AKİT MENÜ

Kadın - Aile

Tahta kaşıkları en iyi temizleme yöntemi! Kararan tahta kaşıklar nasıl temizlenir? Bunları biliyor musunuz?

Mutfaklar içerisinde en fazla kullanılan eşyalar arasında kaşıklar yer almaktadır. Tahta kaşık temizliği hakkında ne kadar bilinçli davranıyoruz? Bulaşık makinesine atmak mı doğru sizce yoksa elde yıkamak mı? Neden yemek pişirirken ya da tatlı yaparken hep tahta kaşık kullanmalısınız? Bu soruların tüm yanıtlar ve daha fazlası haberimizde...

2023-09-16 00:16:31

Neden yemek pişirirken ya da tatlı yaparken tahta kaşık kullanmalısınız?

Gıda farkındalığı geliştikçe mutfaklarımızın ufak ufak çehresi değişti. Aslında biraz da özümüze dönüş başladı. Kuşaktan kuşağa aktarılan en nefis geleneklerimizden biri tahta kaşıklar mutfaklarda yerini daha fazla aldı. Artık çekmecelerimizde hep tahta kaşık bulunduruyoruz. Metal kaşıkların da elbette kullanım alanları var ancak yemek ya da tatlı yaparken hep tahta kaşık kullanmanız için birçok neden var.

Neden tahta kaşık? Faydaları

Tahta kaşıklar ısıyı iletmez. Metal ürünlerde olduğu gibi yemek karıştırırken elinizi yakmaz. Yüksek ısı toleransı sayesinde, tencerenin kenarına yaslandığında erimez. Tahta kaşık kullanımı, mutfağınız için olduğu kadar çevreniz için de sağlıklıdır.

Tahta kaşıkların en güzel yönlerinin başında kullanıldıkları tava ya da tencereleri hiç çizmemeleri geliyor. Metal ürünler kullanıldığı zaman yapıları nedeniyle yüzeyleri çizebiliyor ve bunun sonucunda istenmeyen sonuçlar doğabiliyor. Çizikler nedeniyle yüksek ısılarda pişirme işlemi gerçekleştiren araç-gereçlerin de sağlıksız yönlerinin açığa çıkma tehlikesi ön plana çıkıyor. Özellikle demir döküm tava ve tencerelerinin yüzeylerindeki herhangi bir derin çizik onların yeniden sağlıklı bir şekilde kullanılmamasına neden oluyor. Sırf bu yüzden bile tahta kaşık kullanmakta fayda var.

Metal araç-gereçler ısıyı çok kolay iletirken, tahta kaşıkla çok uzun süreler boyunca bir şey karıştırmak istediğinizde hem eliniz yanmaz hem de pişirme araçlarınız çizilmez.

Metal, plastik veya silikon ile karşılaştırıldığında ahşap daha yumuşaktır, bu nedenle de ahşap hissi daha güzeldir. Ahşap mutfak eşyalarının daha kalın kulpları vardır ve bu da onları tutmayı kolaylaştırır. Bazı el yapımı kaşıklar, tutuşunuza ve avucunuzun şekline göre kolayca kalıplanan bükülmüş saplara bile sahiptir.

Leke kalmadan, bakteri oluşumuna fırsat vermeden, koku bırakmadan tahta kaşıklarınızı doğal yöntemlerle temizleyebilirsiniz.

Tahta kaşıklar nasıl temizlenir?

Tahta kaşıklar, teflon tava ve tencerelerin çizilmemesi ve yemeklerin tadının bozulmaması için en çok tercih ettiğimiz mutfak ürünleri arasında yer alır. Bu nedenle de tahta kaşıkların her yemek yapımından sonra bakterileri üzerinde barındırmaması için derinlemesine temizlemek gerekir.

Tahta kaşık temizleme

Mutfaklar içerisinde kullanılacak olan seramik, teflon gibi çizilme özelliği bulunan eşya modelleri konusunda her türlü araç gereç kullanılmamaktadır. Bu özellikte yer alan eşyaları kullanmanız sırasında tahta eşyalar kullanmanızı sizlere öneriyoruz. Bu yüzden çizilme özelliği yer alan türdeki tencerelerde yemek yaptığınız zaman tahta kaşık kullanabilirsiniz. İyi şekilde temizlenmeyen tahta kaşıklar da kirleri içerisinde bir arada tutarak sağlık açısından bir tehdit unsuru olacaktır. Tahta kaşık temizliğini doğru yapabilmek için oksijenli su, karbonat ve zeytinyağı kullanabilirsiniz.

Bunun için doğal yöntemleri tercih edebilirsiniz.

Oksijenli Su

Oksijenli su ile beraber tahta kaşık temizlemek adına pratik bir yöntem olması ile beraber oldukça da etkili yöntemler arasındadır. Eczane üzerinde kolayca temin edilecek olan oksijenli su ile tahta kaşık temizliği yapabilmek için ilk olarak kap kullanmanız gerekir. Temizlenecek olan tahta kaşığı kabın içine oksijenli su dökün. Daha sonra bekletmeye başlayın. Oksijenli su kullanmak daha etkili bir çözüm olarak yer almaktadır.

Karbonat Kullanımı

Karbonat kullanarak tahta kaşık temizliği gerçekleştirmek son derece kolay ve etkili bir yöntem olarak yer almaktadır. Bunun nedeni karbonat su içerisinde çözüldüğü zaman tahta aracılığı ile kolaylıkla edilmektedir. Bu emilimin uygulaması ile beraber tahta kaşığın içinde birikecek olan besinlerin oluşturduğu asitleri nötr hale gelmektedir. Bu sayede tertemiz olur. Kaşıklarınız temizlenmektedir. Bu konuda 2 su bardağına 1 tatlı kaşığı oranlarında karbonat koyabilir ve karbonat çözülene kadar karıştırmaya başlatın. Elde edilecek olan karışımın içerisine tahta kaşıkları bir araya getirerek 20-30 dakika kadar beklemeniz gerekmektedir.

Zeytinyağı Kullanımı

Tahta kaşık temizliği konusunda kullanılacak olan malzemelerden bir tanesi de zeytinyağıdır. Bu konuda saf zeytinyağı kullanmak çok daha etkili sonuç vermektedir. İlk olarak fırınınızı 180 derecede çalıştırmalısınız. Daha sonra ise zeytinyağı ile tahta kaşığı temizlemeye başlayarak kaşığın tüm yüzeyini yağ ile kaplayabilirsiniz. Fırın tam olarak ısındıktan sonra kaşıkları fırına koyabilirsiniz. Daha sonra ise elde yıkayarak kurumaya bırakmanız gerekmektedir. Tahta kaşık temizleme yöntemleri sayesinde temiz kaşıklar elde edebilirsiniz.

Yeni tahta kaşık nasıl temizlenir?

Bir paket karbonatı tencere içine dökün. 2 yemek kaşığı sirke ilave edin. Tüm malzemelerin üzerini geçecek şekilde kaynar su ekleyin ve kaynamaya bırakın. Yaklaşık 15 dakika kadar kaynadıktan sonra tahta kaşıkların içinde hapsolan kirlerin suya karıştığını görebilirsiniz.

Tahta kaşıklarda oluşan kokuyu ve kararmayı gidermek için yapmanız gerekenler:

Derin bir kabın içine temizlenecek tahta kaşıkları dökün. Tahta kaşıkların üzerine oksijenli suyu gezdirin. Üzerini geçecek kadar su ilave edin ve 30 dakika kadar bekletin. Bekledikten sonra ılık su ile durulayın ve kurumaya bırakın.

Tahta kaşık kaynatma

Bir paket karbonatı tencere içine dökün. 2 yemek kaşığı sirke ilave edin. Tüm malzemelerin üzerini geçecek şekilde kaynar su ekleyin ve kaynamaya bırakın. Yaklaşık 15 dakika kadar kaynadıktan sonra tahta kaşıkların içinde hapsolan kirlerin suya karıştığını görebilirsiniz.

 

Yorumlara Git

Türkiye'nin hamlesi o ülkeleri köşeye sıkıştırdı! ROKETSAN'ın ALKA lazer silahı bakın ne yapacak!

Türkiye'nin hamlesi İran ve Rusya'yı köşeye sıkıştırdı! Ucuza vermekten başka çareleri kalmadı

Recep Canpolat kendini ele verdi! Bir yanda FETÖ’cü ile koyu sohbet bir yanda Türk milliyetçisi!

Herkes Yunanistan diyor ama Türkler o Arap ülkesine kaçmaya başladı! 250 bin kişi...

Huzurevine füze isabet etti! Ölü ve çok sayıda yaralı var