AKİT MENÜ

Gündem

Türkiye madencilere ağlıyor

Yüzlerce insanın can verdiği maden ocağı faciası Türkiye’yi derinden etkiledi. 3 günlük milli yas ilan edildi. Bayraklar yarıya indirildi. Görmez, “Acımız emsalsiz, hüznümüz derin” dedi.

Güncelleme Tarihi:

Yüzlerce insanın can verdiği maden ocağı faciası Türkiye’yi derinden etkiledi. 3 günlük milli yas ilan edildi. Bayraklar yarıya indirildi. Görmez, “Acımız emsalsiz, hüznümüz derin” dedi.

ANKARA - Türkiye madencilerine ağlıyor. Manisa’nın Soma ilçesindeki maden ocağında meydana gelen yangın nedeniyle dünden itibaren 3 günlük yas ilan edildi.

Başbakanlık Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada, Soma’da yaşanan facianın aziz milleti hüzne boğduğu belirtildi.

Açıklamada, maden faciası nedeniyle Başbakanlık tarafından 13 Mayıs 2014’den itibaren 3 günlük milli yas ilan edildiği, yas alameti olarak tüm yurtta ve dış temsilciliklerde bayrakların yarıya indirileceği kaydedildi.    

BAYRAKLAR YARIYA İNDİRİLDİ

Milli yas dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Köşkü ve Başbakanlık Merkez Bina, Meclis ek binaları, İçişleri Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı başta olmak üzere tüm kurumlarda bayraklar yarıya indirildi.

GÖRMEZ: ACIMIZ EMSALSİZ

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Soma’daki maden faciasıyla ilgili taziye mesajı yayınladı. Görmez mesajında, “Alın terleriyle medar-ı maişet için yerin binlerce metre altında oldukça zor şartlarda çalışmak zorunda kalan bu kardeşlerimizin bundan sonraki makamları cennet olsun. Cenab-ı Allah her birine rahmet eylesin. Onların her birini şehitlerle birlikte haşretsin. Rabbimiz bize bir daha böyle elemler yaşatmasın, bu tür kaza ve belalardan hepimizi muhafaza eylesin” dedi.

Görmez, “Hüznümüz derin, acımız emsalsizdir. Onların acılı haberleri bütün memleket sathında hepimizin yüreklerini dağlamıştır. Telafisi imkânsız kayıplarına karşılık tek tesellimiz göçük altından sağ salim çıkarılan kardeşlerimiz” ifadesini kullandı.

SGK’dan eş ve çocuklara ölüm aylığı

ANKARA - Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Mustafa Kuruca, Soma’daki kömür madeninde çıkan yangında hayatını kaybeden madencilerin eş ve çocuklarına ölüm geliri olarak bin liraya yakın aylık bağlanacağını bildirdi.

Kuruca, Sosyal Güvenlik Haftası dolayısıyla bir otelde düzenlenen “Çocuk ve Sosyal Güvenlik” konulu panelin öncesinde basın mensuplarının sorularını cevapladı.

SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan’ın Soma’ya gittiğini belirten ve üzgün olduklarını hatırlatan Kuruca, “Bu iş kazası olayıdır. Hayatını kaybedenlerin eş ve çocuklarına ölüm geliri olarak bin liraya yakın aylık bağlanacak” diye konuştu.

ÇOCUK ÇALIŞTIRILAMAZ

Madende 18 yaşından küçük bir işçinin de ölü olarak çıkartıldığı yönündeki iddiaların sorulması üzerine Kuruca, İş Kanunu’na göre 18 yaşın altındaki erkeklerin ve her yaştaki kadınların yer altı ve su altı işlerinde çalıştırılmasının yasak olduğuna dikkati çekerek, bu iddiayla ilgili soruşturma başlatılacağını bildirdi.    

Acıları paylaşmak için herkes seferber oldu

Maden ocağında kurtarma çalışmaları için herkes seferber olurken, bir grup vatandaş da hayatını kaybeden işçiler için sıra sıra mezarlar kazdı. Bir başka grup civar köylerden kamyonlarla tabutlar taşıdı.

ANKARA - Türkiye Soma’da yaşanan facia için seferber oldu. Kamu ve yardım kuruluşları Soma için elinden geleni yapıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı da, Soma’da maden ocağındaki yangında hayatını kaybedenler için Türkiye’nin tüm camilerinde sela okutacak.

Diyanet Basın Merkezi’nden alınan bilgiye göre, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Hasan Kamil Yılmaz başkanlığındaki heyet Soma’ya intikal etti. “Avrupa Müslümanları Buluşması” için Belçika’nın başkenti Brüksel’de bulunan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de programını iptal ederek Soma’ya geldi. Soma’da maden ocağındaki yangında hayatını kaybedenler için Türkiye’nin tüm camilerinde sela okutulacak. Cuma namazından sonra vefat edenler için dua edilecek, cuma hutbesi de bu konuda olacak. Ailelerin acılarını paylaşmak ve cenaze kaldırma işlemlerini gerçekleştirmek üzere bölge müftüleri ile yaklaşık bin 500 din görevlisi ilçeye gönderildi.

Öte yandan, Anadolu Gençlik Derneği İstanbul Şubesi bugün akşam namazına müteakip Eyüp Sultan Camii’nde Kur’an okutup, hatim duası yaptıracak. Şanlıurfa Müftülüğü de faciada hayatını kaybedenler için hatim indirecek.

Yorumlara Git

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'u kabul etti

İspanya’dan Lübnan’daki askerleri hakkında açıklama!

Beyaz Saray’dan ‘Lübnan-İsrail’ açıklaması

THY ve Pegasus’tan son dakika kararı! Seferler iptal edildi

Araç sahipleri yandı! Akaryakıta büyük zam