AKİT MENÜ

Kadın - Aile

Sütlacın kıvamı hep aynı kalacak! Pirince sadece yarım kaşık eklemek yetiyor

Sütlaç, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Tatlı tadı ve doyurucu özellikleri sayesinde sıklıkla tüketilir. Ancak anne usulü nefis bir sütlaç hazırlamak göründüğü kadar kolay değildir. Bunun için dikkat etmeniz gereken püf noktalar ve bazı geleneksel yöntemler mevcut. İşte kıvamı asla şaşmayan bu kadar kolay sütlacın tüyosu.

Selma Savcı
Güncelleme Tarihi:

Anne usulü nefis bir sütlaç hazırlamak, sanıldığı kadar kolay olmayabilir. Sütlaç hazırlığı görünürde kolay olsa da, kıvamını tutturma açısından herkesi zorlar. Kıvamı şaşmayan sütlaçların püf noktasını duyunca şaşırabilirsiniz. İşte lezzetli değişmeyen sütlacın sırrı.

Türk mutfağının en sevilen tatlıları arasında yer alan sütlaç, herkes tarafından beğenilerek tüketiliyor. Sütlaç tatlısının tercih edilmesindeki en büyük sebep, düşük kalorili ve sağlıklı olmasıdır. Ancak sütlacı hazırlarken doğru kıvamı tutturmak büyük mesele. Kıvamı tam olarak tutmayan sütlaç, çok tatlı veya çok sıvı olabilir. Bu durum tatlının görüntüsünü ve tadını bozabiliyor. Peki, sütlacın kıvamından şaşmaması için hangi işlemlere dikkat edilmesi gerekir? İşte lezzetli ve harika dokuda bir sütlaç tarifi.

Malzemeler

- Yarım su bardağından 1 parmak fazla pirinç
- 2 su bardağı su
- 1 litre süt
- 1 su bardağı toz şeker
- Yarım çay kaşığı tuz

Sütlaç yapımına başlamadan önce dikkat etmeniz gereken püf nokta sütünüzün tazeliği ile ilgilidir. Eğer taze değilse ve bozulmaya yakın bir kullanım tarihi varsa istediğiniz kıvamda olmayabilir. Çok kısa sürede bozulmaması için kullanacağınız sütün son kullanma tarihini araştırın.
Aynı zamanda sütlaca kıvam veren en önemli tüyo, tuz ve nişastadır. Bu ikili, pirinçle birleştiğinde tatlının kıvamını oluşturuyor. Kusursuz bir tatlı elde etmek için pirinci ne eksik ne de fazla koymalısınız. Tatlı malzemelerini eklerken ölçülere dikkat edin. Bu tüyoları öğrendiğimize göre sütlaç yapımına geçebilirsiniz.
İlk olarak yıkadığınız pirinçleri ve suyu uygun bir tencereye alıp 10 dakika haşlanmaya bırakın. Pirinçleri pilav gibi çok suyla yıkamanıza gerek yoktur. Tatlı hazırlarken pirinçteki nişastaya ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Pirinçler şiştiğinde ise soğuk süt ekleyip orta ateşte kaynamaya bırakın.
Yaklaşık 50 dakika pişirdikten sonra sütlacın koyulaştığını fark edeceksiniz. Pişirmek için acele etmeyin. Yavaş yavaş pişerek kıvam almaya devam edecektir. Tarifteki sürelere uyarsanız kıvamı tam istediğiniz gibi olabilir. Ardından şeker ve tuzu ilave edip karıştırın. 10 dakika daha kaynattıktan sonra sunum kaselerine dökebilirsiniz.

Yorumlara Git

Yolsuzluk iddianamesine karşı “Müdafaa-i Hukuk’ taktiği! CHP’nin algı ajansı yine devrede

Sıcak saatler! İran, petrol tankerine el koydu

Basın toplantısında ilk kez söyledi! Rafa Silva’dan Sergen Yalçın’a olay sözler

Bunların alayını vatana ihanetten yargılayın! Konya’da şehidimize büyük ayıp

Beşiktaş Başkanı Adalı, Rava Silva'ya rest çekti! "Ya oyna ya da bonservisini getir"