AKİT MENÜ

Kadın - Aile

Portakal nasıl seçilir? Üreticisi açıkladı!

Mevsimin ilk hasat ürünü portakalı seçerken bilinmeyen detaylar ortaya çıktı. Mersin'de hayatını portakal yetişiriciliğine adayan Kasım Sezgin, portakalın ağırlığına vurgu yaptı.

Haber Merkezi

Portakal, hem Türkiye'de hem de dünyada en yaygın narenciye ürünlerinden biridir. Besin değeri, tatlı ve ferahlatıcı özellikleriyle çoğu tarifte de kullanılır. Tıpkı limon gibi yüksek oranda C vitaminine sahiptir ve bu sayede bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlar.

Beslenme uzmanlarına göre, orta boy bir portakal gündelik C vitamini ihtiyacının neredeyse bütününü giderir ve bedeni zararlı maddelere karşı korur. Ayrıca A vitamini de portakalı potasyum, kalsiyum ve lif yapısı bakımından zengin yapar.

A ve C vitamini bakımından zengin portakal, bağışıklık, kalp, sindirim, cilt sağlığı ve kan şekeri kontrolü gibi konularda destek sunar. Bu nedenle günün her saati tüketilebilmektedir. Ve tart, tatlı ve yemeklerde de kullanılmaktadır.

Portakal, çoğunlukla tatlı ve ekşi türü olmak üzere ikiye ayrılır. Taze olmasını beklediğiniz portakalın türünün de tatlı olması gerekmektedir. Ekşi cinsleri genellikle tart, marmemal ve yemeklerde kullanılır.

Portakal su giderici ve vücudu nemlendirici özelliğiyle ön plana çıkarken kabuklarıyla da birçok soruna şifa olur. Özellikle kabuklarından yapılan çay, esansiyel yaplar ve tatlılar oldukça sağlıklıdır.

Ancak mevsimin ilk hasat edilen portakalında dikkat edilmesi gereken ayrıntılar vardır. Bu detayları herkes göremese de Mersinli narenciye üreticisi Kasım Sezgin, portakal seçerken dikkat etmeniz gereken incelikleri açıkladı.

AĞIR OLMALARI ÖNEMLİ

Yemek.com sitesinde paylaşılan içeriğe göre, Portakalların kabuğu ince ve parlak renkte olanları seçilmeli. Portakal alırken onları hafifçe sıkmaktan çekinmeyin. Büyüklüklerine göre ağır olan portakalların iyi çıkma olasılığı çok büyük. Kuru ve hafif gözüküyorlarsa ise yeterince sulu olmamaları muhtemel.

GÖBEK VARSA KORKMAYIN

Portakal seçerken göbeğinin olup olmaması size meyvenin sululuğu hakkında da ipuçları vermektedir. Çoğu insan bu inceliği bilmez ama portakalın altında bulunan bu küçük çukurun eğer bulunuyorsa portakalın sulu tatlı ve posalı olma ihtimali yüksektir. Bu nedenle böyle portakalların alınması tavsiye edilmektedir.

KABUK YAPISI VE RENGİ ELE VERİR

Kabuğu ince ve pürüzsüz yüzeyli çoğunlukla daha tatlı ve sulu olur. Kalın ve sert kabuklu olanlar ise daha az sulu olabilir. Diğer taraftan canlı ve parlak bir turuncu renge sahip olan portakallar ise tazedir. Soluk veya yeşilimsi renkte olanlar tam olgunlaşmamış olabilir.

SERİN VE KURU ORTAMDA SAKLAYINIZ

Portakal, serin ve kuru bir ortamda saklanarak tazeliğini daha uzun süre koruyabilir. Eğer kısa sürede tüketilecekse, güneş ışığından uzak bir meyve sepetinde oda sıcaklığında muhafaza edilebilir.

Ancak daha uzun süre dayanmasını istiyorsanız, portakalları buzdolabında, hava alabilen bir torba veya sebzelik çekmecesinde saklamalısınız. Nem oranını dengelemek için portakalların üzerine bir kağıt havlu koyabilirsiniz. Yıkamadan saklamak da, yüzeydeki doğal koruyucu tabakanın bozulmaması için önemlidir. Bu şekilde portakallar, birkaç hafta taze kalabilir.

Yorumlara Git

Başkan Erdoğan: Barış için elimizi taşın altına koymalıyız

Netanyahu'dan yalan üstüne yalan! İsrail kasabı çocukları katlettiğini yalanladı

Osmanlı'nın önemli isimlerindendi: İsrail İzzet el Kassam'ın kabrine saldırdı!

Artık her şeyi açık açık konuşuyorlar! Küresel haydut Venezuela petrolüne ne olacağını ilan etti

Galatasaray’da bahis depremi! Gözaltına alınabilirler!