AKİT MENÜ

Gündem

Antalya’daki teleferik kazası ile ilgili iş güvenliği uzmanından kritik sorular!

A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nasuh Boztepe, Antalya'da yaşanan teleferik kazasına ilişkin kamuoyuna önemli sorular yöneltti.

2024-04-17 00:13:21

Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde 1 kişinin hayatını kaybettiği, 7 kişinin yaralandığı, onlarca kişinin neredeyse 24 saat havadaki kabinlerin içinde mahsur kaldığı teleferik kazasında aralarında Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz'ün de olduğu 5 kişi tutuklandı.

Antalya Tünektepe’deki Teleferik tesislerinde yaşanan kaza ile ilgili değerlendirmede bulunan A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nasuh Boztepe, kamuoyuna ihmallere ilişkin bir dizi soru yöneltti.

Yangın veya doğal afet olaylarında önce yaralıların kurtarılması gerektiğini hatırlatan Boztepe, "Genel kural budur. Yangını söndürürsün, sonra yangını kimi çıkarttığına ve bir daha olmaması için ne yapılması gerektiğine bakarsın." dedi.

"Hala resmi kurumlarda 'İş Güvenliği Uzmanı' bulundurmak zorunlu değil, 2024 yılının sonuna ertelendi." ifadesini kullanan Boztepe, "Yani işin güvenli yapılmasını sağlayacak bir iş güvenliği uzmanı olmama olasılığı var mı? Tesislerde iş güvenliği uzmanı görevlendirilmiş miydi?" diye sordu.

Bu sorular cevaplanmalı!

Nasuh Boztepe, üzücü kazanın sorumlularının bulunması için kamuoyuna şu soruları yöneltti:

İş kazalarının %98'ini önleyebilecek olarak kabul edilen risk analizini kim yaptı, imzaladı ve bulunan riskler nasıl elimine edildi? /ediliyor?

Teleferik hattında oluşabilecek acil durum planları yapıldı mı? Yapıldı ise kurtarma planları neydi?

Acil durumla ilgili tatbikatlar yapıldı mı? Düzenli olarak yapılıyor muydu? Havada kalabilecek kişilerin nasıl kurtarılması planlanmıştı?

Direk devrildi... Zeminde mi sorun vardı? Direklerde korozyon var mıydı? Direkler kontrol edildi mi? Periyodik kontroller ve bakımlar gerçekten mi yapıldı, yoksa sadece kâğıt üstünde kontrol listelerine tık mı atıldı?

Nasuh Boztepe kimdir?

Nasuh Boztepe OSGB 5 Mart 2010 tarihinde kuruldu.

1977 yılında İş Güvenliği Müfettiş yardımcısı olarak işe başladı. Daha sonra Asil Müfettiş ve İş Güvenliği Müfettişleri İstanbul Grup Başkanı olarak görev yaptı. 

İki dönem mevzuat hazırlama komisyonu, iki dönem müfettiş yardımcısı komisyonu üyeliği görevlerinde bulundu. Müfettişlere teftişlerde kaynak teşkil edecek bütün iş kollarına ait teftiş kılavuzları hazırlayan ekipte görev aldı. 

Müfettişlikten ayrıldıktan sonra sektörden kopmadı. Birçok kurum ve kuruluşa hizmet verdi. Birçok basın kuruluşunda yazıları ve röportajları yer aldı. 1989 yılında “iş hayatı” isimli röportajı ATSO tarafından yayınlandı. 2006 yılında iş güvenliği mevzuat kitabını hazırladı. Bugüne kadar 785 iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimine hocalık yaptı. 285 risk analiz kitabı hazırladı. 55 bin kişiyi bu alanda yetiştirdi. Türkiye genelinde SGK denetmenlerine “iş kazası ve meslek hastalığı kusur oranı nasıl tespit edilir” konusunda eğitim verdi. İnşaat Mühendisleri ve Mimarlar odası üyelerine, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ile birçok kamu kuruluşunda ve özel kurumlarda eğitim vermeyi sürdürdü. Nasuh Boztepe işini severek yaptığını vurguluyor.

Yorumlara Git

İsrail’in vaadettiği serveti elinin tersiyle itti: Kanlı para istemem!

Bazı fakülte ve enstitülere kapatma kararı Resmi Gazete'de

Hukuk tarihinde bir ilk! Resmen başladı: Kirayı o belirleyecek…

Bayraktar TB2 o ülkeye yardımına koştu!

Yaralı taşıyan ambulansa yol vermeyen kamyon sürücüsüne şaka gibi ceza! Çileden çıkmamak elde değil