AKİT MENÜ

Sağlık

Bağırsaklara zarar vermeyen akıllı antibiyotik geliştirildi

İsviçreli araştırmacılar, harekete geçti, araştırmaya başladı! Teknolojik devrim olarak tanınıyor. Sadece zararlı bakterileri hedef alarak bağırsak mikrobiyotasına zarar vermeyen Lolamicin adlı yeni bir akıllı antibiyotik geliştirdi.

2024-06-03 07:49:50

İsviçre'deki Basel Üniversitesi'nden araştırmacılar, yalnızca zararlı bakterileri hedef alarak bağırsak mikrobiyotasına zarar vermeyen yeni bir antibiyotik geliştirdi. Bu buluş, özellikle dirençli bakterilere karşı etkili.

Bağırsak Florasını Koruyan Antibiyotik: Lolamicin

Basel Üniversitesi'nde yapılan araştırmalarda, sadece patojenik bakterilere etki eden ve bağırsak mikrobiyotasına zarar vermeyen bir antibiyotik geliştirildi. Bu yeni antibiyotik, tüm bakteriyi yok etmek yerine belirli bir protein grubuna odaklanarak çalışıyor.

Yeni antibiyotik, sepsis vakalarında fareler üzerinde denendi ve %100 hayatta kalma oranı sağladı. Lolamicin adı verilen bu antibiyotik, yalnızca Gram-negatif bakterileri hedef alıyor. Gram-negatif bakteriler, salmonella, kolera ve sepsis gibi ciddi hastalıklara yol açabiliyor.

Mevcut tedavi yöntemleri Gram-negatif bakterilere karşı etkili olmasına rağmen, aynı zamanda yararlı bakteri popülasyonlarını da yok ediyor. Bu durum, bağırsakta Clostridioides difficile gibi potansiyel olarak ölümcül patojenlerin kolonize olmasına neden olabiliyor. Lolamicin'in en büyük avantajı ise bağırsak florasını koruyarak bu sorunu ortadan kaldırması.

Lol Protein Grubunu Hedefliyor!

Araştırmacılar, sadece Gram-negatif bakterilerde bulunan Lol protein grubunu hedef alarak bu bakterilerin savunma mekanizmalarını aşmayı başardı. Lolamicin, çoklu ilaç direncine sahip 130'dan fazla bakteri türüne karşı antimikrobiyal etki gösterdi.

Klinik öncesi çalışmalar halen devam ediyor ve ilacın, insanlarda da aynı derecede etkili olup olmadığını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var. Son on yılda, Gram-negatif bakterilere karşı on ila yirmi antibiyotik geliştirilmiş olmasına rağmen, bunların hiçbiri klinik uygulamada kullanılmak üzere ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nden (FDA) onay alabilmiş değil.

Lolamicin nedir ve nasıl çalışır?

Lolamicin, sadece patojenik bakterilere etki eden ve bağırsak mikrobiyotasına zarar vermeyen bir antibiyotiktir. Belirli bir protein grubunu hedef alarak çalışır.

Yeni antibiyotik hangi bakterilere karşı etkilidir?
Lolamicin, salmonella, kolera ve sepsis gibi ciddi hastalıklara neden olan Gram-negatif bakterilere karşı etkilidir.

Geleneksel antibiyotiklerden farkı nedir?

Geleneksel antibiyotikler hem zararlı hem de yararlı bakterileri yok ederken, Lolamicin yalnızca patojenik bakterileri hedef alır ve bağırsak florasını korur.

Klinik çalışmalarda hangi aşamada?

Lolamicin'in klinik öncesi çalışmaları devam etmektedir. İnsanlarda aynı derecede etkili olup olmadığını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Neden FDA onayı alamamış diğer antibiyotiklerden farklı?

Son on yılda geliştirilen diğer antibiyotiklerin aksine, Lolamicin bağırsak florasını koruma yeteneği ile öne çıkıyor ve bu özelliği sayesinde FDA onayı alma potansiyeli yüksek olabilir.

Yorumlara Git

CHP ve yavrularının tek amacı! Darbe anayasasına dokundurtmayız!

Acun Ilıcalı’yı çileden çıkarttı! Bakalım cevabı ne olacak? Derbi öncesi kılıçlar çekildi…

Barbar İsrail’i her alanda boykot edelim

Lübnan’da yeni düzenleme Uçaklarda resmen yasaklandı

Dünyanın en zengini bile olsa başı dertte!