AKİT MENÜ

Aktüel

Akıncı, İran Cumhurbaşkanı’nı nasıl buldu?

İran, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin bulunduğu helikopter kaza yapmış o kazada Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın aralarında bulunduğu 8 kişi hayatını kaybetti. Kazanın ardından Akıncı TİHA gündem oldu. Biz de o dakikaları ve dünyanın AKINCI TİHA’ya bakış açısını derledik.

SERDAR KILIÇ / İSTANBUL

İran lideri İbrahim Reisi ve beraberindeki üst düzey heyet geçtiğimiz Pazar günü geçirdiği helikopter kazası sonucu hayatını kaybetti. Olumsuz hava koşulları nedeniyle saatlerce bulunamayan helikopterin enkazını ise Türkiye'nin gönderdiği Akıncı TİHA tespit etti.

İran'ın talebi üzerine Türkiye, arama çalışmaları için Akıncı TİHA ve bir gece görüş kabiliyetli Cougar tipi helikopter gönderdi. Akıncı TİHA, dağlık bölgede göreve başladıktan sonra helikopter enkazının olabileceği düşünülen bir ısı kaynağı tespit etti. Bu bölgenin koordinatları İran makamlarına gönderildi. İran yönetimi bölgeye onlarca arama ekibi gönderdi.

Canlı yayınlanan arama-kurtarma çalışmalarını ise Akıncı'nın kamerasından yüzbinlerce kişi izledi. Akıncı'nın kaza bölgesini tespit etmesi ise kısa sürede dünya medyasında ses getirdi. Akıncı görevini bitirdikten sonra ise Van Gölü üzerine Türk Bayrağı çizerek dünyaya mesaj verdi.

İşte dakika dakika süreç şu şekilde yaşandı;

23.18: Batman'dan mühimmatsız yeni bir Bayraktar AKINCI kalkış yaptı.

00.13: Van bölgesinden sınır geçişi gerçekleşti.

00.45: Hedef bölgesine 31,000 feet irtifadan uçularak varıldı.

02.22: Kötü hava şartlarında yüksek irtifada görüntü alınamamasından dolayı kademe kademe 9,000 feet irtifaya kadar inildi ve İlk ısı kaynağı tespit edildi.

02.37: İran tarafıyla İHA görüntü paylaşımı yapılmaya başladı.

04.30: İran arama kurtarma ekipleri bölgeye ulaştı.

05.46: İran arama kurtarma ekipleri helikopter enkazına ulaştı.

05.50: İran yetkilileri bölgeye başka hava araçları gireceği için teşekkür ederek bölgede uçuş yapan Bayraktar AKINCI TİHA’nın hava sahasını terk etmesini talep etti.

06.01: Uçuş irtifasına çıkılarak dönüşe geçildi.

06.45: Sınır geçilerek yurt içine dönüş yapıldı.

İran'ın "keşfi bizim İHA'larımız yaptı" açıklaması ise 1 gün sonra geldi. Anadolu Ajansı’nın canlı yayın yapması, Akıncı’nın başarısı, Dünyanın takdiri sonrası marjinal Fars medyası devreye girerek Türkiye’nin başarısının İran halkı üzerinde etkisini kırmak istedi. Ayrıca Akıncı’nın merhum Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin bulunduğu enkazı bulması sonrası Van üzerinde Türk bayrağı çizmesi İran’ın bazı kesimlerinde rahatsızlık uyandırdı.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in anlatımına göre o gece yaşananlar şöyle;

1-    İran makamları gece görüş kabiliyetli helikopter talep etti, hazırlıklar başladı.

2-    Talep edilmemesine rağmen Akıncı da hazırlandı.

3-    Erdoğan'ın onayı ve İran'ın "olur"u üzerine Akıcı 23.30'da Batman'dan havalandı.

4-    Akıncı 00.12'de İran hava sahasına girdi.

5-    Saat 02.36’da ilk görsel temas sağlandı ve tespit edilen ısı kaynağı İran makamlarıyla paylaşıldı.

6-    İranlı yetkililer 05.50'de enkaza ulaştıkları bilgisini Türkiye'yle paylaştı.

7-    Akıncı, saat 06.45’te Türkiye hava sahasına giriş yaptı.

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ise o geceyi şu sözlerle anlattı;

"Bizler AKINCI'yı ve TB2'yi geliştiriyoruz. TSK'ya hizmet sunuyoruz. O gün özellikle meteorolojide zorlu koşullar ve önemli bir görev olduğundan gece TSK'dan bize ulaşanlar oldu. Biz de gece 11 gibi Çorlu'da ve Batman'da, Azerbaycan'da ve Baykar'da koordine olarak teknik destekle ilgili çalıştık. 160 kilometreye yakın rüzgar vardı. Zorlu bir coğrafyada vadiye girerek bu görevi gerçekleştirdi. O şartlarda insanlı hava aracı zaten uçamaz insansız da bu şekilde hızlı hareket edecek ve o manevraları yapacak AKINCI'dan başka yok. Arama için ilk aşamada silahlı AKINCI yola çıkacaktı. İran tarafı istemeyince silahsız bir AKINCI'yı hazırladık. Orada arazinin en yüksek noktası 9700 fitti. 9700'ün de altına inerek vadide manevra yaparak uçmak zorunda kaldı. İnebilmek için uydu haberleşmesi lazım. TÜRKSAT uyduları kullanıldı. Azerbaycan'daki AKINCI da hazır edildi. Dünyaya medeniyet değerlerimiz ve teknolojik gelişmeler ile bunu harekete geçirme noktasında dünyaya örnek oldu.’’

DÜNYA AKINCI TİHA’YI KONUŞTU

Ayrıca bu başarıyı sadece Türkiye değil Dünya konuşuyor.

Çinli basın kuruluşu CGTN de haberi geniş gördü. Haberde "Türk İHA'sı, Reisi'nin düşen helikopterinin ısı kaynağının izini sürdü" ifadeleri kullandı.

TİHA'nın İran'daki görevine Arap medyası da ilgi gösterdi. İngilizce yayın yapan El-Arabiya haber sitesi "Kaza yerini Türk İHA'sı buldu" manşeti attı.

İsrail medyası da Türk TİHA'sının başarısını sütunlarına taşıdı. Jerusalem Post'un haberinde TİHA'ların teknik özelliklerini anlatan bir haber yaptı.

İtalyan Corriere gazetesi; "Felaket bölgesi, Türkiye tarafından gönderilen ve ısı kaynaklarını tespit eden bir insansız hava aracı tarafından tespit edildi ve böylece kurtarma ekiplerinin helikopteri bulmasına izin verdi." ifadeleri ile okuyucusuna seslendi.

Yunan EPT News haber kanalı, Akıncı İHA'ya ait AA'nın paylaştığı görüntülere "Türk insansız hava aracından 'enkaz üzerinden' video" başlığıyla sitesinde yer vererek, "Türkiye, 32 kurtarma görevlisi, 6 araç, bir Akıncı İHA ve gece görüş yetenekleriyle donatılmış bir Cougar helikopteri gönderdi." bilgisini verdi.

İsviçre'de Almanca yayın yapan Tages-Anzeiger'da, olumsuz hava şartlarından dolayı çalışmaların zorlaşması nedeniyle Türk İHA'sı Akıncı'nın, çalışmalara destek vermek üzere İran hava sahasında uçtuğu haberi yer aldı.

Hollandalı kamu yayıncısı NOS, Reisi'nin helikopterinin kaza geçirmesinin ardından yaptığı haberde, "Bir Türk insansız hava aracı, gece yarısı termal kamera ile helikopterin yerini tespit etmeyi başardı." ifadeleri kullandı.

AKINCI TİHA’NIN TEKNİK ÖZELLİKLERİ NE?

Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı Türkiye'nin en gelişmiş özelliklere sahip bir insansız hava araçlarından biri. Türkiye, Bayraktar Akıncı'nın uçuşuyla birlikte bu sınıfta insansız hava aracına sahip dünyadaki 4 ülkeden biri durumuna geldi.

İlk motor testini 1 Eylül 2019 tarihinde yapan AKINCI TİHA, testlerin de başarıyla tamamlanmasının ardından Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde bulunan Çorlu Hava Meydan Üs Komutanlığı'nda ilk uçuş testini yaptı. Diğer özelliklerinden en çarpıcıları ise şu şekilde;

40,000 Feet Uçuş İrtifası

24 Saat Havada Kalış Süresi

GPS Bağımlılığı Olmaksızın Dahili Sensör Füzyonu İle Seyrüsefer Özelliği

Tam Otomatik Seyir ve Rota Takibi Özelliği

Dahili Sensör Füzyonu Destekli Hassas Otomatik Kalkış ve İniş Özelliği

Tam Otomatik Taksi ve Park Özelliği

Özgün Yedekli Lityum Tabanlı Batarya Birimleri

Yorumlara Git

İsrail’in vaadettiği serveti elinin tersiyle itti: Kanlı para istemem!

Bazı fakülte ve enstitülere kapatma kararı Resmi Gazete'de

Hukuk tarihinde bir ilk! Resmen başladı: Kirayı o belirleyecek…

Bayraktar TB2 o ülkeye yardımına koştu!

Yaralı taşıyan ambulansa yol vermeyen kamyon sürücüsüne şaka gibi ceza! Çileden çıkmamak elde değil