AKİT MENÜ

Siyaset

Abdullah Zeydan'ın adaylık başvurusu YSK tarafından neden kabul edildi?

2015 yılında seçimlerin ardından yaptığı konuşmasında, "PKK sizi tükürüğüyle boğar" diyerek devlete meydan okuyan terör sözcüsü Abdullah Zeydan'ın belediye başkanlığı adaylığında oynanan hukuk oyunu ortaya çıktı.

2024-04-02 20:56:12

Van İl Seçim Kurulu, DEM Parti Belediye Başkan Adayı Abdullah Zeydan’ın seçilme yeterliliği olmadığına ve mazbatanın en yüksek ikinci oyu alan adaya verilmesini kararlaştırdı. Bu kararla Van Belediye Başkanı sandıktan ikinci sırada çıkan AK Partili Abdulahat Arvas oldu.

Zeydan, hakkındaki mahkumiyet ve memnu haklarıyla ilgili aleyhindeki kararın Yargıtay tarafından bozulmasıyla belediye başkanlığına aday oldu. Savcılık itirazı üzerine yapılan itiraz incelemesinde ise, Yargıtay 29 Mart tarihinde, Zeydan'ın memnu haklarının iadesinin iptaline kararını verdi.

Abdullah Zeydan, 2016 yılında Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından "PKK sizi tükürüğünde boğar" sözlerinden dolayı ve katıldığı bir eylemden ötürü “örgüte yardımdan” 5 yıl, “örgüt propagandası yapmaktan” ise 3 yıl 1 ay 15 gün toplamda 8 yıl hapis cezası almıştı.

Ceza Yargıtay tarafından bozulup Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yinelendi!

Zeydan hakkında verilen hapis cezası Yargıtay tarafından bozuldu. Fakat Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay'ın kararına karşı çıkarak Zeydan’ın 8 yıllık cezasını yineledi.

Zeydan’ın cezaevinde bulunduğu süre göz önünde bulundurularak serbest bırakılmasına karar verildi.

YSK başvurusunu neden kabul etti?

Abdullah Zeydan'ın yasaklı haklarının da mahkeme tarafından iade edilmesinin ardından, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Zeydan'ın belediye başkan adaylığı başvurusunu kabul etmişti.

Ancak savcılık, 29 Mart tarihinde hakların iadesi kararına itiraz etti ve mahkeme de itirazı yerinde buldu. Bu durumda Zeydan’ın memnu hakları tekrar yürürlüğe girdi.

Mazbata Abdulahat Arvas’a verildi

Mahkemenin kararı üzerine Van İl Seçim Kurulu da Zeydan'ın seçilme yeterliliğinin olmadığına hükmederek, mazbatanın en çok oy alan ikinci sıradaki aday olan AK Partili Abdulahat Arvas’a verilmesine karar verdi.

Yorumlara Git

İsrail’in vaadettiği serveti elinin tersiyle itti: Kanlı para istemem!

Bazı fakülte ve enstitülere kapatma kararı Resmi Gazete'de

Hukuk tarihinde bir ilk! Resmen başladı: Kirayı o belirleyecek…

Bayraktar TB2 o ülkeye yardımına koştu!

Yaralı taşıyan ambulansa yol vermeyen kamyon sürücüsüne şaka gibi ceza! Çileden çıkmamak elde değil