AKİT MENÜ

Gündem

Çeyrek aydınların nefret söylemleri

“Zehirli nefret dili” diye başlık attığı yazısında Rahim Er, “Böylesine zalim bir dili aklı başında, sağduyusu yerinde insanlar kullanmaz. İnsan, bu kadar aşağılanmaz, tahammülsüzlük bu raddelere varamaz, nefret nefret olmaktan da çıkıp zehirli bir dile dönüşemez” dedi...

İlk günden son güne sabırlı, yumuşak ve gayretli üslubuyla Soma'da nöbet tutan Enerji Bakanı Sn. Taner Yıldız, "yılın devlet adamı" takdirine layıktır.

Çeyrek aydınlar, kullandıkları zehirli nefret diliyle gözlerini kırpmadan ötekileştirme yapmaktalar. "Bu size müstahak!" veya "Ne şehidi? Pisi pisine öldüler!" Yahut "Beddua tuttu, ocağınıza ateş düştü" linç cümlelerinin temelinde tahammülsüzlük var.

Bir ara ne kadar da gündemdeydi; hoşgörü, şimdilerde "horgörü" oldu. İşe geleni değil, icabında insana aykırı düşeni hoş görebilmek marifet. Sözün güzelliği, yaşamakla tesirini gösterir. Sabahtan akşama sabrın faziletini anlatan biri, en küçük bir istenmedik durum karşısında parlarsa anlattıklarının hiçbir değeri olmaz.

Soma maden ocağında 301 vatandaşımız şehit oldu; yüzlerce dul ve yetim yüzlerce gözü yaşlı ana, baba ve kardeş var. Türkiye, hemen hemen her vatandaşıyla hadiseye ağladı. İnsanlar yardım için koşmaktalar.

Bir kısım, mürekkep yalamış, raf raf kitap okumuş, kendilerine çok emek verilmiş bazı iyilikten nasipsizlerse "oh oldu!" basitliğiyle iç soğutmaktalar.

İşçilerin başına madenin çökmesine, onların ölmesine, yaralanmasına, yanmasına, evlâtlarının yetim kalmasına vs. hiçbir arlanma hissine kapılmadan sevinmekteler.

Bu nefretin sebebi, Soma maden işçilerini AK Parti'li görmeleri. Halbuki tamamının olması mümkün değil. Buna rağmen her vatandaş, istediği partiye gönül verebilir. Fikirlere, duygulara kelepçe takılabilir mi?

O işçilere sırf politik renklerinden dolayı böylesine hınçlananların akrabalarının tamamı kendileri gibi mi düşünmekte, komşularından, mahalle sakinlerinden, mesai arkadaşlarından hiç mi farklı görüşte olanlar yok? Yakın çevrelerinde bir felaket yaşansa, bunlar, akrabalarına, komşularına, mesai arkadaşlarına sırtlarını mı dönecekler?

(..)

Böylesine zalim bir dili aklı başında, sağduyusu yerinde insanlar kullanmaz. İnsan, bu kadar aşağılanmaz, tahammülsüzlük bu raddelere varamaz, nefret nefret olmaktan da çıkıp zehirli bir dile dönüşemez.

(..)

Soma faciası bir kere yaşandı.
Çeyrek aydın faciası ise Tanzimat'tan bu tarafa musibet saçmakta.

Rahim Er / TÜRKİYE
-AKİT Arşiv sayfasından alıntı-



İbrahim Özdabak, Yeni Asya’da o yarasaları böyle çizmiş. İşte durum aynen bu, nasıl da acının etrafında uçuşuyorlar.


Yorumlara Git

Acun Ilıcalı’dan skandal iddialara cevap Samandıra’da… Bir daha tekrarlanmayacak dedi ve…

Kararını duyurdu: Çileden çıktı ve bir daha diyerek sözleri söyledi...

Başkan Erdoğan duyurdu! Kredi notu 3 kuruluş tarafından artırılan tek ülke Türkiye oldu

24 Eylül 2024: Günün Âyet ve Hadisi

Eski Lübnan Başbakanı Hariri'den, ülkenin güneyindeki halka destek olma çağrısı