AKİT MENÜ

Aktüel

Kahve telvelerimiz için inanılmaz bir pratik kullanım keşfedildi!

Avustralya'daki araştırmacılar ortaya çıkardı: Kömürleşmiş kahve telvesini işleyip karışıma ekleyerek yüzde 30 daha güçlü beton üretebileceğimizi keşfetti.

2024-09-12 01:51:05

Geliştirdikleri akıllı formül aynı anda birden fazla sorunu çözebilir.

Dünyada her yıl 10 milyar kilogram (22 milyar pound) kahve atığı üretiliyor. Bunların çoğu çöplüklerde son buluyor.

RMIT Üniversitesi mühendisi Rajeev Roychand, “Organik atıkların bertarafı, iklim değişikliğine katkıda bulunan metan ve karbondioksit gibi büyük miktarlarda sera gazı yaydığı için çevresel bir zorluk teşkil ediyor” dedi.

Küresel olarak gelişen inşaat piyasasıyla birlikte, kaynak yoğun betona olan talep de giderek artmakta ve bu da başka bir dizi çevresel zorluğa neden olmaktadır.

RMIT mühendisi Jie Li, “İnşaat sektörünün hızla artan taleplerini karşılamak için dünya çapında doğal kumun - genellikle nehir yataklarından ve kıyılarından alınan - sürekli olarak çıkarılmasının çevre üzerinde büyük bir etkisi var” dedi.

“Kaynakların sınırlı olması ve kum madenciliğinin çevresel etkileri nedeniyle sürdürülebilir bir kum tedarikinin sağlanmasında kritik ve uzun süreli zorluklar bulunmaktadır. Döngüsel ekonomi yaklaşımıyla organik atıkları çöp sahalarından uzak tutabilir ve kum gibi doğal kaynaklarımızı daha iyi koruyabiliriz.”

Kahve telvesi gibi organik ürünler, yapı malzemesinin mukavemetini zayıflatan kimyasallar sızdırdığı için doğrudan betona eklenemiyor. Bu nedenle ekip, düşük enerji seviyeleri kullanarak kahve atıklarını oksijenden yoksun bırakırken 350 °C'nin (yaklaşık 660 °F) üzerine kadar ısıttı.

Bu işleme piroliz adı veriliyor. Organik molekülleri parçalayarak biyokömür adı verilen gözenekli, karbon bakımından zengin bir odun kömürü ortaya çıkarıyor ve bu kömür çimento matrisiyle bağ kurarak çimento matrisine dahil olabiliyor.

Roychand ve meslektaşları kahve telvesini 500 °C'de pirolize etmeyi de denediler ancak elde edilen biyokömür parçacıkları o kadar güçlü değildi.

Araştırmacılar, çimento ürünlerinin uzun vadeli dayanıklılığını hala değerlendirmeleri gerektiği konusunda uyardılar. Şimdi hibrit kahve-çimentonun donma/çözülme döngüleri, su emilimi, aşınmalar ve daha birçok stres faktörü altında nasıl performans gösterdiğini test etmek için çalışıyorlar.

Ekip ayrıca ahşap, gıda atıkları ve tarımsal atıklar da dahil olmak üzere diğer organik atık kaynaklarından biyokar oluşturmak için çalışıyor.

RMIT mühendisi Shannon Kilmartin-Lynch, “Araştırmamız henüz erken aşamalarda, ancak bu heyecan verici bulgular çöp sahasına giden organik atık miktarını büyük ölçüde azaltmak için yenilikçi bir yol sunuyor” dedi.

“Araştırmamın ilham kaynağı, Yerli bir bakış açısıyla, Ülkeye Önem Vermek, tüm malzemeler için sürdürülebilir bir yaşam döngüsü sağlamak ve çevre üzerindeki etkiyi en aza indirmek için çöp sahasına giden şeylerden kaçınmaktır.” (SCIENCEALERT)

 

Yorumlara Git

Hatice Kolçak: Bu yol rekor getirecek

Amerika’dan yine boş beleş açıklamalar! İş çözmeye değil, gezmeye gitmişler

Katil İsrail’den Lübnan'a hava saldırısı

Alman otomotiv devi iflas etti! Otomobil markaları için parça üretiyordu

İçişleri Bakanı Yerlikaya açıkladı! 825 terörist etkisiz hale getirildi