Kadın - Aile
Diyarbakır mutfağının yeni yıldızı! 400 lira, duyan satın alıyor
Mutfaklarımızda tat ve koku katmak için önemli bir baharat olarak kabul edilen Kajun Baharatı tat ve koku katmakla kalmıyor, aynı zamanda sağlık açısından da birçok faydası ile dikkat çekiyor. Önemli bir baharat olan Kajun Baharatı Diyarbakır’da birçok yemeğe lezzet veriyor ve son dönemlerde ilgi odağı olurken 400 liradan satın alınıyor. Bakın ne işe yarıyor!
Son dönemlerin gözde baharatlarından biri olan Patates Baharatı (Kajun Baharatı), özellikle sebze yemekleri, tavuk ve et yemekleri, marineler ve soslar için tercih ediliyor. Kajun Baharatı, tıpkı köri gibi birçok farklı baharatın birleşiminden oluşan bir karışım olarak biliniyor. Amerika başta olmak üzere birçok dünya mutfağında kullanılan bu baharat, etten sebzeye, soslardan tavuk ve balıklı tariflere kadar çok fazla yemeğe lezzet veriyor. Ancak, en çok patates yemeklerine eklenmesiyle öne çıkan bir baharat.
Son yıllarda Diyarbakırlılar arasında büyük talep gören bu baharat, her yerde kolayca bulunamıyor ve vatandaşlar, aradıkları lezzeti bulabilmek için aktar aktar geziyor. Kajun Baharat’ının fiyatı yerden yere farklılık gösterse de ortalama kilogramı 400 liradan satılıyor. Ancak, Kajun Baharatı bulamakta zorluk çeken ve evde hazırlamak isteyenler için kolay bir tarif bulunuyor.
Kajun Baharatının en önemli bileşenleri arasında soğan tozu ve sarımsak tozu yer alır.
İşte evde hazırlamak isteyenler için malzeme listesi:
• 2 yemek kaşığı kuru kekik
• 1 yemek kaşığı kurutulmuş fesleğen
• 2 yemek kaşığı taze çekilmiş karabiber
• 1,5 yemek kaşığı kimyon
• 2,5 yemek kaşığı sarımsak tozu
• 2 yemek kaşığı soğan tozu
• 5 yemek kaşığı toz kırmızı biber
• 1 tatlı kaşığı acı pul biber
• 1,5 çay kaşığı tuz
Tüm malzemeler bir kaba aktarılır ve güzelce karıştırılır. Ardından, karışımın ağzı sıkıca kapalı bir şekilde, serin ve kuru bir ortamda saklanması önerilir.
Kajun (Cajun) Nedir?
Patates baharatı olarak da bilinen kajun; sarımsak tozu, soğan tozu, kuru kekik, kimyon, acı kırmızı biber, öğütülmüş beyaz biber, öğütülmüş karabiber, kuru fesleğen, kereviz tohumu, toz kırmızı biber ve deniz tuzunun karıştırılmasıyla elde edilen yeni bir baharat çeşididir. Hint ve Fransız mutfağının vazgeçilmezlerinden olup Türk mutfağında da kendini
sevdirmiştir.
Kajun Faydaları Nelerdir? Bakın ne işe yarıyor!
Kajun baharatı, birçok bitkinin karışımından oluştuğu için insan sağlığı için birçok fayda
sunar. Kajun baharatının faydaları nelermiş, gelin birkaçına beraber bakalım:
Antioksidan özellikleri sayesinde vücudun zararlı toksinlerden arınmasını sağlar.
Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayarak solunum yolu rahatsızlıklarını önler.
İçerisindeki kırmızı biber sayesinde metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur.
İçerisindeki kimyon sayesinde hazımsızlık, gaz gibi sindirim problemlerini önler.
Kajun Baharatı Hangi Yemeklere Yakışır?
Kajun baharatı; salatalar, soslar, ızgara lezzetler, et ve tavuk yemekleri, elma dilim patates,
sosis gibi birçok tarife çok yakışır. Siz de farklı lezzetler denemeyi seviyor, baharat
çeşitlerine aşk duyuyorsanız kajun baharatını sofranızdan eksik etmeyebilirsiniz.