AKİT MENÜ

Kadın - Aile

Her derde deva kavurga!

Hazmı kolay olmasının yanında vücut üzerinde anlık yorgunlukları engellediği ve bu soğuk kış aylarında vücudu soğuktan koruduğu için günümüzde hâlâ popülaritesini koruyan kavurga; her derde deva!

2024-02-18 20:32:43

Kavurga; Türklere özgü, tahıldan yapılan geleneksel ve yöresel bir kuruyemiş türüdür. Türkiye'de farklı yörelerde çeşitli tohumların da buğday tanelerine karıştırılarak kavrulması ile yapılır. İçerisinde birçok yemişin, çeşitli çekirdeklerin ve tahılın bulunduğu kavurga, kilo problemi olanların da tüketebileceği bir besin olarak varlığını sürdürüyor. Bir yıl içinde iki kez bile yemek yetiyor.

İçerisinde mısır, menengiç tohumu, buğday, hint keneverinden elde edilen çedene, çeşitli çekirdek ve tahıllar bulunan kavurganın muhteşem faydaları…

• Kilo sorunu olanlar için ideal bir besindir.
• Hazımsızlık problemi yaşayanlar için doğal ilaç durumundadır.
• Mide ağrıları ve mide hastalıkları için oldukça yararlıdır.
• Saçların köklerini kuvvetlendirerek daha sağlam çıkmalarına yardımcı olur.
Beden yorgunluğunu azaltır ve zihnin geliştirilmesine yardımcı olur. 
• Öksürüğün kesilmesine oldukça yardımcıdır.
• Nefes darlığı, solunum yolları hastalıkları için oldukça başarılıdır. Böylelikle nefes açarak rahat nefes almayı sağlar.
• Antiseptik özelliği sayesinde çok iyi bir mikrop öldürücüdür.

*Keten tohumu eklem ağrılarına iyi geliyor! Keten tohumu, kas, eklem ağrısını ve sertliğini azaltmaya yardımcı olabilir.

Böbreklerde taş ve kum bulununlar bundan faydalanabilir.
• Göğüs ağrılarını hafifleterek, göğsü yumuşatır.
• Hücrelerin yenilenmesini sağlayarak yaşlanmayı geciktirir ve kansere karşı koruyucudur.
• Vücuttaki iltihapların temizlenmesi için savaşmaktadır. 
• Kan akışını hızlandırarak vücutta kan dolaşımını hızlandırır. Baş ağrısına hafifletir.
• Antiseptik özelliği sayesinde yaraların kolay tedavi edilmesine ve kolay kapanmasına yardımcı olmaktadır.
• Ayak terlemesini ve ayak kokusunu önlemeye yardımcı olur.

Kavurganın malzemeleri:

• 1 büyük kase aşurelik buğday
• Küçük bir kase menengiç tohumu
• Küçük bir kase badem
• Küçük bir kase fındık içi
• Küçük bir kase kaju
• Küçük bir kase kabak çekirdeği içi
• Küçük bir kase keten tohumu (çedene)

Kavurganın yapılışı:

• Teflon bir tavayı ısıtın.
• Islanmamış olan aşurelik buğdayı orta ateşte 7 dakika boyunca kavurun.
• Keten tohumu, kabak çekirdeği içi, kavrulmamış menengiç tohumunu, karpuz çekirdeğini ve isteğinize bağlı olarak eklediğiniz kuru yemişleri ekleyerek kavurun.
• Buğdaylar altın sarısı bir renk aldıktan sonra hepsini soğuması için geniş bir tepsiye dökün.
• Afiyetle yiyebilirsiniz!

Yorumlara Git

Herkes Yunanistan diyor ama Türkler o Arap ülkesine kaçmaya başladı! 250 bin kişi...

Huzurevine füze isabet etti! Ölü ve çok sayıda yaralı var

Mourinho Galatasaray karşısında ilk 11'i belirledi! Herkes Oosterwolde diyor ama ondan yıldız isme özel mesaj

Çay tiryakilerine kötü haber: Ölüme yol açıyor

İki yeni 'iPhone 16' modeli geliyor! Sızan tasarımda olay detay