AKİT MENÜ

Ekonomi

Türkiye süper büyüyecek tahminler ‘altüst’ olacak

İstanbul’daki Türkiye Yatırım Zirvesi’nde konuşan Bakan Zeybekci, kredi derecelendirme kuruluşlarının verdiği rakamları yukarı yönlü bir bir revize edeceğini vurgularken, Bakan Şimşek de, insanların Türkiye hikayesini hâlâ anlamakta zorluk çektiğini belirtti.

2014-05-20 22:18:57

İBRAHİM ACAR / İSTANBUL - Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı; Sovereign Wealth Fund Institute (SWF) ile birlikte, Türkiye de ilk defa “Türkiye Yatırım Zirvesi”ne ev sahipliği yaptı. 30 ülkeden Ulusal Varlık Fonları yöneticileri, emeklilik fonları ve özel fon yöneticilerini ağırlayan Zirve’nin açılışına Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekci katılarak birer konuşma yaptı. Açılışın ardından ise “Kurumsal Yatırımcılar Neden Türkiye’ye Yatırım Yapmalı” konulu panel düzenlendi.

TIPIŞ TIPIŞ REVİZE EDECEKLER

Zirvenin açılışında konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci; IMF, Dünya Bankası ve OECD ile derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin büyümesiyle ilgili tahminlerinde yanılacaklarını söyledi. Türkiye’nin birinci çeyrekteki büyümesinin, 2013’ün son çeyreğindeki büyümesinden daha yüksek olacağını belirten Bakan Zeybekci, “Türkiye’nin bu yıl ile ilgili büyümesini göreceksiniz, haziran ayından sonra, eksiye doğru revize edilen tüm o büyümeler tıpış tıpış her biri tekrar yukarıya doğru revize edilecektir” dedi.

10 YILDA 140 MİYAR DOLARLIK DOĞRUDAN YATIRIM ÇEKTİK

Türkiye’nin 2003-2013 yılları arasında aldığı doğrudan yabancı yatırım tutarının 140 milyar doları geçtiğini vurgulayan Bakan Zeybekci, “Türkiye’nin aldığı bu yatırımın büyük bir bölümü Avrupa’dan geldi. Türkiye bir başarı hikayesi yazdı ve anlatacak çok şeyi var. Bu yılın ilk üç ayında cari açık geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31 düştü. Bizim hükümet olarak bu yılki hedefimiz 50 milyar dolardı, ilk çeyrekteki rakamımız 11 milyar dolardır. Cari açığımızı 50 milyar doların altına rahat şekilde çekeceğimizi hep beraber göreceğiz. Artık mayıstan itibaren kurlardan kaynaklı hiçbir enflasyon rakamı oranı bizim enflasyon rakamımızın üzerine gelmeyecektir” dedi.

SİYASİ İSTİKRAR VAR Kİ REFORM VAR

Yabancılara Türkiye’deki yatırım ortamını anlatan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise “Enflasyon yüksek ve önemli bir sorun, bu konuya odaklanmalıyız ama enflasyonun kontrol dışına çıktığını söyleyemeyiz” dedi. Şimşek, Türkiye’de siyasi istikrar olmasaydı, sürdürülebilir yapısal reformların gerçekleştirilemeyeceğini, bunların da refah açısından önemli rol oynadığını anlattı.

3 projeye 7 milyar dolarlık garanti

Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı’nın evsahipliğini yaptığı zirvede konuşan Şimşek, Hazine garanti planın abartıldığını, 3. Köprü, Avrasya Tüneli ve Gebze-İzmir Karayolu olmak üzere sadece 3 projenin Hazine garantisinde olduğunu, projeler için bütçede 7 milyar dolar ayrıldığını söyledi. Türkiye’nin hikayesini anlayamıyorlar

Türkiye’nin hikâyesi hâlâ tam olarak insanların farkında oldukları bir şey olmadığına da dikkat çeken Bakan Şimşek, “Hangi ülke bütün bu iniş çıkışlara karşın sizlere öz kaynaklarınızı neredeyse bin kat artırma şansı verir?” diye sordu. Şimşek, Türkiye’de sigortacılık ve İslami bankacılık alanında da ciddi fırsatlar bulunduğunu belirten Şimşek, seçim sandığından 3 kilit mesaj çıktığını ifade etti ve “Siyasi istikrarın kalıcı olduğu, yolsuzluk iddialarının siyasi motivasyona dayalı bulunduğu ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sorunsuz geçeceği sonuçları çıktı. Önümüzde iki seçim olacak. Olumsuz bir şey olacağını düşünmüyoruz” diye konuştu.

 

Yorumlara Git

23 Eylül 2024: Günün Âyet ve Hadisi

Duyunca çok şaşıracaksınız! Metal dedektörü ile 6 milyon liralık hazine buldu

İsrail Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğünü iddia etti

Müşteriler apar topar paralarını çekmeye başladı! Dev banka için iflas alarmı

De Rossi’nin ayrılığı sonrası tehdit edilmişti! Roma CEO’su istifa etti!