AKİT MENÜ

Gündem

İsrail’e güvenmiyoruz

İsrail’in, Gazze’ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine düzenlenen saldırıya ilişkin Türkiye’den özür dilemesinin yankıları devam ediyor. Mavi Marmara gemisinde bulunan şehid aileleri ve ağır yaralılar Akit’e yaptıkları açıklamalarda; “Türkiye’nin

2013-03-23 21:26:23

MEHMET ÖZMEN-İSTANBUL
YUNUS DİLMAÇ/ANKARA
Gazze’ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine düzenlenen baskında şehid edilen Furkan Doğan’ın babası Doç. Dr. Ahmet Doğan, “İsrail’in verdiği sözleri ne kadar yerine getirdiğini biliyoruz. Yazılı dahi olsa anlaşmalara uymayan, Birleşmiş Milletler kararlarını hiçe sayan bir devlet var karşımızda. Verdiği sözleri tutup tutmayacağı tereddütlü. O yüzden tereddütle yaklaşıyoruz ama İsrail’in özür dilemesi, suçunu kabul etmesi demektir. Bunlar önemli bir gelişme. Yaptıkları bir suçtur ve biz suçlular cezalarını çekene kadar davamızdan vazgeçmeyeceğiz. İşledikleri bu suçun hesabını hem Türkiye’de hem de uluslararası mahkemelerde soracağız” diye konuştu.
AĞIR YARALI OLAN AHMET AYDAN: İSRAİL
FİLİSTİN’DEN ELİNİ AYAĞINI ÇEKMELİ
İsrail’in Mavi Marmara gemisine yaptığı saldırıda ağır yaralı olarak kurtulan Ahmet Aydan Bekar, Mavi Marmara gemisinin asıl amacı ambargoyu kırmak, Filistin halkına özgürlüğün gelmesi olduğunu ifade ederek, “İsrail’in özür dilemesi ve tazminat ödemesi benim için hiçbir anlam ifade etmiyor. Bizim için asıl olan geminin veya Müslümanların asıl amacının Filistin’in özgür olmasıdır. İsrail Filistin’den ne zaman elini ayağını çekerse biz o zaman bir sonuca ulaşmış oluruz. Mavi Marmara gemisi o zaman görevini yerine getirmiş olur. Filistin’e karşı ablukanın kalkacağına dair herhangi bir bilgi ortada yok. Bazıları diyor ki kalkacak, bazıları da Türkiye ile beraber hareket edilecek diyorlar. Abluka kalkarsa bir nebze olsun içimiz rahatlar ama Kudüs ve Mescidi Aksa özgür olduğu zaman biz kazanmış olacağız. Biz Müslümanlar olarak asıl davayı o zaman kazanmış olacağız. İsrail zaten bir gün özür dileyecekti bunun fırsatını kolluyordu. Bunu daha önce denedikleri gibi el altından yapmak istediler ancak olmadı beceremediler. İsrail yetkililerinin Türkiye’ye gelme gibi bir cesaretleri olmadığı için telefonla Türk milletinden özür dilemiş oldular” dedi.
9 KURŞUNLA YARALANAN ZEYBEK:
BİZDEN ÖNCE FİLİSTİN HALKINDAN
ÖZÜR DİLENMELİ!
Saldırıda 9 kurşunla yaralanan Mehmet Ali Zeybek, “İsrail özür dilemiş, tazminat ödeyecekmiş bunlar politik ve siyasi istemlerdir. Mavi Marmara’nın yola çıkmasının hedefi de zaten ambargoyu kırmaktı. Ambargo kırılmadan Filistin’e özgürlük hakim olmadan bizi hiçbi rşey memnun etmeyecektir. Türkiye’nin dik duruşu İsrail’e diz çöktürmüştür. Hiçbir koşul olmaksızın biz Gazze ablukasının kaldırılmasını, Filistin halkının artık özgürce yaşamasını istiyoruz. Ayrıca bu olaya karışmış askerlerin ve diğer bütün yetkililerin uluslararası alanda yargılanmasını istiyoruz. Biz tazminat istemiyoruz. Bizim isteğimiz Gazze ablukasının kalkması Filistin’e özgürlüğün gelmesidir. Bize karşı barbarca saldırı gerçekleştirildi bunun karşılığında ben size para vereyim de olayı kapatın denilmesi uygun değildir. Asıl olan Gazze ablukasının kaldırmasıdır. Sadece bizden değil öncesinde Filistin halkından özür dilenmesi gerekir” dedi.
ÖZÜR YETMEZ CEZA GEREKİR
İHH Ankara Yönetim Kurulu Başkanı Zeynel Abidin Özkan, İsrail’in özür dilemeyi kabul etmesinin açılmış davaların haklılığını bir kez daha ortaya koyduğunu belirterek, “Bu özür, davalarda kullanılacağımız önemli bir materyaldir. Bu hukuksuzluğu yapanların da cezalandırılması gerekir. Bu olay sadece birkaç kişiye yapılmış bir hareket değil bir halka yapılmış bir olay var ve bu yüzden gerekli işlemlerin yapılması gerekir” dedi.
ÖZRÜN ANLAMI YOK
Mavi Marmara saldırısının şahitlerinden Bilal Çalıkuşu ise, özürden daha önemli olanın Filistin’deki ablukanın kalkması olduğunu kaydetti. “Ablukanın kalkmasıyla Filistinli kardeşlerimizin özgürlüklerine kavuşmasıyla bizim davamız o zaman bitecektir” diyen Çalıkuşu,  “Abluka kalkmadığı sürece ne özrün bir önemi var ne de başka bir şeyin” dedi.
TAZMİNATLAR GAZZE’YE
Mavi Marmara saldırısında gemide bulunan Abdulkadir Ağlamaz ise, “İsrail’in özür dilediğini ilk duyduğumda, 9 arkadaşımızın şehit olması, yaralı arkadaşlarımız, tutuklanmamız ve orada gördüğümüz baskılar gözümde canlandı. ‘Özür dilendi ve bitti’ olarak bakmıyoruz” dedi.
Mavi Marmara gemisi katılımcıları olarak ortak aldıkları karar gereği, alacakları tazminatları yine Gazze’ye yardım için kullanacaklarını belirten Ağlamaz, Mavi Marmara baskınında hayatını kaybedenlerin ailelerinin de alacağı tazminatı aynı yönde kullanacaklarını düşündüğünü dile getirdi.
HÜKÜMETİMİZE TEŞEKKÜRLER
Mavi Marmara’ya yönelik saldırıda kardeşini kaybeden İmdat Songür de, “Hükümet İsrail’e karşı ciddi, sağlam bir tavır aldı. Bu tavrından dolayı hükümetimize teşekkür ediyoruz. Özür, tazminat ve ambargonun kalkmasının ardından gevşememelerini ve dik duruşa devam etmelerini diliyorum” dedi. Saldırıdan yaralı kurtulan Musa Çoğaş ise, “Bu suçu işleyenler uluslararası platformlarda mutlaka ama mutlaka cezalandırılmalı. Bunun için şahsi olarak açtığımız davalarımız devam edecek” diye konuştu.
Saldırıda ağır yaralanan Muşlu Mehmet Yıldırım da, “Bu Türkiye açısından büyük bir başarı, İsrail için ise bir hezimettir” dedi.
İsrail’in, özür dilemesiyle terörist bir eylem yaptığını ve uluslararası sularda hukuksuzluk yaptığını kabul etmiş olduğunu anlatan Yıldırım, İsrail’in özrünün, aynı zamanda ‘biz cinayet işledik ve bunu kabul ediyoruz’ anlamı taşıdığını bildirdi.
 

Yorumlara Git

Ünlü oyuncudan estetik isyanı!

Resmi tarihi açıkladılar! ABD Irak’tan çekiliyor

HÜDA PAR’dan CHP’ye had bildiren açıklama! Flaş ‘Kemalizm’ çıkışı…

Çarpıcı rapor ortaya çıktı! Trump suikastinde şok eden İran detayı

Pegasus resmen duyurdu! Seferler iptal edildi