eylül 2024: Günün Âyet ve Hadisi

Duyunca çok şaşıracaksınız! Metal dedektörü ile 6 milyon liralık hazine buldu

İsrail Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğünü iddia etti

Müşteriler apar topar paralarını çekmeye başladı! Dev banka için iflas alarmı

De Rossi’nin ayrılığı sonrası tehdit edilmişti! Roma CEO’su istifa etti!