AKİT MENÜ

Gündem

Güneydoğu’da bahar havası

Öcalan’ın Nevruz mesajı ve ardından Kandil’den gelen “ateşkes ilan edildiği” duyurusu Doğu ve Güneydoğu’da coşkuyla karşılandı.

2013-03-23 21:15:31

Öcalan’ın “silahları susturun” talimatı sonrası PKK elebaşılarından Murat Karayılan, “KCK, PKK ve HPG’nin resmi bir şekilde ateşkes ilan ettiğini” açıkladı.
Üst üste yaşanan bu gelişmeler bölge halkının çözüme yönelik umutlarını en üst seviyeye taşırken, kanaat önderleri ve STK’lar “Artık birlik-kardeşlik zamanı. Provokatörlere fırsat vermeyelim” çağrıları yaptılar.
KANAAT ÖNDERLERİ DEVREDE
Bingöl’deki kanaat önderleri, İmralı’da tutuklu bulunan Abdullah Öcalan’ın Nevruz’da okunan mektubunu önemli bulduklarını söyledi.
Bingöl’ün kanaat önderlerinden Molla Kamil Fırat, herkesin Müslüman olduğunu ve barışın Kur’an ve sünnet ile sabit olduğunu belirtti. Fırat, “Bu barış ilahi ve nebevi bir emir olduğuna göre, biz de Müslüman olduğumuza göre bu emri kabul etmek zorundayız ve her Müslümanın bunu kabul etme zorunluluğu vardır. Ayrıca Kur’an’ı Kerim’de Cenab-ı Allah ‘2 tane insan birbirlerine karşı geldiklerinde gidin üçüncü siz olunuz, gidin aralarına girin, barış teklif edin ve onları barıştırın’ buyuruyor. Bu nedenle biz Müslüman olduğumuz için elbette bu emirlere boyun eğmek zorundayız. Ayrıca bu 30 yıl içerisinde birçok olaylara, hadiselere şahit olduk. Gerek Güneydoğu’da, gerek Doğu Anadolu’da bildiklerimiz ve bilmediklerimiz birçok olaylar olmuş, vukuu bulmuştur ve vatandaşımız bundan dolayı zarar görmüştür.” dedi. Mollalar, Mustafa Bingöl, Selahattin Balat, Bahri Bağatekin ve Mücahit Beki de “İmralı’nın mektubu yüreklere soğuk su dökmüştür. Müslüman, Müslümanın kardeşidir. Şimdi kardeşçe yaşayıp birlik olmanın zamanıdır” dediler.
Diyarbakır’daki Nevruz kutlamasında okunan terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan’ın mesajı, kentin sokaklarında da olumlu yankı buldu. Vatandaşlar, olumlu havanın devam etmesi gerektiğini belirtiyor. ‘Akan kan artık dursun’ diyen vatandaşlar “Yeter! Analar ağlamasın. Gözyaşının, acının Türk’ü Kürt’ü yok. 30 yıl sonra ilk defa çözüme bu kadar yaklaşıldı. Artık bu saatten sonra bütün halkların kardeş olmasını istiyoruz” dediler.
Siyasetçiler de çözüm süreci konusunda olumlu mesajlar veriyorlar.
l Sakarya’da AK Parti Siyasi ve Hukuk İşleri Başkanlığı Bölge Toplantısı’nda konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, “Milletçe demokrasi gömleğini giydik ama gömleğin ilk düğmesini yanlış ilikledik. İlki yanlış olunca diğerleri de yanlış oldu... Şimdi AK Parti, gömleğin düğmelerini açıp yeniden giyiyor. Bu topraklarda herkes birinci sınıf vatandaştır” dedi. Şahin, ‘Maalesef Kürt vatandaşlarımız 1925’ten sonra ret, asimilasyon ve inkar politikalarına maruz kaldı. Bu ülkede yaşayan 76 milyonun ülkemize bağlılıklarını güçlendirmek mecburiyetindeyiz. Güçlendirmezseniz tehlike ortaya çıkar” ifadesini kullandı.
“Maalesef Kürt vatandaşlarımız 1925’ten sonra ret, asimilasyon ve inkar politikalarına maruz kaldı” diyen Şahin, “Bu ülkede Kürt diye bir ırk yoktur’ gibi değerlendirmeler yapıldı. Türkiye’nin geldiği noktada farklı etnikteki vatandaşlarımızın kültürlerini özgürce yaşamalarını sağlamak gerekir ancak önemli olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığıdır” şeklinde konuştu.
l Çorlu’da konuşan AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ise, “Çözüm sürecini engellemek, çomak sokmak isteyenlere karşı tek yumruk olmamız lazım... Farklılıklarımız bizi zayıflatmaz, güçlendirir. Hiçbir ülkeyi kardeşlik bölmez, kardeşlik güçlendirir. Bu yüzden kardeşliği güçlendireceğiz, kalleşliğe de zemin tanımayacağız” dedi.
Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çorlu Şubesi’ni ziyaretinde konuşan Bağış, çözüm sürecinin, pazarlık değil, Türkiye’de her bir vatandaşın Anayasa karşısında olduğu gibi devlet nezdindeki uygulamalarda da eşit birey olmasını sağlama süreci olduğunu anlattı.
Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çorlu Şubesi’ndeki gazilerin çözüm sürecine destek vermesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Bağış, Türkiye’de kardeşlik dokusunu güçlendirmek zorunda olduklarını söyledi.
l Ordu’da İl Danışma Meclisi toplantısında konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel ise, “Tek vatan, tek millet, tek bayrak ve tek devlet bizim tartışılmaz unsurlarımızdır... Bu çatı altında farklılıklarımızı zenginlik görüp herkesi kucaklamak da en önemli görevimizdir” dedi.
l Kayseri’de sürece destek isteyen Nükhet AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar da, “Hiçbirimizin, ülkemizin çıktığı bu yola taş koymaya veya ufak bir kum tanesi koymaya hakkı yok” dedi.
HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI
Uluslararası Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği Başkanı Göksel Gülbey, çözüm sürecinin güzel bir şekilde devam ettiğini belirterek, ‘’Güzel bir Türkiye için herkes elini taşın altına koysun. 30 yıldır ilk defa bu aşamaya gelinmiş. Sabredip bekleyelim’’ dedi.

Yorumlara Git

Ünlü oyuncudan estetik isyanı!

Resmi tarihi açıkladılar! ABD Irak’tan çekiliyor

HÜDA PAR’dan CHP’ye had bildiren açıklama! Flaş ‘Kemalizm’ çıkışı…

Çarpıcı rapor ortaya çıktı! Trump suikastinde şok eden İran detayı

Pegasus resmen duyurdu! Seferler iptal edildi