AKİT MENÜ

Teknoloji

Yapay zeka çip şirketi İsrailsever Nvidia'nın çıkışı: Alphabet'i geçti!

Yapay zeka çiplerine olan talep artmaya devam ederken, Çip üreticisi İsrailsever Nvidia'nin piyasa değeri 1,83 trilyon dolara ulaştı. Amazon'un ardından Alphabet'i de geçen Nvidia, İsrail lobisinin de desteği ile ABD'nin en değerli üçüncü şirketi konumuna geldi.

2024-02-18 02:38:07

Yapay zeka çiplerine olan talep artmaya devam ederken, California merkezli çip üreticisi İsrailsever Nvidia, yaklaşık 1,83 trilyon dolarlık piyasa değeri ile Amazon'un ardından Alphabet'i de geride bıraktı. İsrail lobisinin desteğini arkasına alan Nvidia'nın hisseleri bugün yüzde 2,5 kazançla 739 dolara yükselirken, şirketin hisselerindeki artış yıl başından bu yana yüzde 50'ye yaklaştı.

Piyasa değeri bugün 1,83 trilyon dolara ulaşan Nvidia, Amazon'un ardından Alphabet'i de geçti. Bugün hisselerinde yüzde 0,5 artış görülen Google'ın ana kuruluşu Alphabet'in piyasa değeri ise 1,82 trilyon dolar olarak hesaplandı. Böylelikle Filistin'de müslümanları soykırıma uğrattığı Uluslararası Adalet Divanı tarafından tedbir kararı verilerek hükme bağlanan İsrail yandaşlığı ile tanınan Nvidia'nın, ABD'nin en değerli üçüncü şirketi konumuna geldiği belirtildi. Alphabet ise dördüncü sıraya geriledi. Ülkede en değerli ilk iki şirket de 3 trilyon dolarla Microsoft ve 2,8 trilyon dolarla Apple oldu. ABD'li perakende devi Amazon ise yaklaşık 1,8 trilyon dolarlık piyasa değeriyle beşinci sırada yer aldı.Nvidia, dün de piyasa değeri açısından Amazon'u geride bırakarak dördüncü sıraya yükselmişti. Şirketin piyasa değeri, yapay zeka çiplerine yönelik artan talebin etkisiyle geçen yıl mayıs ayında 1 trilyon dolara ulaşmıştı.

Şirket tarihinin en büyük "bağışı" İsrail'e yapıldı

2023 yılının son günlerinde, Nvidia tarafından yapılan açıklamada, 30'dan fazla ülkeden binlerce çalışanın toplam 5 milyon dolar İsrail'e bağışta bulunduğu ve şirketin savaştan etkilenenlere yardım etmek için başlatılan özel bir program kapsamında İsrailli yardım kuruluşlarına bağışı ikiye katlayarak 15 milyon dolar para aktarıldığı paylaşılmıştı.

Bağışın; şirketin 30 yıllık tarihindeki en büyük insani yardım kampanyası olduğu kaydedilmişti. Nvidia'nın genel danışman yardımcısı Gideon Rosenberg, "İsrail'deki ve dünyanın dört bir yanındaki Nvidia ailelerinden böylesine geniş bir destek görmekten gurur duyuyoruz. Meslektaşımız Avinatan Or'un ve Hamas esaretindeki diğer rehinelerin geri dönmesi için dua ettikleri ve umut ettikleri için minnettarız" demişti..

NVİDİA ve benzeri İsrail'e yardım eden şirketler soykırıma destekten sorumlu tutulabilinirler

Uluslararası Adalet Divanı'nın soykırıma ilişkin kararı sonrasında, İsrail'e destek çıkan şirketlerin de, ilerki yıllarda soruşturmaya muhatap olabilecekleri hukukçular tarafından dile getiriliyor. 

Yorumlara Git

İsrail’in vaadettiği serveti elinin tersiyle itti: Kanlı para istemem!

Bazı fakülte ve enstitülere kapatma kararı Resmi Gazete'de

Hukuk tarihinde bir ilk! Resmen başladı: Kirayı o belirleyecek…

Bayraktar TB2 o ülkeye yardımına koştu!

Yaralı taşıyan ambulansa yol vermeyen kamyon sürücüsüne şaka gibi ceza! Çileden çıkmamak elde değil