AKİT MENÜ

Ekonomi

Kalkınmaya ekipman dopingi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında makine ekipman alımlarının desteklenmesiyle ilgili müracaatlar başladı

2014-05-13 23:25:13

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Vekili Dr. Habip Muruz, Bakanlık tarafından yürütülmekte olan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) kapsamında makine ekipman alımlarının desteklenmesi ile ilgili tebliğin Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini söyledi.

Dr. Habip Muruz, “KKYDP makine ekipman destekleme programıyla tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojilerin üreticiler tarafından kullanımını yaygınlaştırarak; daha kaliteli üretim yapılmasını sağlamak ve üretim maliyetlerini düşürmek hedeflenmekte olup, müracaatlar 9 Haziran’da sona erecektir” dedi.

YÜZDE 50’LİK HİBE

KKYDP makine ekipman destekleme programında bakanlık tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun olan ve kabul edilen proje başvurularında, hibeye esas yatırım tutarının yüzde 50’sine hibe yoluyla destek verileceğini ifade eden Habip Muruz, “Program kapsamında 41 çeşit makine ekipmana destek verilecek olup, hibeye esas tutar gerçek kişiler için mal başına 50 bin TL ve tüzel kişiler için mal başına 100 bin TL’yi geçemeyecektir” dedi. Mal alım bedellerinin bu miktarı aşması durumunda, aşan kısmın başvuru sahibince karşılanacak olduğunu vergulayan Muruz, başvuru bütçelerinin KDV hariç olarak hazırlanacağını da sözlerine ekledi.

Örtü altı üretimin payı yükselişte

Türkiye yaş meyve, sebze üretimi ve ihracatında önemli yere sahip Antalya, örtü altı yetiştiriciliğinde de ülke genelinde yüzde 39,8’lik payla ilk sırada. 3 milyon 667 bin dekar tarım arazisinin 239 bin dekarında örtü altı tarım yapılıyor. Örtü altı tarımda Aksu, Kepez, Kumluca, Serik, Manavgat, Alanya ve Gazipaşa ilçeleri öne çıkıyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Dallı, domates ve salatalık başta olmak üzere kentteki sebzenin yaklaşık yüzde 80’inin seralarda üretildiğini, Gazipaşa’da da örtü altında muz üretimi yapıldığını kaydetti. Her ürünün veriminin farklı olduğunu söyleyen Dallı, “Bir dekarlık seradan 15 tondan 60 tona kadar verim elde edebilirsiniz” dedi.

Örtü altı üretimde en temel sorunun sera yapısı olduğunu anlatan Dallı, modern seralarda sera içi ortamının, sıcaklığın, nem değerinin, bitkinin istediği su ve gübre miktarının tamamen bilgisayar ortamında tespit edildiğini kaydederek, “En az 30-35 dekarın üzerinde böyle bir yapı kurmalısınız ki, size ekonomik olarak geri dönsün” diye konuştu.

Fındık ve kayısı için acil talep

Bölgede yaşanan felaket dolayısıyla, orta ve yüksek kesimlerde yüzde 100, alt kesimlerde ise yüzde 40 ila yüzde 70 arasında ürün kayıpları yaşandı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, zirai don nedeniyle mağdur olan fındık ve kayısı üreticisinin acil destek talebini, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e iletti. Hisarcıklıoğlu’nun, Ordu ile Giresun Ticaret ve Sanayi Odası’nca iletilen raporlarda yer alan, bir milyonu aşkın kişinin felaket nedeniyle büyük sıkıntıya girdiğini aktardığı ve çiftçilerin desteklenip borçların ertelenmesi olmak üzere tedbir talebinde bulunduğu kaydedilen açıklamada, “Felaket, bölge taciri ve esnafını da etkileyecek” ifadeleri kullanıldı.

Çeltik üretimi başladı

Bitlis’in Güroymak Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından yeniden çeltik ekimine başlandı. Güroymak Kaymakamı Çağlayan Kaya, “İlçede tekrar pirinç üretiminin yaygınlaşması için beş pilot çiftçi seçtik. 25 bin dönümlük arazide geçtiğimiz hafta yeniden üretime başladık” dedi.

Karpuzda hasat zamanı

Türkiye’de karpuz hasadının en erken yapıldığı Çukurova’da, 140 bin dekarda yaklaşık 850 bin ton ürün hasat edilmesi bekleniyor. Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, Çukurova’nın, Türkiye’de üretilen karpuzun yüzde 20’sini karşıladığını belirterek, yıllık 800-850 bin ton üretim olduğunu söyledi.

Kivi umut kapısı oldu

Doğu Karadeniz’de çay ve fındıktan sonra üretici için en büyük ek gelirin kivi yetiştiriciliğinden sağlandığı bildirildi. Rize Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Nevzat Paliç, en kaliteli üretimin Doğu Karadeniz’de yapıldığını belirterek, “Alanın az, arazinin de engebeli olması nedeniyle yeterli üretimi yapamıyoruz” dedi.

Yorumlara Git

23 Eylül 2024: Günün Âyet ve Hadisi

Duyunca çok şaşıracaksınız! Metal dedektörü ile 6 milyon liralık hazine buldu

İsrail Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğünü iddia etti

Müşteriler apar topar paralarını çekmeye başladı! Dev banka için iflas alarmı

De Rossi’nin ayrılığı sonrası tehdit edilmişti! Roma CEO’su istifa etti!