AKİT MENÜ

Gündem

Bir günlük madenciye ölüm aylığı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kömür madenlerinin her yıl iki kez teftişini yaptıklarına vurgu yaparak, belirledikleri kriterlere uymayan kömür madenlerini kapattıklarına dikkat çekti.

Güncelleme Tarihi:

YENİ AKİT / TBMM BÜROSU - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kömür madenlerinin her yıl iki kez teftişini yaptıklarına vurgu yaparak, belirledikleri kriterlere uymayan kömür madenlerini kapattıklarına dikkat çekti. Bakan Çelik, “Soma’da madenlerde 1 gün bile çalışanlara ölüm aylığı bağlanması için çalışma yapıyoruz” dedi. Türkiye’deki kömür ocaklarındaki denetimler sonucunda 2011 yılında 53, 2012 yılında 58, 2013 yıllında 54, bu yıl içerisinde ise 7 madenin kapatıldığını hatırlatan Çelik, ayrıca madenlere 1308 teftiş sonrasında idari para cezası kesildiğini kaydetti.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KONUSUNDA MÜSTAKİL YASA ÇIKARDIK

Meclis Genel Kurulu’nda, AK Parti, CHP, MHP ve HDP gruplarının, Soma’da meydana gelen kazanın araştırılması amacıyla verilen Meclis Araştırması önergelerinin görüşülmesi sırasında hükümet adına söz alan Bakan Çelik, sağlık sorunu nedeniyle maden faciasının hemen ardından olay yerinde olamadığını ifade etti. Bakan Çelik, bakanlığına bağlı ilgili birimlerin temsilcilerinin hemen olay yerine intikal ettiklerini dile getirdi. İş sağlığı ve güvenliği konusunda 30 Haziran 2012 tarihinde ilk defa müstakil bir yasa çıkarıldığını ifade eden Çelik, yasadaki düzenlemelere ilişkin farkındalık oluşturmak için her ilde çalışma yaptıklarını söyledi. 

YASA ILO SÖZLEŞMELERİNİ KAPSIYOR

ILO’nun 176 sayılı sözleşmesinin Türkiye tarafından imzalanmamasına ilişkin eleştirileri de cevaplayan Çelik, ILO’nun bazı sözleşmelerinin imzalandığını, ilgili kurumlardan görüş aldıkları, diğer sözleşmelerin de yakında parlamentoya geleceğini ifade etti. Çelik, çıkarılan İş Sağılığı Güvenliği Yasası’nın, ILO sözleşmelerini kuşatan, bu sözleşmelerin ilerisinde olan düzenlemeleri içerdiğini söyledi. 

KRİTERLERE UYMAYAN MADENLERİ KAPATTIK

Maden ocaklarındaki teftişleriyle ilgili 2010 yılından itibaren yeni bir politika hayata geçirdiklerini söyleyen Bakan Çelik, “Kömür madenlerinin her yıl iki kez teftişini yapıyoruz. 160 maden ocağı var. Bunlar her yıl iki kez teftiş yapılıyor. Bunun yanında ihbar ve şikâyet üzerine yapılan teftişler de var. Biz müfettişlere ne tür yetkiler vermişiz: Ocakta ikinci çıkış yolu yoksa, yani nefeslik yoksa, mekanik havalandırma yoksa, yedek enerji kaynağı yoksa, yeraltı makine ve teçhizat patlamaya karşı korunaklı değilse, tehlikeli gazları izleyen merkez yoksa, yedek havalandırma sistemi yoksa, kullanılan ekipman standartlara uygun değilse o işyerinde çalışmalar durdurulur, kapatılır. Bu çerçevede 160 ocaktaki denetimlerde 2011 yılında 53, 2012 yılında 58, 2013 yılında 54, 2014 yılında 7 maden işyeri kapatıldı. Ayrıca idari para cezasını gerektiren 1308 teftiş neticesi var elimizde” dedi. 

Soma faciasında ihmali olanların ortaya çıkarılacağını söyleyen Çelik, enerji ve madencilikle ilgili politikaların da mutlaka masaya yatırılması gerektiğini söyledi.

Yorumlara Git

Bölgede 40 bin askeri bulunan ABD’den Orta Doğu hamlesi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'u kabul etti

İspanya’dan Lübnan’daki askerleri hakkında açıklama!

Beyaz Saray’dan ‘Lübnan-İsrail’ açıklaması

THY ve Pegasus’tan son dakika kararı! Seferler iptal edildi