AKİT MENÜ

Aktüel

Musk’tan geri adım... Bir anda OpenAI’a açtığı davayı geri çekti

Tesla, SpaceX ve X gibi şirketlerin sahibi Elon Musk, karar verdi: OpenAI’a karşı açtığı davayı yargıcın OpenAI’ın davanın düşürülmesi talebini dinlemesinden bir gün önce düşürdü.

2024-06-13 09:58:36

Musk’ın şubat ayında açtığı dava, OpenAI kurucu ortakları Sam Altman ve Greg Brockman’i şirketin kâr amacı gütmeyen kuruluş amacını ihlal ettiğini ve bunun yerine ise kâr odaklı hareket ettiğini öne sürmüştü.

Yapay zekâ araştırma şirketine açılan dava, Musk’ı kurucularından olduğu ve kısmen Microsoft’tan aldığı milyarlarca dolarlık fon sayesinde büyük bir ilerleme kaydederek şu anda üretken yapay zekâ söz konusu olduğunda ilk akıllara gelen OpenAI ile karşı karşıya getirmişti.

Musk, OpenAI’ın Para Kazanmaya Odaklandığını İddia Etti

Reuters tarafından aktarılan bilgilere göre Musk, Altman ve kurucu ortak Greg Brockman’ın başlangıçta kendisine açık kaynaklı, kâr amacı gütmeyen bir şirket kurmak için yaklaştıklarını fakat 2015 yılında temelleri atılan girişimin artık para kazanmaya odaklandığını söyleyerek sözleşmenin ihlal edildiğini ileri sürdü.

Musk, davada OpenAI’ın şirkete 13 milyar dolar yatırım yapan ve yüzde 49 hisseye sahip olan Microsoft’un bir yan kuruluşu hâline geldiğini iddia etmişti. Microsoft, OpenAI’ın teknolojisini şirketin Windows ve Office gibi hizmetlerine entegre edilmiş üretken yapay zekâ araçlarıyla donatılan Copilot’u daha kullanışlı hâle getirmek için kullanılıyor.

OpenAI’ın araştırma ve teknolojisini kamuya açmasını, en gelişmiş yapay zekâ modeli GPT-4 de dahil olmak üzere varlıklarını Microsoft’un ya da herhangi bir şirketin kazanç elde etmek için kullanmasını engellemesini isteyen bir mahkeme kararı talep etti.

Hâlihazırda birçok şirketi yöneten ve Ekim 2022’de Twitter’ı 44 milyar dolara satın alarak dünya çapında kilit isim hâline gelen Musk, yapay zekâ konusunda düzenleme yapılması çağrısında bulundu.

Kendisi 2018 yılında OpenAI’ın yönetim kurulundan istifa etmiş ve Microsoft’un OpenAI ile olan ilişkisini sık sık eleştirmişti.
OpenAI, Musk’ın ortaya çıkacak herhangi bir bilgiyi şirketin teknolojisine erişmek için kullanacağını savunarak davanın düşürülmesini talep etti. Şirket ayrıca ihlal ettiği bir kuruluş anlaşması olmadığını da söylemişti. Musk, davanın düşürülme talebinden bir gün önce davayı geri çekti.

 

Yorumlara Git

İsrail’in vaadettiği serveti elinin tersiyle itti: Kanlı para istemem!

Bazı fakülte ve enstitülere kapatma kararı Resmi Gazete'de

Hukuk tarihinde bir ilk! Resmen başladı: Kirayı o belirleyecek…

Bayraktar TB2 o ülkeye yardımına koştu!

Yaralı taşıyan ambulansa yol vermeyen kamyon sürücüsüne şaka gibi ceza! Çileden çıkmamak elde değil