AKİT MENÜ

Gündem

Başımız sağolsun

Soma’daki olay bütün yurdu derin bir üzüntüye boğdu. Siyaset ve iş dünyası ile STK’lardan başsağlığı mesajları yağarken, dünya liderlerinden de taziye mesajları geldi. Gazetemizin baskıya girdiği saatlerde ölü sayısının 245’i bulduğu, 120 madencinin de mahsur olduğu bilgisi ulaştı

Güncelleme Tarihi:

Evladının, eşinin, kardeşinin yerin binlerce metre altından sağ olarak çıkarılması için dua ve gözyaşları ile bekleyen acılı ailelere, bütün Türkiye duaları ile eşlik etti... Kimliği belirlenen ölen işçilerin isimlerinin açıklandığı sırada ailelerin yaşadığı acı yürekleri burktu.

Soma’daki facia sonrası devlet seferber oldu. Aile Bakanlığı bölgeye 1 milyon lira gönderirken, Sağlık Bakanlığı ile AFAD, mahsur madenciler için bölgeye koştu. SGK ise, madende hayatını kaybedenlerin eş ve çocuklarına 1000 lira aylık bağlanacağını bildirdi.

İlk koşan Bakan Yıldız oldu

Soma’da yaşanan facianın ardından bölgeye ilk koşan siyasetçi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız oldu. Bölgeye gelerek kurtarma çalışmalarını bizzat yöneten Yıldız, acılı ailelere de destek oldu. Arama kurtarma ekiplerinin eksi 480 metre koduna gittiğini kaydeden Yıldız, “Bunun toplam mesafesi 4,5-5 km, aşağıdaki tünellerin uzunluğu. O yüzden arama kurtarma faaliyetinde bulunan ekiplerimizin de sağlığını düşünerek, Allah korusun sıkıntı doğmaması açısından son derece dikkatli davranıyoruz. 500’e yakın kurtarma ekibindeki kişilerin sağlığını düşünerek bu kurtarmayı yapmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Yıldız, cenazeleri hatıralarına uygun olarak sıhhi şekilde muhafaza etmeleri gerektiğini belirterek, “Onların cenaze şartlarını da muhafaza etmemiz lazım. En yakın devlet hastanelerinin morgları da dahil olmak üzere şartlara uyan bütün yerleri işçi kardeşlerimiz için kullanıyoruz” dedi.

Yaralılar hakkında da bilgi veren Yıldız, daha önce ağır yaralı olarak kaldırılan 4’ünün durumlarının ağır olmaktan çıktığını, hastanelerde 57 tane yaralı kaldığını kaydetti. Bu yaralıların durumlarının iyi olduğuna işaret ederek, “Koordinasyon merkezinde hangi yaralı işçi kardeşimizin hangi hastanede olduğuna dair bilgilendirmeler de yapılıyor. Günün ışıması ile beraber doğru bilgilendirme açısından bunu uygun görmüştük. Diğer türlü karmaşaya yol açacaktı” şeklinde konuştu.

İşler: Faciayı soruşturuyoruz

TBMM - Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Soma’da yaşanan maden faciası ile ilgili olarak devletin seferber olduğunu belirterek, olayın gerçeğinin soruşturmalar sonucunda ortaya çıkacağını söyledi. İşler, Meclis’te gazetecilere, Soma’daki maden ocağında yaşanan faciayı değerlendirdi. Halen madende haber alınamayan işçilerin olduğunu belirten İşler, “Çok acı bir olay... Millet olarak çok üzüldük. Ölenlere Allah’tan rahmet, kederli ailelere sabır niyaz ediyorum, milletimizin başı sağolsun” dedi.

Kaza meydana geldikten sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın olay yerine intikal ettiğini, beraberinde Sağlık ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakan yardımcılarının da Soma’ya gittiğini hatırlatan İşler, ilk andan itibaren kriz merkezi oluşturularak olayın yakından takip edildiğini kaydetti. İşler, kurtarma çalışmalarının da derhal başlatıldığına işaret ederek, şöyle konuştu:

“Kurtarılan çok sayıda işçi de oldu. Maalesef içeride çok sayıda işçinin olduğu bir anda olayın meydana gelmesi, kayıp sayısını ciddi şekilde artırdı. İnşallah en kısa zamanda içerideki herkesin kurtarılmasını, çıkarılmasını temenni ediyoruz. Bu yönde çalışmalar devam ediyor. Devlet olarak seferber olundu; valilikler, AFAD Başkanlığı, bakanlıklar, Hükümet... Şu anda Sayın Başbakanımız da oraya intikal etmiş durumda. Çok fazla söylenecek bir şey yok. Milletimizin başı sağolsun. Allah böyle acılar göstermesin. Tabii ki adli ve idari soruşturma da başlatıldı. Başsavcılık da olaya el koydu. Bu soruşturmaların sonucunu bekleyeceğiz; olayın gerçeği nedir, soruşturmalar sonunda olayın gerçeği herkes tarafından öğrenilmiş olacak.”

İşler, adli ve idari soruşturmadan sonra olayın netleşeceğine işaret ederek, “Eğer gerçekten küçük yaşta çocuklar veya sigortasız çalıştırma olup olmadığı, bu soruşturmalar sonucunda netleşecek. Ama bu ocakla ilgili yapılan denetimler, sık sık yapılan denetimler var. En son Mart ayında herhangi bir sıkıntı olmadığı yönünde bilgiler bulunmakta. Soruşturmaların sonucunu beklemek durumundayız; neyin, ne olduğunu anlamak için...” diye konuştu.          

 

RTÜK’den yayınlarda hassasiyet uyarısı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Davut Dursun, Soma’daki     maden faciası dolayısıyla yayımladığı mesajda, kederli insanların hissiyatlarına saygı gösterilmesi gerektiğini belirtti. Ülke genelinde üç günlük ulusal yas ilan edildiğini hatırlatan Dursun, mesajında, şunları kaydetti: “Tüm vatandaşlarımızı derinden etkileyen, nefeslerimizi tutup dikkatlerimizi bir tek noktaya ve oradan gelecek haberlere topladığımız bu acılı günlerde, kederli insanların hissiyatlarına saygı gösterilmesi gerekmektedir. Bu bakımdan, tüm radyo ve televizyon kuruluşlarının özellikle bölgeden haber aktarırken insanların üzüntüleri konusunda gereken hassasiyeti göstermeleri, ayrıca yayın akışlarında gerekli düzenlemeleri yapmaları önem taşımaktadır.” Mesajını televizyon kanallarının izleyici temsilciliklerine de gönderen Dursun, kazada hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet,   millete başsağlığı ve yaralılara acil şifalar diledi.    

Soma’nın yaraları sarılıyor

Soma’daki facianın ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bölgeye ilk etapta 1 milyon lira maddi yardım gönderdi. Bakan Ayşenur İslam ihtiyaca göre yardımların süreceğini söyledi.

ANKARA - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, yaşanan maden faciasının ardından bölgeye 1 milyon lira maddi yardım gönderdiklerini, ihtiyaca göre yardımların süreceğini açıkladı. Bölgedeki çalışmalar ile ilgili bilgiler veren Bakan İslam, ‘’Bölgede ailelere destek olabilmek için sosyal ve psikolojik rehabilitasyon açısından 300 kişilik uzman havuzunu oluşturduk. Psikologlar ve sosyal çalışmacılar peyderpey bölgeye intikal ediyor. ‘Yarından itibaren de ben ve Sayın Müsteşarımız ailelerimize yardım edebilmek açısından bölgede olacağız. İlk etapta cenazelerin kaldırılabilmesi ve ailelerin acil ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için bölgede bulunan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarımıza ve mağdur ailelerin yaşadığı ilçeler hesaba katılarak bir bütçe aktarımı gerçekleştirdik. Ailelerimizle tek tek görüşürüz. Onların ihtiyaçlarını tespit ederiz, akut dönem sonrasında. O ihtiyaçları gidermek için bütün imkânlarımızı seferber ederiz’’ dedi.

Bakan İslam, AFAD’ın yanı sıra Çalışma Bakanlığı, SGK, Sağlık Bakanlığı ve diğer kurum ve kuruluşlarla paralel çalıştıklarını söyledi.

“BÖLGEYE 1 MİLYON LİRAAKTARILDI”

Hayatını kaybedenlerin ‘’şehit’’ olup olmadığına ilişkin yapılan tartışmalara da değinen İslam, şöyle devam etti:

‘’Orada hayatını kaybeden arkadaşlarımız elbette görev şehididir. Ancak burası bir özel sektör kurumu olduğu için bu konudaki sosyal güvence hakları SGK üzerinden yürütülür. Ben sabah SGK Başkanımızla da bu konuda bir görüşme yaptım. Onlar ilgili çalışmaları yapıyorlar. Sosyal, maddi haklar dolayısıyla, yapılacak iş ve işlemler konusunda hazırlar. Biz de herhangi bir ihtiyaç duyarlarsa yardım ve desteğe hazır olduğumuzu kendilerine bildirdik.’’

Bölgeye aktarılan maddi yardım konusuna da değinen İslam, ‘’İlk etapta bugün bölgeye 1 milyon lira gönderdik. Ama bu göndereceğimiz son rakam değil. İhtiyaca göre tekrar değerlendireceğiz’’ diye konuştu. (AA)        

Meclis’ten ortak taziye

TBMM - TBMM Genel Kurulu, Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciası nedeniyle çalışmalarına ara verdi. Genel Kurul’da, hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu; TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile 4 siyasi parti grup başkanvekilinin imzasını taşıyan ortak bildiri yayımlandı.

Genel Kurul, Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı’nın başkanlığında toplandı.

Ayşe Nur Bahçekapılı, Başkanlık Divanı’nda alınan karar gereğince, Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen elim olayda hayatını kaybeden vatandaşlar anısına Genel Kurul’u bir dakikalık saygı duruşuna davet etti.

Bahçekapılı daha sonra, Başkanlığa verildiğini ve TBMM’nin ortak hissiyatını yansıttığını belirttiği, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu ve HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken’in imzasını taşıyan şu önergeyi okudu:

“13 Mayıs 2014 Salı günü Manisa’da Soma ilçesinde bir maden ocağında meydana gelen elim kaza sonucu birçok vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. TBMM olarak hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Halen ulaşılamamış olan madenci kardeşlerimizi kurtarma çalışmalarının başarı ile sonuçlanmasını temenni ediyoruz. TBMM Başkanı, Başkanlık Divanı üyeleri, siyasi parti grup başkanlıkları, milletvekilleri ile grubu bulunmayan siyasi partiler ve bağımsız milletvekilleri olarak acımız büyüktür. Yüreğimizi dağlayan bu acıların bir daha yaşanmaması en büyük dileğimizdir. Milletimizin başı sağolsun.”

Daha sonra, TBMM Başkanı Çiçek ile 4 siyasi parti grup başkanvekilinin imzasını taşıyan Danışma Kurulu önerisi okunarak kabul edildi. Buna göre, Genel Kurul bugün toplanmayacak. Sayıştay’da boş bulunan 5 üyenin seçimi de bugün yerine 21 Mayıs Çarşamba günü yapılacak.

TBMM Başkanvekili Bahçekapılı, önerinin kabul edilmesinin ardından, birleşimi, 20 Mayıs Salı günü saat 15.00’de toplanmak üzere kapattı.  

ADALET KOMİSYONU TOPLANTISI DA İPTAL

Öte yandan, TBMM Adalet Komisyonu’nun Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nı görüşmek üzere gerçekleştirilecek dünkü toplantısı Soma’da meydana gelen maden faciası ve milli yas ilan edilmesi nedeniyle iptal edildi.

Komisyonun yarın yapılacak toplantısının yeni yargı paketi olarak belirlenen gündemi de bugüne alınarak, paketin altkomisyona sevk edilmesine karar verildi.

Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya, “Bugün milletin vicdanına, her birimizin yüreğine yakıcı bir ateş düştü. Güneşin dahi ışıtamadığı donuk bir karanlıkta, milli bir yastayız. Onlar vatan şehitleridir.”

Elçilerden taziye mesajı yağdı

ANKARA

Soma’da meydana gelen maden kazasının ardından Türkiye’deki büyükelçilikler, taziye mesajları yayımlayarak üzüntülerini paylaşıyorlar.

l ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, “Mahsur kalan madencilerin sağ salim kurtulmalarını umuyoruz.”

l Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği Eberhard Pohl, “Madende halen mahsur kalan maden işçileri ve ailelerinin yanındayız.”

l İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore, “Mahsur kalmış işçilerin kurtulması için dua ediyorum.”

l İran’ın Ankara Büyükelçiliği, “Olayda hayatını kaybedenlere Yüce Allah’tan rahmet, kederli ailelerine ve geride kalanlarına sabrı-cemil ve metanet dileriz.”t

Yorumlara Git

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'u kabul etti

İspanya’dan Lübnan’daki askerleri hakkında açıklama!

Beyaz Saray’dan ‘Lübnan-İsrail’ açıklaması

THY ve Pegasus’tan son dakika kararı! Seferler iptal edildi

Araç sahipleri yandı! Akaryakıta büyük zam