AKİT MENÜ

Gündem

Çok tartışılacak Can Atalay kararı! AYM yine bildiğiniz gibi!

Anayasa Mahkemesi (AYM), gezi isyanından dolayı tutuklanan ve cezaevinden çıkarılmak için Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) milletvekili aday gösterilen Can Atalay'ın müracaatını sonuçlandırdı. AYM, Atalay'ın seçilme hakkının ve kişi hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Dosya, yeniden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince ele alınacak.

2023-10-25 14:51:53

Anayasa Mahkemesi (AYM), gezi isyanından dolayı tutuklanan ve cezaevinden çıkarılmak için Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) milletvekili aday gösterilen Can Atalay'ın müracaatını sonuçlandırdı. AYM, Atalay'ın seçilme hakkının ve kişi hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Dosya, yeniden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince ele alınacak. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, karara ilişkin ise gerekçeli kararın açıklandıktan sonra duruma göre adım atılacağını ifade etti.

Yüksek Mahkeme, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edildikten sonra 14 Mayıs'ta yapılan 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde milletvekili seçilen Türkiye İşçi Partisinden (TİP) milletvekili seçilen Gezi Parkı davası sanığı Can Atalay'ın bireysel başvurusunu görüştü.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Atalay'ın cezaevinden çıkarılmak için milletvekili adayı gösterildiği ve yargıya bypas yapılmak istendiği gerçeğini gözardı ederek, "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma" hakkı ile "kişi hürriyeti ve güvenliği" haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle "ihlal kararı" verdi.

Atalay hakkında yeniden yargılamaya da hükmeden Yüksek Mahkemenin oy çokluğuyla aldığı kararın, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yerel mahkemeye gönderileceği öğrenildi.

Dosyanın yeniden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ele alınacağı öğrenildi.

BAKAN TUNÇ'TAN AÇIKLAMA

AK Parti grup toplantısı öncesinde AYM'nin kararına ilişkin açıklama yapan Adalet Bakanı Bakan Tunç, henüz gerekçeli kararın açıklanmadığını ifade edip "Gerekçeli kararı gördükten sonra bir açıklama yapmak gerekir." dedi.

Bakan Tunç, gazetecilerin "Hak ihlali kararı Meclis dönüş anlamına mı geliyor?" sorusuna "Anayasa Mahkemesi'nin bir hak ihlali kararı varsa, gerekçeli kararı bir okumamız lazım. Gerekçeli karar doğrultusunda elbetteki işem yapılır." ifadelerini kullandı.

YARGITAY REDDETMİŞTİ

TİP'ten Hatay milletvekili seçilen Atalay'ın, "milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi" talebiyle yapılan başvuru, Yargıtay 3. Ceza Dairesince reddedilmişti.

Atalay'ın avukatları da milletvekili seçilerek yasama dokunulmazlığı kazanan başvurucunun yargılamada durma kararı verilmesi talebinin reddedilerek yargılamaya devam edilmesi nedeniyle "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma" hakkının, tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle de "kişi hürriyeti ve güvenliği" hakkının ihlal edildiğini öne sürerek Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunmuştu.

Başvurunun ardından süreç devam ederken Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasında Can Atalay'a verilen 18 yıl hapis cezasını onamıştı.

Anayasa Mahkemesi binlerce dosya incelenmeyi beklerken, Atalay dosyasını öne çekerek inceleme yapması, hatta bir hafta içinde karar vermek istemesi, bazı üyelerin "Dosyayı bir haftada nasıl inceleyebiliriz ki?" eleştirisi ile ertelenmişti. 

Yorumlara Git

20 Eylül 2024: Günün Âyet ve Hadisi

Bu köpeklere hala dur diyen yok! Saldırı anı kamerada

20 Eylül 1238: Mahmûd B. Ahmed Nâsîrî'nin vefatı (Alim)

İsrail’den skandal talimat! Savaş kuzeyde resmen başladı

Amerikalılar Trump’ın mitinginde dehşeti yaşadı! Gizli Servis bilerek müdahale etmemiş