Kadın - Aile
Ev yapımı nar ekşisi: 10 dakikada hazır!
Şanlıurfa, Diyarbakır ve Gaziantep mutfağının en sevilen tatlarından biri olan nar ekşisi bereketi, bolluğu simgeleyen bu harika meyve bana aynı zamanda yeni yılın çoşkusunu, heyecanını da beraberinde getirir. Önümüzdeki yıla biraz fazla hazırlayıp arkadaşlarınıza da hediye edebilirsiniz.
Nar... Bereketi, bolluğu simgeleyen bu harika meyve bana aynı zamanda yeni yılın çoşkusunu, heyecanını da beraberinde getirir. O yüzden tarifimizi de bu zamana yapalım. Salata soslarına, çorbalara, kısıra, taze meyve salatalarına çok yakışan nar ekşisini biraz sabırla, evde kolayca hazırlayabilirsiniz.
Tek yapmanız gereken deli nar denilen, ekşi nar bulmak. Hele de evde narenciye sıkmak için presiniz varsa işiniz daha da kolaylaştı demektir. Eğer öyle bir aletiniz yoksa o zaman önce buradaki yöntemle kolayca taneleyip katı meyve sıkacağında nar suyunu hazırlamanız gerecek. Ardından çok kısık ateşe koyup, arada karıştırıp, gözünüzü üstünden pek ayırmadan, istediğiniz kıvama gelmesini beklemek. Önümüzdeki yıla biraz fazla hazırlayıp arkadaşlarınıza da hediye edebilirsiniz. İnanın çok değerli bir hediye olur...
Ev yapımı nar ekşisi tarifi
Malzemeler:
5 kilo ekşi nar
Hazırlanışı:
Narları meyve presinde sıkın. Çıkardığınız suyu ince süzgeçten geçirerek kalın tabanlı bir tencereye alın.
Ocağın en küçük gözünde ve çok çok kısık ateşte, gerektiğinde, ateşi kapatıp, tencereyi tekrar soğutarak (nar ekşisi yanıp zararlı hale gelmesi diye) kapağı açık olarak pekmez kıvamına gelene kadar pişirin. Soğuduktan sonra hemen kullanabilirsiniz.
Kavanozlara ya da şişelere doldurduğunuz nar ekşisini karanlık ve serin bir yerde saklayın.
Tatlı narla hazırlarsanız, salatalarınızda ya da kullandığınız diğer yemeklerinizde istediğiniz ekşiliği elde edemezsiniz. Mutlaka ekşi narla yapmanızı tavsiye ederiz.
Kaşıkla çizgi yaptığınızda çizgi kapanmadan kalmalı.
Not; Eğer çok fazla vaktiniz varsa nar ekşisini benmari usulü pişirerek yapabilirsiniz.