AKİT MENÜ

Ekonomi

Doğalgazda by-pass

Türkmenistan doğalgazının Azerbaycan ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması gündeme oturdu. Enerji uzmanları, Rusya ve İran’ın Türkmen gazının Avrupa’ya gitmesini istemediğini, ancak Türkiye – Azerbaycan – Türkmenistan mutabakatıyla yeni bir enerji koridorunun doğurabileceğini belirtiyorlar.

2014-05-25 22:01:59

Küresel enerji konusunun ülkelerin dış politikasında giderek etkin rol oynamaya başladığı son dönemde, Türkmenistan doğalgazının Azerbaycan ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması konusu sıkça konuşulmaya başlandı.

Dünyanın en büyük dördüncü doğalgaz rezervlerine sahip Türkmenistan, enerji alanında büyük ölçekte Rusya’ya bağımlı olan Avrupa’nın bu bağımlılığı azaltmak için başvuracağı ülkeler arasında bulunuyor.

AVRUPA DESTEKLİYOR

Uzmanlar, Türkmen doğalgazının Avrupa’ya iletilmesi halinde, AB ülkelerinin Rusya olan enerji bağımlılığını çok büyük ölçekte azaltacağını ve Rusya’ya rakip olabileceğini söyleseler de bu düşüncenin yine Rusya ve İran’ın etkisiyle yakın dönemde gerçekleşmemesinin mümkün olmayacağında hemfikir.

Rusya ve İran, Türkmenistan’ın stratejik konumu, Hazar Denizi’nin statüsünün henüz belirlenmemiş olması, Türkmen doğalgazının Avrupa’ya gönderilmesinin karşısındaki etkenler olarak gösteriliyor.

ALTERNATİF İSTEMİYORLAR

Azerbaycan Diplomatik Akademisi Üniversitesi Enerji Araştırmaları Merkezi Başkanı Dr. Elnur Soltanov, Türkmen doğalgazının Avrupa’ya iletilmesi konusunun zaman zaman dile getirildiğini, gazın iletilmesi için Hazar Denizi üzerinden Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye veya İran güzergahlarının önerildiğini kaydetti. Soltanov, “Her ne kadar Avrupa’da çeşitli ortamlarda dile getirilse de Rusya ve İran, Türkmen gazının Avrupa’ya gitmesini istemiyor” dedi. Dış politika uzmanı Dr. Zaur Şiriyev de, Avrupa’nın enerji güvenliğinin sağlanmasında Türkmenistan doğalgazının önemli bir alternatif olduğunu, teknik açıdan da Hazar Denizi’nde yapılacak hat ile kolay olacağını fakat uzun süredir tartışılsa da üzerinde anlaşma sağlanamadığını kaydetti.

Yorumlara Git

Duyunca çok şaşıracaksınız! Metal dedektörü ile 6 milyon liralık hazine buldu

İsrail Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğünü iddia etti

Müşteriler apar topar paralarını çekmeye başladı! Dev banka için iflas alarmı

De Rossi’nin ayrılığı sonrası tehdit edilmişti! Roma CEO’su istifa etti!

Irak'taki Şii milis gruptan Ürdün Vadisi'ndeki İsrail yerleşimine saldırı