AKİT MENÜ

Teknoloji

Çin'den olay olacak uçak gemisi! Elektromanyetik uçak fırlatma sistemli...

Fujian, Çin Donanması’nın elektromanyetik uçak fırlatma sistemi ile donatılmış ilk uçak gemisi olmasıyla dikkat çekiyor.

Çin’in Haziran 2022’de suya indirilen ve testlerine Mayıs 2024’te başlayan uçak gemisi Fujian, elektromanyetik uçak fırlatma sistemi ile donatılmış ilk uçak gemisi olmasıyla dikkat çekiyor.

Yaklaşık 80 bin tonluk deplasmana sahip olan Fujian, uçakların kalkışında kayakla atlama rampaları kullanan seleflerinden daha büyük ve daha yetenekli.

Fujian’ın KJ-600 hava erken uyarı uçağı gibi daha ağır uçaklar da dahil olmak üzere daha geniş bir uçak yelpazesini fırlatmasına olanak tanıyor. Aynı zamanda uçakların daha ağır yüklerle kalkış yapmasını sağlıyor. Bu teknoloji, J-15’in gelişmiş versiyonlarını ve yeni nesil J-35 gizli savaş uçaklarını içermesi beklenen uçak gemisinin hava muharebesini güçlendirmesi beklenmekte.

Fujian şu anda tahrik sistemleri, güç üretim sistemleri ve entegre muharebe sistemlerini test etmeyi amaçlayan bir dizi zorlu deniz denemesinden geçiyor.

Fujian şu anda, güç üretim sistemleri ve entegre muharebe sistemlerini test etmesi aşamasında. Bu denemelerin 2025’e kadar devam etmesi bekleniyor ve kısa bir süre sonra tam operasyonel kapasiteye ulaşması bekleniyor.

Jiangnan Tersanesi’nde inşasına başlayan Type-003 Fujian, Amerikan ve Fransız uçak gemileri dışında dünyada ilk CATOBAR (Mancınık Destekli Kalkış Bariyer Durdurmalı İniş) prensibini kullanacak ilk uçak gemisi olacak. CATOBAR sistemli batılı uçak gemilerinden farklı olarak Fujian’da nükleer değil, buhar türbin makinalar bulunuyor.

FUJİAN UÇAK GEMİSİ ÖZELLİKLERİ NELER?

Çin Fujian ve ilerleyen yıllarda hizmete alınacak gemilerde kullanılmak üzere kendi elektromanyetik katapult sistemini geliştirdi. 17 Haziran 2022 tarihine denize indirilen Fujian uçak gemisi, 1 Mayıs 2024 tarihinde seyir testlerine başladı. Geminin 2025’te ya da en geç 2026’da hizmete alınması öngörülüyor. Fujian’da toplam üç adet uçak kalkış noktası bulunuyor. Bu katapultlar sayesinde J-35 ve J-15T savaş uçaklarının yanı sıra KJ-600 AWACS (Havadan Erken Uyarı ve İhbar) uçakları da kalkış yapabilecek.

Uzunluk: 320 metre Genişlik: Güverte 78 metre Deplasman: ~80.000 ton Hız: 31 knot Ana Tahrik: Buhar türbin Kapasite: +40 adet hava aracı (J-15T, J-35, KJ-600 AWACS, Z-20 deniz helikopteri)

FUJİAN’DA BULUNAN ÖZ SAVUNMA SİLAHLARI:

3 adet HHQ-10 nokta hava savunma füze sistemi 4 adet H/PJ-11X 1130 yakın hava savunma sistemi (CIWS) 12 adet denizatlı savunma harbi roketi
Yorumlara Git

Cinayeti canlı yayında ağzından kaçırmıştı! Kaçarken polisler tarafından yakalandı

Rasim Ozan Kütahyalı'dan Türkiye'yi ayağa kaldıracak Ali Koç iddiası! Yok artık: O ismi açıkladı: Karşı karşıya kalacaklar mı?

Fatih Tezcan, 'açığa alındılar' diyerek Erdoğan'a yapılan operasyonu açıkladı! Gerçekten skandal

CHP’li başkandan uygunsuz davranış! Kadın çalışanın elinden tutup…

Türkiye'de bir ilk! Marmara Denizi’nde hayata geçiriliyor