AKİT MENÜ

Aktüel

Bilim insanları öneriyor: Köylerde depreme karşı çelik evler yapılmalı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından düzenlenen Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şurası’nda afetlere karşı alınabilecek önemler arasında çelik evler gündeme geldi.

Bilim insanları da tek katlı yapılarda afetlere dayanıklılığı nedeniyle çelik konstrüksiyon evleri öneriyor.

Prof. Dr. Erdem Canbay, “Bu evler belirli bir tip proje kapsamında yapıldığı için tasarımının ‘hatasız ve güvenilir’ olması bir avantaj. Çelik imalatının hepsi fabrikada yapılacağı için, yani delikleri, boyları burada kesilip, ayarlanacağından hata minimuma indiriliyor” diye konuştu.

Dayanıklı, güvenilir ve kullanışlı özelliğe sahip

Canbay, çelik evlerin deprem bölgesinde kullanımına ilişkin de şunları kaydetti: “Köy yerine betonu nasıl götüreceksiniz ama çelik konstrüksiyon evleri bir tıra yükleyip, götürebilirsiniz. Bütün parçaların taşındığı bir kamyonla gidilir, yerinde kaynak ya da cıvatalarla birleştirilir. Tabii temeli sağlam yapılmalı. Çelik yapılar, projesine uygun yapılması halinde dayanıklı, güvenilir ve kullanışlı olacaktır.”

ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Topkaya da çelik konstrüksiyon yapıların dayanıklılığına dikkati çekerek, “Çelik yapılar Türkiye’de çok da fazla uygulanmadığı için bilinmiyor ama deprem yönünden mukavemeti daha yüksek olduğu için diğer sistemlere göre daha avantajlı” dedi.

Yorumlara Git

Gram altında 3. Dünya Savaşı bombası! İslam Memiş tarih verdi

CHP’li belediye O camiyi yapmayacağız! AK Parti’den açıklama “Biz Yapacağız”

‘Futbola rahatlık getirir’ diyerek duyurdular! Devrim olacak futbolda devrim… Dünya bu olayı konuşuyor!

Türkiye ile yapılan anlaşma Yunanistan'a bayram ettirdi! 'Ülkeye huzur getirdi' diyerek duyurdular

CHP ve yavrularının tek amacı! Darbe anayasasına dokundurtmayız!