AKİT MENÜ

Teknoloji

T-Mobile ve Starlink'ten ortaklık! Acil durum sinyali göndermeyi başardılar

T-Mobile ve SpaceX kısa bir süre önce kesintisiz iletişim için birleştiler, şirketler yaptıkları testlerin sonuna geldiklerini açıkladılar. Starlink ile tüm T-Mobile kullanıcılarına test amaçlı Acil Durum Uyarısı gönderdi. Test, herhangi bir durumda yeryüzünde bulunan baz istasyonlarının zarar görmesine karşılık olarak yapıldı. Şirketlerin yaptığı test sonucunda acil durum uyarısı telefonlara saniyeler içerisinde iletiliyor.

Bir süre önce ABD’nin önce gelen mobil iletişim şirketleri AT&T, Verizon ve T-Mobile arasında büyük bir uydu şebeke hizmeti savaşı başladı. İlk olarak T-Mobile, SpaceX’in Starlink internet uydularını kullanarak denemeler yaparken AT&T ve Verizon ise AST SpaceMobile adlı bir uydu internet şirketine yatırım yaparak konuya dahil oldu. Geçtiğimiz günlerde AST SpaceMobile ilk ticari uydu grubunu fırlatacağını açıkladı. Geçtiğimiz günlerde ise T-Mobile ve Starlink Acil Durum Uyarısı testini başarıyla tamaladığını açıkladı.

T-Mobile ve Starlink, acil durum uyarısını saniyeler içerisinde iletti

Geçtiğimiz aylarda T-Mobile ve Starlink, ilk defa uydu üzerinden hücresel internet kullanımını başarıyla gerçekleştirdiğini açıkladı. Son yapılan testte ise Starlink ile tüm T-Mobile kullanıcılarına test amaçlı Acil Durum Uyarısı gönderdi. Test, herhangi bir durumda yeryüzünde bulunan baz istasyonlarının zarar görmesine karşılık olarak yapıldı. Şirketlerin yaptığı test sonucunda acil durum uyarısı telefonlara saniyeler içerisinde iletiliyor.

T-Mobile ise 5 Eylül’de yapılan acil durum uyarısı testi ile alakalı, Uyarı uzayın 217 mil ötesine gönderildi ve burada şu anda alçak dünya yörüngesinde bulunan ve uzaydaki baz istasyonları olarak işlev gören 175’ten fazla Starlink doğrudan, akıllı telefon uydusundan biri tarafından uyarıyı aldı. Toplamda, acil durum operatörlerinin bir acil durum mesajını sıraya koyması ve bu mesajı Starlink uyduları aracılığıyla yerdeki kullanıcılara iletmesi sadece birkaç saniye sürdü şeklinde açıklama yapıyor. Uyduları baz istasyonu olarak kullanmanın nedenlerinden birisi ise T-Mobile’ın hizmet veremediği, baz istasyonunun olmadığı bölgelere Starlink uyduları aracılığı ile sinyal vermek. Böylece şirketin sinyal hizmeti getiremediği bölge kalmamış olacak.

T-Mobile ve Starlink ile geçtiğimiz aylarda yapılan testler sonucunda uydular, Samsung, Apple, Google gibi akıllı telefonlara 17 MPBS indirme hızı sunabildiler. Şirketler, bu hız ile birlikte görüntülü görüşme işlemini yapabildiler. Starlink’in bağlı olduğu SpaceX’in CEO’su Elon Musk ise FCC (Federal İletişim Kurulu) ve halka yaptığı açıklamada uyduların, operatörden bağımsız olarak herhangi bir telefona acil durumlarda ücretsiz olarak uyarı verebileceğini açıklıyor. Ayrıca Starlink’in vereceği iletişim hizmeti ilk yıl için sadece T-Mobile’a özel olacak. İlk yıldan sonra ise diğer operatörlerede açık olacak.

Yorumlara Git

NATO’dan Avrupa’ya kritik uyarı! “Türkiye olmadan olmaz”

İdam sorusu Devlet Bahçeli'yi çileden çıkarttı: Böyle sapık ve yanlış sorularla...

Rusya'dan beklenmedik hamle! Rus basınından flaş iddia: Türk bankaları Rusya’dan çekiliyor!

Mansur Yavaş’tan muhalefete bomba çıkış! CHP’den ayrılacak mı?

Yavuz Ağıralioğlu’nun ekibinden şaşırtan ziyaret! Patrik Barthelomeos'a başvuran sözde 'milliyetçi' parti kadrosu