AKİT MENÜ

Tarih

6 Aralık 2021: Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı’nın (Akademisyen) vefatı

Onlar; yaşadıkları döneme çalışmalarıyla, eserleriyle damga vurarak iz bırakıp gittiler. Bugün, Akademisyen Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı’yı vefatı hayırla yâd ediyoruz.

Cumhurbaşkanlığı 2021 Kültür Sanat Büyük Ödülü sahibi, bilim adamı, felsefeci, yazar Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı’nın vefatının üzerinden 2 yıl geçti.

Sabih Duralı ile Almanya’da tanışarak evlendiği Hilda Kohlschmidt’in ikinci oğlu Teoman Duralı, 7 Şubat 1947’de Zonguldak’ın Kozluk ilçesinde dünyaya geldi.

Duralı, ilköğrenimini Zonguldak’ta, orta öğrenimini ise TED Ankara Kolejinde tamamladı. İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümünü 1973’te başarıyla bitiren yazar, 1975’te mezun olduğu bölümde asistan olarak göreve başladı.



Felsefe, antropoloji ve biyoloji alanlarında yüksek öğrenimine devam eden Duralı, “Çağdaş Düşüncede Canlı Sorunu” başlıklı çalışmasıyla 1977’de doktor oldu, 1982’de ise doçent unvanını aldı. Prof. Dr. Duralı, NATO bursuyla 1978’de Paris’te biyoteknoloji seminerlerine katıldı ve ABD’de “Kant’ın Apriori Bilgi İstidatı” konulu konferans verdi. Biyoloji felsefesi üzerine yazdığı çeşitli tezlerle 1988’de profesör olan Duralı, Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi ve Viyana Üniversitesinde misafir öğretim üyesi sıfatıyla görev aldı. Duralı, 1996’da İstanbul Üniversitesi Araştırma Fonunun mali desteğiyle Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan’a araştırma gezisinde bulundu ve Kazakistan’daki Ahmet Yesevi Üniversitesinde bir süre eğitim verdi. İstanbul Üniversitesi Felsefe Tarihi Anabilim Dalı Başkanı olarak 1999’da göreve başlayan Duralı, 2000 yılında “Çağdaş Küresel Medeniyet” adlı çalışmasıyla Türkiye Yazarlar Birliği İnceleme Ödülü’ne, 2017’de “Necip Fazıl Saygı Ödülü”ne layık görüldü.

Teoman Duralı, 2009-2015 arasında Felsefe bölümünü kurduğu Kırklareli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nde dekanlık yaptı. İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde 38 yıl görev yapan Prof. Dr. Duralı bilim felsefesi, felsefe tarihi ve biyoloji felsefesi alanlarındaki çalışmalarıyla da iz bıraktı. Duralı’nın Türkçe makaleleriyle İngilizce çevirileri, Felsefe Arkivi, Yazı, Bilim Dergisi, Türk Kültürü, Forum, 19 Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, İlim ve Sanat, Felsefe Konuşmaları, Milli Kültür, Bilim-Felsefe-Tarih, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Yıllığı, Yeni Toplum, Turkish Daily News, Hayat Sağlık ve Sosyal Hizmetler Vakfı Bülteni, Dergah, Diplomatik, Yeni Şafak, İlahiyat Fakültesi Dergisi, NPQ Türkiye, Gerçek Hayat, İstanbul’daki Anadolu, Eğitimbilim, Altınoluk, Umran ve Kutadgu Bilig adlı dergi, gazete ve yıllıklarda yayınlandı.

Bir süre Kutadgu Bilig dergisinin genel yönetmenliğini de üstlenen usta kalem, TRT 2’de seyirciyle buluşan “Felsefe Söyleşileri”nde ise insan hikayelerini, kültür ve dil meseleleri üzerinden irdeledi. İngilizce, Fransızca, Almanca, Latince, Yunanca, İtalyanca, Felemenkçe, İspanyolca, Rusça ve Malayca bilen Prof. Dr. Duralı, yaşamının son yıllarında İstanbul Üniversitesi, İstanbul Medeniyet Üniversitesi ve İbn Haldun Üniversitesinde felsefe dersleri verdi. Kanser tedavisi nedeniyle 2 kez ameliyat olan Duralı, 6 Aralık 2021’de İstanbul’daki evinde vefat etti. Teoman Duralı’nın naaşı Aşiyan Mezarlığı’ndaki aile kabristanına defnedildi.

Yorumlara Git

Petrolün iki devinde işlem tamam: Artık BP yok! Koşullu izin çıktı: Herkes şaşkın: Son dakika gelişmesi!

Türkiye'yi teyakkuza geçiren uyarı

İsrail’in Lübnan’a yönelik çağrı cihazı saldırısı savaşa yeni boyut kattı! Şeytani akıl vahşette sınır tanımıyor!

Yazılımcı-Siber Güvenlik Uzmanları uyardı! Çare milli teknoloji

Herkes 'Türkiye tehdit altında mı?' sorusunun cevabını merak ediyordu! MSB'den Lübnan açıklaması geldi